Polisen

Polisen i Sverige är sedan första januari 2015 omorganiserad till myndigheterna Säkerhetspolisen och Polismyndigheten. Polismyndigheten är indelad i polisregioner som därefter är indelade i olika områden. Varje region leds av en regionpolischef och en biträdande regionpolischef. Alla regioner har varsin enhet för utredning, operativ verksamhet, underrättelse och ett regionkansli.


I polisyrket händer det olika saker varje dag, rån, övervakning av idrottsevenemang, trafikolyckor. Vid trafikövervakning kontrolleras behörighet, bilbälte, hastighet, nykterhet, och fordonets last.


Förutom att bekämpa brott jobbar polisen med utfärdande av nationella id-kort, trafikfrågor, pass, tillståndsgivning, hittegods, narkotikafrågor och vapenärenden. De jobbar också med anmälningar vid brottsmisstanke och förebyggande av brott. 


Polisen tar sig runt på cykel, bil, häst, segway, motorcykel, helikopter, båt eller till fots.


Arbetsuppgifterna som tidigare utförts av poliser utförs allt oftare av ordningsvakter, orsaken till detta beror på resursbrist hos polisen.


Polisen arbetar även med räddningsaktioner om någon har försvunnit under exempel fjällräddning för att lättare hitta försvunna personer.


I december 2016 hade Sverige 20 000 anställda poliser. 


Numret du ska ringa om du behöver hjälp hos polisen kan vara varierande beroende på ärende. 


112 - Endast för de som behöver omedelbar hjälp. Det vill säga om det finns fara för liv, miljö eller egendom. 


114 14 - Ärende som inte är akuta. Till exempel anmäla ett brott eller frågor om pass. 


116 000 - Ett nytt nummer för att anmäla försvunna barn i EU, ärendet förmedlas direkt till polisen.


Källa: Wikipedia


Polis
Polisavspärrning. Bildkälla: Johan Nilsson
1 timme sedan
Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.
3 timmar sedan
Polisen har funnit och bärgat en båt i Kalix skärgård i området där två fiskare försvann i söndags, rapporterar NSD/Norrbottens-Kuriren.
idag 15:22
En pojke fritogs med bil från ett ungdomshem i Uppsala under onsdagseftermiddagen.
idag 12:40
Det ska bli lättare att vräka hyresgäster som begår brott, föreslås i en ny utredning. Men det råder delade meningar om förslagen träffar rätt. Hyresgästföreningen vill hellre se att kriminella hamnar bakom lås och bom.
idag 11:16
En 24-årig man har anhållits som misstänkt för våldtäkt mot ett barn i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.
idag 11:04
Tre små barn placerades hos en förälder som utreds för grovt barnpornografibrott. Nu inleder polisen en förundersökning om tjänstefel, rapporterar DN.
idag 09:30
Ingen har hittills gripits för mordförsöket mot en man i 25-årsåldern utanför köpcentret Mobilia i Malmö i går eftermiddag. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador.
idag 08:42
Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.
idag 05:22
Minst fyra människor har skottskadats i en skjutning på området för Morgan-universitetet i Baltimore i USA, enligt polisen. Det är oklart hur illa skadade de är.
idag 05:04
En bostad besköts i stadsdelen Nyby i Uppsala under natten mot onsdagen, enligt polisen.
idag 04:20
En grupp som arbetar för kurders rättigheter, Hengaw, anklagar iransk polis för att svårt ha skadat en 16-årig flicka i Teherans tunnelbana.
igår 19:16
Grannar känner oro efter sprängdådet och branden i Hässelby på måndagen. Våldet har kommit nära nu, vilket är skrämmande och gör en misstänksam, berättar en av dem.
igår 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.
igår 17:16
64-åringen som försökte knuffa ner en man framför ett tåg får sex års fängelse för mordförsök.
igår 16:48
Serbien har gripit den misstänkte ledaren för en grupp beväpnade män som dödade en polis i norra Kosovo i slutet av september, meddelar det serbiska inrikesdepartementet.
igår 16:46
En person har skottskadats i eller i anslutning till en butik i Malmö, skriver polisen på sin hemsida.
igår 15:50
Statens haverikommission ska utreda jordskredet på E6 i Stenungsund, rapporterar P4 Göteborg.
igår 13:06
Fyra björnar blev tidigt på måndagsmorgonen påkörda av ett tåg vid Munkflohöjden, rapporterar Östersunds-Posten.
igår 11:40
Polisens tekniska undersökning efter den kraftiga brand som förra veckan totalförstörde Eskilstunas stora moské i stadsdelen Årby är klar. Det finns inget som talar för att branden var anlagd, rapporterar P4 Sörmland.
igår 11:25
En man i 30-årsåldern har avlidit efter att han hittats skadad i en lägenhet förra veckan. Mannen har sedan dess vårdats på sjukhus och under måndagen avled han.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.