Seinabo Sey

Seinabo Sey är en känd svensk artist som föddes 7 oktober 1990 och bor i Stockholm. Hon har tidigare bott i Gambia och i Halmstad.

Hennes pappa Muado Sey hade en framgångsrik karriär som musiker i Gambia och även Seinabos halvsystrar hörs på radio. Fatima Bramme-Sey som sångare och Amie Bramme-Sey som radiopratare.

Musiken har med andra ord funnits länge i Seinabos liv och redan under grundskolan i Halmstad gick hon musikklass, för att sedan fortsätta på estetiska programmet vid Fryshusets gymnasium i Stockholm, med inriktning på soulmusik.

Efter gymnasiet började Seinabo samarbeta med artisten Oskar Linnros, Maskinen, Linda Pira, Stor och Looptroop Rockers. Hennes egen debutsingel "Younger" och uppföljaren "Hard Time" blev enorma succéer 2014. Till och med så pass att filmstjärnan Vin Diesel, då aktuell med "Furious 7", fick feeling för låten och framförde en version av den i ett episkt videoklipp.

Senare samma år släppte Seinabo hyllnings-EP:n "For Madeleine" i sin mamma Madeleine Sundqvists ära. På den medverkade artister som Vincent Pontare, Linnros och Salem Al Fakir. Den höga produktionsnivån fortsatte och bara några månader senare släppte hon EP:n "For Maudo", tillägnad sin pappa.

I augusti 2015 var Seinabo Sey sommarpratare i Sveriges Radio. Två månader senare släppte hon sitt första fullängdsalbum Pretend och gjorde i samma veva sin amerikanska TV-debut på Conan O'Brien Show.

Samma år medverkade hon på en sjukt fet remix av Didas "Höru mej bae" under RMH:s blockparty. Den framfördes tillsammans med stjärnor som Cherrie, Sabina Ddumba, Silvana Imam, Mapei och Zara Larsson. Ett slags dream team, helt klart.

I juni 2016 gästade en överlycklig Seinabo båda Håkan Hellströms rekordkonserter på Ullevi och rev ner rejäla hyllningar av musikrecensenter efteråt. Hon var inbokad som en överraskning till första konsertens första extranummer ”Fri till slut”, som hon gjorde som en duett tillsammans med Håkan.

Dagen efter framförde de istället balladen
”Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig” som även den fick toppbetyg efteråt och Seinabo Sey hyllades som en souldrottning bör.

7 Apr, 11:10
En del beröm och glädjeutrop följde SVT:s hyllningskonsert till Abba. Men både bland recensenter och "vanliga tittare" var det många som tyckte att kvällen inte höll måttet. "Som en medioker afterski på Sälens högfjällshotell", beskriver en tittare på X kvällen.
6 Apr, 22:08
Publiken var lyrisk när Maja Ivarsson drog i gång lördagens kärleksfest för Abba med “Does your mother know” på Cirkus i Stockholm. Det är musik man har hört hela livet, säger Nackabon John Lagebro i publiken.
27 Mar, 11:16
En lång rad artister medverkar i hyllningsgalan "En fest för Abba" på Cirkus i Stockholm. Galan direktsänds i SVT 6 april, på dagen 50 år efter Abba seger i Eurovision Song Contest med "Waterloo" 1974.
19 Okt 2023, 06:16
Håkan Hellströms låtar får nytt liv, tio år efter "Det kommer aldrig va över för mig". I studioprojektet från Spotify tolkas fem av albumspåren av artister som Veronica Maggio, Hov1 och Dina ögon tillsammans med Seinabo Sey.
18 Okt 2023, 06:02
Nomineringarna till Musikförläggarnas pris är avslöjade. Bland artisterna som kan ta hem pris i kategorin årets textförfattare hittar vi Seinabo Sey, Cleo och Jelassi – samt en överraskad Sara Parkman.
9 Okt 2023, 10:44
Efter årsskiftet ger sig Seinabo Sey ut på Skandinavien-turné. Tidigare i år släppte hon sitt tredje album "The one after me" och efter det har hon givit konserter bland annat på Way Out West och även som förband åt Bon Iver på Dalhalla.
21 Aug 2023, 09:36
Två kända programledare toppar listan över de mest lyssnade "Sommar"-programmen i P1. Mark Levengoods berättelse om sin mamma och Renée Nybergs okända släkthistoria väckte störst intresse hos lyssnarna.
19 Aug 2023, 20:32
Sara Parkman får Ulla Billquist-stipendiet för sitt sätt att förnya folkmusiken. Enligt motiveringen har hon skapat ett "eget konstnärligt universum" och kallas "en ovärderlig kraft i vår tid".
9 Jul 2023, 10:34
Soulartisten Seinabo Sey är klar för Kulturfestivalen i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Stockholms stad.
26 Maj 2023, 13:46
Festivalen Sweden Rock i juni, Coldplay på Ullevi i juli eller Swedish House Mafia i Malmö i augusti? Det är dags att planera sommarens musikupplevelser. Här listas de största festivalerna och konserterna:
25 Maj 2023, 14:02
Det är dags att planera sommarens musikupplevelser. Här listas de största festivalerna och konserterna under sommaren 2023.
24 Maj 2023, 13:02
R'n'b, kärlek och terapi – när Seinabo Sey ger ut sitt nya album är hon mer nöjd än någonsin, både med musiken och med sig själv.Jag var nog mer tyngd av kärleken när jag var yngre, säger hon.
24 Maj 2023, 13:00
I en TT-intervju med artisten Seinabo Sey den 23 maj 2023 förekom en felaktig uppgift om medkompositörerna till hennes nya album. Huvudsakliga låtskrivare på skivan är Simon On The Moon, Carli Löf, Isak Alverus och Kendra Egerbladh.
23 Maj 2023, 11:54
R'n'b, kärlek och terapi – när Seinabo Sey ger ut sitt nya album är hon mer nöjd än någonsin, både med musiken och med sig själv.Jag var nog mer tyngd av kärleken när jag var yngre, säger hon.
17 Maj 2023, 15:52
Nu är ytterligare fem akter klara för årets upplaga av Way Out West. Artisten Cleo, som nyligen tilldelats priset för årets hiphop på Grammisgalen, gästar festivalen i sommar. Även Maja Francis, som turnerade med First Aid Kit förra året, ansluter.
5 Maj 2023, 08:22
Seinabo Sey släpper ny musik i vår. Den 26 maj kommer albumet "The one after me", som blir artisten första album sedan 2018.
27 Apr 2023, 10:06
Seinabo Sey är en av Sveriges mest uppskattade artister. Läs allt om Seinabo Sey här: familj och syskon, pojkvän och längd.
14 Apr 2023, 11:02
"Benjamins" är tillbaka. Men den nya säsongen blir den sista av mat- och musikprogrammet.
6 Apr 2023, 12:50
Carola, Seinabo Sey, Oskar Linnros och Björn Ulvaeus – det är några av de artister som gästar Benjamin Ingrosso i tredje säsongen av "Benjamins".
1 Feb 2023, 08:10
Från doldis till stjärna i eget namn. 2022 blev Kerstin Ljungströms år, och senare i år kommer debutalbumet.Det var pirrigt att öppna en ny sida av sig själv när man främst har gömt sig bakom andra, säger hon.
1 2