Rättegång – Läs våra artiklar om brott och straff – Nyheter24

En rättegång utspelar sig i en domstol och hanterar huvudförhandlingen i ett brottmål. För det mesta går rättegången ut på liknande sätt oavsett brott eller vid vilken domstol som huvudförhandlingen utspelar sig. 

Om du ska förhöras eller har begärt skadestånd får du en kallelse till rättegången, denna kallelse måste respekteras annars finns en risk att du får betala en avgift som kallas vite. 

Som brottsoffer sitter du bredvid åklagaren som berättar hur den anser att brottet har gått till, sedan får du berätta vad som hänt och efter det går talrundan över till personen som står åtalad för brottet. Eventuella vittnen kan kallas in efter att den åtalade berättat sin version. Åklagaren och den tilltalades försvarsadvokat kommer senare att ställa frågor till dig. 

Efter rättegången kan domen komma att meddelas direkt men det tar oftast upp till två veckor. I domstolen kommer datumet fastställas när domen ska meddelas. 

igår 11:26
Tusentals civila skadades eller dog och hela kvarter jämnades med marken när Assad-regimens armé anföll Homs och Hama i början av inbördeskriget i Syrien 2012. I en unik rättegång i Stockholm anklagas nu en avhoppad brigadgeneral som flytt till Sverige för delaktighet i krigsbrott.
3 dagar sedan 07:56
En 27-årig man i Danmark riskerar fängelse efter att ha tatuerat in LTF under sitt högra öga. Enligt åklagaren är det ett tecken på att han tillhör det kriminella gänget Loyal to Familia.
3 dagar sedan 03:02
USA:s förre president Donald Trump tänker vittna vid sin rättegång om tystnadspengar som inleds i New York på måndag.
11 Apr, 16:46
OJ Simpson är död. Den före detta sportstjärnan, känd från en av USA:s mest omtalade mordrättegångar, avled efter en kamp mot cancer. Han blev 76 år.
11 Apr, 10:50
Flera år i fängelse och miljonböter, det är vad som kan vänta den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbudet, Anders Besseberg. På fredagen kommer domen i det uppmärksammade korruptionsmålet. Jag tror att han ljuger och hoppas att han döms till fängelse, har den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson sagt.
10 Apr, 21:16
En tolk kallades till rättegång men dök inte upp – eftersom han fick ont i käken. I stället skickade han sin bror.
9 Apr, 02:44
Dagen före rättegången om biljätten Teslas möjliga ansvar för en dödskrasch i Silicon Valley i USA 2018 har företaget och den förolyckades familj förlikats. Innehållet eller vad Tesla betalat är inte känt.
8 Apr, 18:24
Det blir inget fängelsestraff för skådespelaren Jonathan Majors som nyligen dömdes för misshandel och trakasserier av en tidigare flickvän. Den 34-årige amerikanen döms i stället till skyddstillsyn och ska genomgå ett årslångt behandlingsprogram.
8 Apr, 15:34
En ung man och en tonårspojke fälls för höstens mord på mamman till en gängledare. Utfallet beskrivs efter en lång och prövande rättegång som en lättnad för familjen. Domen kommer dock att överklagas till hovrätten.
4 Apr, 02:22
Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump får avslag i sin begäran att skjuta upp en rättegång om munkavlepengar i New York.
2 Apr, 14:58
En polis som står åtalad för vållande till annans död, sedan en man dött vid ett ingripande i Solna i fjol, kommer få behålla sitt jobb även om han döms. Det har polisens personalansvarsnämnd beslutat, framgår av ett yttrande till tingsrätten, enligt Mitti.
2 Apr, 04:10
Donald Trump får inte uttala sig om dottern till den ansvarige domaren i en rättegång mot ex-presidenten i New York, framgår av domstolsdokument.
1 Apr, 07:46
Prime crime förser betalande kunder med oredigerade ljudfiler från ett stort antal svenska rättegångar. Men appen får hård kritik när både vittnen och brottsoffer namnges utan förvarning. Jag kan bara beklaga om det är någon som känner sig utsatt, säger ansvarig utgivare Johan Apel.
1 Apr, 07:42
Efter år av våld och förföljelse anmäler Elin ex-pojkvännen till polisen. När han till sist döms hoppas hon kunna gå vidare – i stället får hon se rättegången läggas ut som underhållning i den populära appen Prime crime. Det var en total chock. Det var fruktansvärt, säger Elin.
30 Mar, 14:34
En livstidsdömd man är kallad som vittne till en kommande rättegång om en dödsskjutning i Uppsala 2017, rapporterar Ekot. Enligt mannen har en av de mordåtalade erkänt mordet för honom i fängelset.
30 Mar, 10:16
Fördröj. Försena. Förhala. Expresident Donald Trumps uttalade strategi att sinka de fyra brottsåtal som väckts mot honom i USA fungerar. Det är fullt möjligt att ingen rättegång hinner avgöras före höstens presidentval.
26 Mar, 20:38
USA:s ex-president Donald Trump har belagts med en så kallad "gag order" av en domare. Den förbjuder honom att uttala sig offentligt om vittnen, åklagare, domstolspersonal och jurymedlemmar kopplade till en rättegång i New York.
25 Mar, 17:14
Måndagen den 15 april. Då startar rättegången mot USA:s expresident Donald Trump i New York, där han åtalats för bokföringsbrott, meddelar domare Juan Manuel Merchan.
25 Mar, 12:48
Fördröj. Försena. Förhala. Expresident Donald Trump uttalade strategi att sinka de fyra brottsåtal som väckts mot honom fungerar. Det är fullt möjligt att ingen rättegång hinner avgöras före höstens presidentval.
21 Mar, 06:38
För ett år sedan skulle den man som nu misstänks för ett dubbelmord på två unga män i Nässjö ha ställts inför rätta för ett rånförsök mot en kvinna i Jönköping. Men rättegången har ställts in tre gånger på grund av att mannen hävdat att han lider av diskbråck, rapporterar P4 Jönköping.
1 2 3 4 ... 35