Terrordåd – Läs våra nyheter om terrorattentat – Nyheter24

Ett terrordåd är en våldsam aktion som utfärdas av politiskt motiverade icke-statliga grupper som orsakade eller hade som mål att skada civila.

Självmordsbombaren i centrala Stockholm som inträffade 11 december 2010 och terrordådet på Drottninggatans 7 april 2017 är inte de enda exemplen på terrordåd i Sverige.

Efter incidenten på Drottninggatan är bombattentatet mot Norrskensflamman i Luleå i mars 1940 att betrakta som det allra värsta i hänseende till dödsoffer. Fem personer dödades, varav två barn. Dådet utfördes av fyra svenska militärer och en journalist.

Sedan 1900-talets början har Sverige ändå haft relativt få brott som kan klassas som terrordåd. Genom århundradet och fram till i dag uppgår terrordåden till knappt ett tiotal. Terrorism och terrordåd är dock inte helt enkla begrepp att enhetligt definiera.

2 dagar sedan 13:12
M vill att de 2 000 som pekas ut som toppnamn i kriminella gäng inte ska få flytta till andra EU-länder, till exempel Spanien. Partiet föreslår också att dömda brottslingar ska behöva visum för att resa inom EU.
30 Apr, 14:26
Säkerhetsläget i Sverige är fortfarande allvarligt, bedömer Säkerhetspolisen inför Eurovision i Malmö i maj. Polisen och Säpo försäkrar att man är väl förberedda.
25 Apr, 12:58
En 16-årig pojke har gripits i Frankrike efter att ha skrivit i sociala medier att han planerar ett terrordåd under OS i Paris. Han skriver att han vill dö som en martyr genom att spränga sig till döds.
25 Apr, 08:48
Skrota planen att hålla OS-invigningen i Paris i sommar på floden Seine. Det anser den svenska IOK-höjdaren Gunilla Lindberg. Jag skulle nog föredra att det är på en stadion, säger hon till Radiosporten.
19 Apr, 08:06
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar. Att ta med sig picknick är inte längre möjligt vid konserterna på Sofieros slott och trädgårdar utanför Helsingborg.
15 Apr, 09:02
Säkerhetshot kan flytta OS-invigningen i Paris. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en intervju. Det finns en plan B och en plan C, säger han.
12 Apr, 20:16
Den libanesiska Hizbollahmilisen säger sig ha attackerat israeliska artilleriposteringar med tiotals raketer.
9 Apr, 19:04
Föräldrarna till den 15-årige pojke, som sköt ihjäl flera skolkamrater i den amerikanska delstaten Michigan 2021, har fått sina straff bestämda.
5 Apr, 16:30
Israel har beslutat att tillfälligt stänga sin ambassad i Sverige, rapporterar Aftonbladet.
4 Apr, 17:14
Ytterligare tre personer har gripits misstänkta för att ha hjälpt till att planera terrordådet i Moskva för snart två veckor sedan, uppger den ryska säkerhetspolisen FSB enligt statliga medier.
1 Apr, 13:26
Den ryska säkerhetspolisen FSB säger sig ha stoppat planer på ett nytt terrordåd. Flera personer har gripits i delrepubliken Dagestan.
29 Mar, 12:10
Ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att man har gripit tre personer "från ett centralasiatiskt land" som planerade ett terrordåd i regionen Stavropol i södra Ryssland. Det uppger de ryska statsstyrda nyhetsbyråerna Ria och Tass.
28 Mar, 16:08
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.
27 Mar, 20:52
Ryska myndigheter har listat namnen på de som dödades i terrordådet i ett konserthus i Moskva i fredags. På listan syns 143 namn, en uppskrivning från den tidigare bekräftade dödssiffran.
27 Mar, 11:06
27-åringen spred en film där en koran bränns med bacon till musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Göta hovrätt fastställer nu domen om hets mot folkgrupp mot mannen.
27 Mar, 05:00
Konserthusdådet i Moskva var inte IS första attack mot Ryssland och ryssar. För extremiströrelsen är landet sedan länge en stor antagonist i ett världsomspännande religiöst krig – och det är allierat med flera av dess största fiender.
26 Mar, 17:42
Belgien övervakar 650 personer i landet som anses ha kopplingar till jihadism och annan extremism, enligt landets särskilda organ för att bedöma terrorhot, Ocam.
24 Mar, 06:38
Det råder landssorg i Ryssland efter terrorattacken mot ett konserthus i Moskva då över 130 besökare dödades. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet, minst fyra misstänkta gärningsmän uppges ha gripits och två åtalats – men många oklarheter återstår kring dådet.
23 Mar, 13:52
Ännu ett kulturevenemang har blivit måltavla för terrorism. Nu ökar oron för liknande dåd mot Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Det visar hur motiverade de är, säger experten Jörgen Holmlund.
23 Mar, 08:40
Dagen efter terrorattacken mot en konsertlokal utanför Moskva väntar världen på makthögkvarteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandsexperten Matthew Sussex har sina föraningar: Det kommer att bli våldsamt, säger han.
1 2 3 4 ... 22