Spotify

Spotify är en streamingtjänst för musik, podcasts samt videor som grundades år 2006 (men lanserades 2008) av Daniel Ek. 


Spotify är det största företaget av sitt slag, och har ca 150.000 användare runt om hela världen, varav ca 70.000 är betalande abonnemangskunder. Idag finns Spotifys tjänster i över 60 länder. 


Företaget samarbetar, samt har avtal med, många av världens främsta skivbolag. 


Mycket kritik har riktats mot Spotify för den ersättningsnivån de erbjuder artister. Idag upplever artister en minskad skivförsäljning och många har hotat att lämna streamingtjänsten. Men, på grund av Spotifys position gällande användarantal har många av de största artisterna som hotat att lämna plåtformen blivit tvungna att stanna kvar.


Spotify börsnoterades för första gången år 2018 på NYSE (New York Stock Exchange). 

3 timmar sedan
Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.
2 dagar sedan 14:02
För andra året i rad toppar en låt av Bolaget Spotifys topplista. Deras fjolårshit "Kan inte gå" hamnar tvåa på listan – medan Loreens "Tattoo" är trea. De hälsade och bad skämtsamt om ursäkt till henne, säger Johan Seidefors, nordisk musikchef på Spotify.
26 Nov, 11:35
Den norska världsstjärnan Alan Walker kommer till Brännbollsyran i Umeå. Sedan tidigare är det klart att Zara Larsson framträder på festivalen.
22 Nov, 09:48
Spotify genomför ändringar i sin policy och inför böter för att motverka falska lyssningar, skriver strömningsjätten på sin hemsida.
18 Nov, 08:00
I flera år har Bandcamp varit en självklar mötesplats för musikälskare och oberoende artister. Men efter att en ny ägare tagit över och sparkat hälften av personalen är plattformens framtid oviss. Det var en jättestor chock, säger tonsättaren Marta Forsberg.
17 Nov, 10:02
Efter förra sommarens turnésuccé är Benjamin Ingrosso sugen på att ge sig ut på en ny sommarturné. Den här gången utan att vara nervös.
14 Nov, 13:24
Musikerförbundet stoppar musiken från SVT:s serie "Historien om Sverige" i Teslas bilar. Stoppet är en stödåtgärd för de bilmekaniker på Tesla som vill att företaget tecknar ett kollektivavtal med IF Metall.
12 Nov, 11:10
Årets mest spelade svenska låt under 2022 var "Babblarnas vaggvisa" av Anneli Tisell, Johan Rask och Hans Sjölander. Priset delas ut av Stim som ställer samman antalet spelningar i radio och på digitala plattformar. Låten som framförs av Sofia Alm släpptes 2017 och har i dag nästan 200 miljoner spelningar på Spotify.
12 Nov, 10:50
Den 22-årige Inigo Quintero släppte sin singel "Si no estás" i september 2022. Ett år senare har pianopopballaden blivit en global – och svensk – listklättrare.
8 Nov, 15:36
Strejkdrabbade Tesla borde inse fördelarna med arbetsfred och den svenska modellen, enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L). Både företagen som investerar och medarbetarna har mycket att tjäna på den, säger han.
7 Nov, 06:02
Efter att ha fått Klarna att teckna kollektivavtal hoppas Unionen även på en uppgörelse med streamingjätten Spotify. Försöken har hittills stupat på att för få av bolagets anställda är med i facket.
5 Nov, 13:14
Videon till Megan Thee Stallions nya låt "Cobra" är årets hittills mest sedda av en kvinnlig rappare på Youtube.
4 Nov, 11:04
Klarnas kollektivavtal beskrivs som en seger för den svenska modellen. Men Teslas ställningstagande blir avgörande för en eventuell dominoeffekt. Åt vilket håll avtalet pressar Tesla är inte givet på förhand.
1 Nov, 22:16
Återigen stäms popstjärnan Mariah Carey för upphovsrättsbrott för sin superhit "All I want for Christmas is you". Även den där gången är det countrymusikern Andy Stone som hävdar att Careys julklassiker har för många likheter med hans egen låt med samma namn.
29 Okt, 11:52
Tesla vill inte ha kollektivavtal, inte Spotify, Amazon eller Klarna heller. Men i grunden är det inte avtalet de är emot, utan följderna, enligt Charlotta Brynger, expert på affärskultur. Företagen är rädda för att fackförbunden ska få för mycket inflytande, säger hon.
28 Okt, 11:10
Svenska King fortsätter sin storsatsning på AI. Bolagets robot har sett hur miljontals människor spelar "Candy crush". Nu kan roboten själv spela, och ger information till skaparna om banorna. Vi ser faktiskt en ökning i kvalitet, säger Kings teknikchef Steven Collins.
26 Okt, 08:32
Britney Spears självbiografi "The woman in me" har blivit rejält omtalad, men är inte bara i bokhandlarna som det är rusning efter Spears.
24 Okt, 22:08
Det blev en lustfylld börsdag för handlarna på Wall Street. De tre ledande indexen stängde på plus och bland de stora vinnarna märktes strömningstjänsten Spotify – efter att ha levererat en oväntat positiv rapport för tredje kvartalet tidigare under tisdagen.
24 Okt, 12:12
Strömningstjänsten Spotify klår förväntningarna och redovisar en rörelsevinst på 32 miljoner euro för tredje kvartalet. Det summerades även ihop fler Spotify-användare än väntat under kvartalet.
24 Okt, 12:12
Förväntningarna är höga när Google presenterar sin kvartalsrapport i kväll. Företaget har inte råd med misstag och måste försäkra investerare om att de fortsatt ska vara högt värderade.
1 2 3 4 ... 15