Rasmus Paludan - Nyheter, artiklar, reportage och video

Rasmus Paludan föddes i Danmark den 2 januari 1982. Han är utbildad jurist och partiordförande för det danska högerextrema partiet Stram Kurs sedan 2017. 


Rasmus Paludan är son till den svenska journalisten Tomas Polvall. Hans mamma är danska och arbetade tidigare som pedagog. Paludan har dubbelt medborgarskap i Danmark och Sverige.


Rasmus Paludans koranbränning i Malmö 2020 förbjöds


Under åren har Rasmus Paludan väckt uppståndelse för att anordna demonstrationer och manifestationer som skändar koranen på olika sätt.


I augusti 2020 nekades Rasmus Paludan demonstrationstillstånd för att bränna koranen i Rosengård, Malmö. Beslutet togs av Förvaltningsrätten, på rekommendation av polisen.


I samband med händelsen förbjöds Paludan från att resa in i Sverige i två år, men det kunde han senare häva med hänvisning till sin medborgerliga rättighet.


Rasmus Paludans manifestation startade upplopp


Under påskhelgen 2022 fick högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen på flera orter i Sverige. Beslutet startade våldsamma upplopp och kravaller mot polisen i bland annat Örebro, Linköping och Norrköping.


Fler än 25 personer skadades i våldsamheterna och ett 40-tal människor har gripits eller anhållits, misstänkta för våldsamt upplopp och skadegörelse.

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om Rasmus Paludan!

3 dagar sedan 19:02
Två gånger har polisen fått fel när man inte velat tillåta koranbränningar. Nu har man nekat tillstånd till en planerad koranbränning i Malmö på lördag. Det här tycks vara ett vattentätt beslut från polisens sida såvitt jag kan bedöma, säger juridikprofessor Joakim Nergelius.
18 Sep, 19:56
Sex män åtalas för grovt blåljussabotage i samband med oroligheterna i Örebro förra påsken, rapporterar lokala medier.
4 Sep, 13:44
Tre unga män och en 16-årig pojke åtalas för grovt blåljussabotage efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö i april i fjol.
14 Aug, 09:16
Sex män i åldern 20–42 år åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö på påskafton i fjol.
10 Aug, 05:30
Sverige har enligt Säpo blivit ett prioriterat mål för islamistisk terror. Från en tidigare bristande kompetens har polisen på senare år stärkt sitt antiterrorarbete och står väl förberedda för ett upptrappat hot, säger Magnus Sjöberg vid Noa.
2 Aug, 18:46
Sex unga personer – alla pojkar respektive män i åldrarna 16 till 21 år – döms för grovt blåljussabotage efter att ha deltagit upploppen i Skäggetorp i Linköping påskhelgen 2022, rapporterar lokala medier.
31 Jul, 12:20
Danmarks regering vill hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter. Helt fel väg att gå, enligt flera oppositionspartier. Inte heller framstående jurister är ense om huruvida det skulle vara en rimlig åtgärd att ändra lagen.
31 Jul, 11:16
Koranbränningarna fortsätter att påverka Sveriges relationer till sin omvärld. Säpo bekräftar att säkerhetsläget har försämrats, sedan protester brutit ut i flera muslimska länder. Här är krisen i fem punkter.
26 Jul, 13:12
Korankrisen fortsätter att påverka Sveriges relationer till sin omvärld. Säpo bekräftar att säkerhetsläget har försämrats.
26 Jul, 05:16
Sverige är på väg att gå i krig med den muslimska världen, framhåller inflytelserika shialedare i skarpa utspel. Muslimska organisationer efterfrågar nu dialog med regeringen. Det finns nästan ingen kontakt, säger Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.
22 Jul, 09:04
Sociala medier bildar digitala ekokammare för desinformation om Sverige i den muslimska världen. Den så kallade LVU-kampanjen har redan banat väg. Små saker får större kraft när bilden av Sverige som islamofobt redan är befäst, säger statsvetaren Evin Ismail.
21 Jul, 12:04
Turkiet utfärdar arresteringsorder mot Rasmus Paludan för koranbränning vid Turkiets ambassad i Stockholm, enligt nyhetsbyrån Anatolia.
21 Jul, 09:32
Reaktionerna på den senaste koranbränningen i Stockholm sprider sig i världen. Stora muslimska länder fördömer Sverige och det inflytelserika al-Azhar-universitet i Kairo uppmanar till fortsatt bojkott av svenska varor. Det är ett känsligt läge, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.
21 Jul, 09:22
Polisen ger inte tillstånd för att bränna heliga skrifter – det som beviljas är endast att hålla en allmän sammankomst. Läs mer!
21 Jul, 08:52
Protesterna från omvärlden mot de upprepade koranbränningarna som genomförts i Sverige fortsätter. Här sammanfattar vi vad som har hänt.
20 Jul, 15:36
Den svenska ambassaden i Bagdad i Irak har än en gång stormats. Demonstranterna protesterar mot koranbränningarna som genomförts i Sverige.
15 Jul, 19:36
Sex personer döms till tre års fängelse vardera för att ha deltagit i upploppen i Navestad i Norrköping under påsken förra året, rapporterar Norrköpings Tidningar.
14 Jul, 19:32
Polisen ger inte tillstånd för att bränna heliga skrifter – det som beviljas är endast att hålla en allmän sammankomst. Inte ens om en person uppger att den ska begå ett brott kan polisen neka tillstånd med hänvisning till det, enligt kommissarie Tomas Granlund.
14 Jul, 11:10
Poliser utsattes för stenkastning och våldsamheterna eskalerade. Fem ungdomar dömdes i tingsrätten för upploppet efter Rasmus Paludans koranbränning i Malmö förra påsken. Nu fastställer hovrätten i stort tonåringarnas straff.
12 Jul, 09:36
Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva polisens beslut att ställa in en demonstration i samband med påskupploppen i Norrköping 2022, då den högerextreme politikern Rasmus Paludan planerade att bränna en koran.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.