Polisen

Polisen i Sverige är sedan första januari 2015 omorganiserad till myndigheterna Säkerhetspolisen och Polismyndigheten. Polismyndigheten är indelad i polisregioner som därefter är indelade i olika områden. Varje region leds av en regionpolischef och en biträdande regionpolischef. Alla regioner har varsin enhet för utredning, operativ verksamhet, underrättelse och ett regionkansli.


I polisyrket händer det olika saker varje dag, rån, övervakning av idrottsevenemang, trafikolyckor. Vid trafikövervakning kontrolleras behörighet, bilbälte, hastighet, nykterhet, och fordonets last.


Förutom att bekämpa brott jobbar polisen med utfärdande av nationella id-kort, trafikfrågor, pass, tillståndsgivning, hittegods, narkotikafrågor och vapenärenden. De jobbar också med anmälningar vid brottsmisstanke och förebyggande av brott. 


Polisen tar sig runt på cykel, bil, häst, segway, motorcykel, helikopter, båt eller till fots.


Arbetsuppgifterna som tidigare utförts av poliser utförs allt oftare av ordningsvakter, orsaken till detta beror på resursbrist hos polisen.


Polisen arbetar även med räddningsaktioner om någon har försvunnit under exempel fjällräddning för att lättare hitta försvunna personer.


I december 2016 hade Sverige 20 000 anställda poliser. 


Numret du ska ringa om du behöver hjälp hos polisen kan vara varierande beroende på ärende. 


112 - Endast för de som behöver omedelbar hjälp. Det vill säga om det finns fara för liv, miljö eller egendom. 


114 14 - Ärende som inte är akuta. Till exempel anmäla ett brott eller frågor om pass. 


116 000 - Ett nytt nummer för att anmäla försvunna barn i EU, ärendet förmedlas direkt till polisen.


Källa: Wikipedia


Polis
Polisavspärrning. Bildkälla: Johan Nilsson
3 timmar sedan
En restaurangbåt totalförstördes i en brand natten till onsdag. Vid 8-tiden på morgonen låg större delen av båten under vatten.
3 timmar sedan
Tyskland förbjuder den religiösa föreningen Hamburgs islamiska center. Inrikesdepartementet anser att gruppen har nära kopplingar till Hizbollah i Libanon och att dess aktiviteter syftar till att sprida Irans högsta ledares "revolutionära koncept."
3 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahus besök i USA har utlöst en våg av demonstrationer på flera håll i huvudstaden Washington.
idag 07:36
Två personer i övre tonåren har anhållits efter tisdagens skottlossning i Hovsjö i Södertälje, uppger Åklagarmyndigheten för Dagens Nyheter. De två anhållna är båda i övre tonåren.
idag 05:28
En kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för fem månader sedan är nu tillbaka – efter att hon överlämnat sig själv till polisen, rapporterar P4 Skaraborg.
idag 00:32
En man har anhållits i samband med explosionen vid ett flerfamiljshus i Gullspång i Västergötland sent på tisdagskvällen.
igår 21:14
Ett barn föll från ett fönster i ett bostadsområde i Berga i Linköping på tisdagskvällen.
igår 18:10
En man i 45-årsåldern har skadats under ett bråk i Ängelholm på tisdagseftermiddagen.
igår 18:10
En person har skadats och först till sjukhus efter att polisen larmats till Hovsjö i Södertälje efter uppgifter om skottlossning.
igår 18:06
En man i 35-årsåldern har förts till sjukhus med livshotande skador efter en motorcykelolycka utanför Skurup i Skåne, skriver polisen på sin hemsida.
igår 17:44
En man som greps i måndags misstänkt för en överfallsvåldtäkt i Karlstad i början av juli har försatts på fri fot, skriver polisen på sin hemsida.
igår 16:42
Två män har anhållits, misstänkta för våldtäkt och våldtäkt mot barn, skriver Hallands Nyheter.
igår 16:42
Dagarna efter att säkerhetszonen i Södertälje hävdes har präglats av grova våldsdåd. Men i dagsläget finns inga planer på en ny zon, säger lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren. Konflikten är så pass komplex att den inte bara har med geografin inom säkerhetszonen att göra.
igår 16:16
Nio nya åtal om misstänkt ohörsamhet mot ordningsmakten har väckts efter en propalestinsk demonstration i Lundagård vid Lunds universitet tidigare i år, rapporterar P4 Malmöhus.
igår 14:34
En av de två kvinnor som hittades döda i en bostad i Luleå kommun förra veckan har nu kunnat identifieras. Detta sedan polisen fått preliminära svar på delar av den rättsmedicinska undersökningen, skriver Norrländska Socialdemokraten.
igår 14:18
Den radikale imamen Anjem Choudary döms för terrorbrott i Storbritannien.
igår 14:00
En man är skadad efter att ha fallit från hög höjd på en arbetsplats i Nacka, skriver polisen på sin hemsida. Mannen har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.
igår 13:28
En äldre man omkom på tisdagen i en mc-olycka norr om Borås. Larmet om olyckan kom vid 10-tiden. Motorcykeln hittades i diket, vid sidan av vägen.
igår 12:36
Fler än 300 personer har tvingats evakuera efter kraftiga översvämningar i Telemark i södra Norge. Turister som besöker området uppmanas att åka hem.
igår 11:58
Våldet mot kvinnor och flickor i England och Wales är en "nationell nödsituation", varnar den brittiska polisen i en ny rapport.
1 2 3 4 ... 603