Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, eller Sveriges socialdemokratiska arbetareparti som de egentligen heter, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialdemokratisk politik. De grundades 1889 och är därmed Sveriges äldsta parti.


Partiet är även Sveriges största parti sett till antalet medlemmar. Socialdemokraternas partisymbol är en röd ros. I folkmun kallas en person som är medlem eller röstat på Socialdemokraterna för sosse.


Stefan Löfven är partiledare för partiet sedan den 27 januari 2012. Tidigare partiledare är till exempel Olof Palme, Göran Persson och Mona Sahlin.


2018 fick sossarna 31,01 % av rösterna i riksdagsvalet. 2010 fick de 30,66 procent och i riksdagsvalet 2014 fick partiet 31,01 procent av rösterna.

2 Mar, 13:12
Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.
1 Mar, 14:28
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson reagerar starkt på utredning om att begränsa partilotterier. Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiets finansiering.
1 Mar, 13:44
Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partipolitiska lotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.
29 Feb, 09:14
För att stoppa att Ryssland rundar de sanktioner som riktats mot landet behövs tuffare tag. Det går för långsamt, säger Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson.
28 Feb, 09:22
När skolkoncerner blir för stora tappar samhället kontrollen över skolan. Det menar Socialdemokraterna som vill se ett maxtak för hur många skolor som får ingå i en skolkoncern.
28 Feb, 05:30
Gapet mellan de politiska blocken minskar. Det rödgröna försprånget ligger nu bara på fem procentenheter, enligt den senaste mätningen som Indikator gör för Sveriges radio Ekot.
27 Feb, 16:32
Sverige borde ta på sig ledartröjan för att få till en fond för inköp av ammunition utanför EU som kan skickas till Ukraina, anser Socialdemokraterna.
27 Feb, 15:52
Att det svenska Natomedlemskapet nu är nära förestående är verkligt goda nyheter, anser Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Vladimir Putin hade hoppats splittra Nato, men nu har han fått det motsatta, konstaterar hon.
27 Feb, 10:14
KD-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsministerns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.
26 Feb, 17:24
Ungerns Nato-ja välkomnas av Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson. Det här gör att vi kommer att ha ett starkare försvar av vårt fantastiska land. Men Vänsterpartiet är kritiskt.
25 Feb, 19:24
På måndagen väntas Ungerns parlament rösta igenom Sveriges Natoansökan. Efter det måste beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina fattas omedelbart, anser Centerledaren Muharrem Demirok. Liknande krav framförs av Socialdemokraterna.
24 Feb, 07:40
Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen. Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
23 Feb, 06:02
Det blir Linus Glanzelius som ersätter avlidne Erik Bergkvist i EU-parlamentet för Socialdemokraterna. Det viktigaste är att hålla uppe stödet till Ukraina, säger Glanzelius.
22 Feb, 12:52
Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet. Det handlar om inledningsvis om fyra stabsofficerare. Försvarsministern utesluter inte att det även kan bli tal om en väpnad styrka.
20 Feb, 08:50
Sverige kommer att fixa nettonollutsläpp år 2045, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L). En kraftigt höjd reduktionsplikt krävs för detta, skriver Dagens Nyheter som har tagit del av regeringens underlag.
19 Feb, 21:24
Jimmie Åkesson (SD) riktar skarp kritik mot S-ledaren Magdalena Andersson för att hon i en tysk tidning skriver att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna underminerar demokratin – samtidigt som SD-ledaren felciteras.
19 Feb, 17:02
Vattenfall planerar för att ha ny kärnkraft på plats vid Ringhals under första halvan av 2030-talet. Positivt besked, det ligger i linje med regeringens plan, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
18 Feb, 17:46
Mångmiljardären Roger Akelius köp av skolkoncernen Academedia har stoppats – säljaren Mellby Gård har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären, skriver Dagens industri. Akelius skriver i ett mejl till TT att hans "ambitioner att utveckla pedagogik står kvar".
16 Feb, 10:08
Socialdemokraterna vill att en cyberkommission tillsätts för att analysera hur den stora it-attacken kunnat få så stora effekter för en rad myndigheter, regioner och företag. Bakom attacken uppges den ryska gruppen Akira ligga.
16 Feb, 09:40
Med sin Youtube-kanal når högerdebattören Henrik Jönsson hundratusentals tittare. Han beskriver sig själv som "klassisk österrikisk liberal", eller "absolut libertarian".
1 2 3 4 5 6 ... 91