Skam

Skam
ibland SKAM) är en norsk webbaserad dramaserie som handlar om gymnasieungdomar som går på Hartvig Nissens skole i norska huvudstaden Oslo. Serien sänds på seriens hemsida och på NRKP3. Hemsidan uppdateras ofta med sms-konversationer mellan karaktärerna. I Sverige sänds serien på SVT. Tv-serien skapades av Julie Andem.

Serien har fyra säsongen där en av karaktärerna varit huvudperson. Den första säsongen följde Eva och hur hon träffade sina nya vänner efter drama med sin gamla bästis. Säsong två följer Noora och hennes kärlek till William. Säsong tre följer Isak och hur han kommer ut som gay och blir kär i Even som tampas med bipolär diagnos. Säsong fyra kommer handla om Sana och kommer ut måndag den 10 april.

Säsong fyra kommer att bli den sista säsongen.

Serien är extremt populär bland unga och har fått flera fans utomlands. Even och Isak (kallad Evak) vann ”Årets tv-par” arrangerad av amerikanska E!. På Facebook finns flera grupper dedicera till succéserien. I Norge sågs första avsnittet av över en miljon människor.

Skam har hyllats för att ta upp saker som integration, utanförskap, anorexi, rasism, homofobi, hbtq-frågor, komma ut-frågor, bipolaritet, gruppdynamik och frågor som berör ungdomar.

Det släpptes en nyhet i slutet av 2016 att det kommer att komma en amerikansk version av Skam. Än så länge har det inte kommit fler detaljer.
28 Sep 2016, 19:52
"Hon fortsatte fråga 'är den inne?' under hela sexet". En anonym man har talat ut om hur livet med en mikropenis verkligen är.
31 Mar 2016, 09:10
Debattören: Jag tror att det är viktigt att vi förlåter varandra. Vi har alla varit elaka mot en medsyster, men skulden är inte våran. Det är dags att vi lägger den där den hör hemma.
10 Aug 2015, 10:09
Saga Göransson skriver att ungdomar med ADD/ADHD måste få den hjälp de behöver.
8 Jun 2015, 12:26
Fredrik Sanz Lerena anser att det är fel att säga åt kvinnorna i Sverige att inte klaga. Han menar att de visst kan kräva bättre villkor, trots att andra kvinnor i världen har det sämre.
26 Maj 2015, 10:16
Amelia Sundström tycker att vi pratar för lite om psykisk ohälsa. Tabun kring ämnet gör att hon och många fler väljer att leva ensamma med besvären.
10 Maj 2014, 12:39
"Syster, broder och medmänniska! När du blir utsatt för våld är det inte ditt fel. Skammen är inte din att bära. Aldrig någonsin", skriver Zandra Hedlund.
25 Feb 2013, 09:45
En man erkänner sina misstag. En idiot skriver en krönika om det.
12 Okt 2012, 20:04
Det var ett underkänt Sverige som till slut lyckades besegra Färöarna med 2-1 i VM-kvalet. Men segern satt minst sagt långt inne.
12 Apr 2012, 08:13
Personer med ätstörningar har svårare att uppleva och uttrycka känslor, både sina egna och andras, än friska människor.
1 2 3 4 5