Terrordåd – Läs våra nyheter om terrorattentat – Nyheter24

Ett terrordåd är en våldsam aktion som utfärdas av politiskt motiverade icke-statliga grupper som orsakade eller hade som mål att skada civila.

Självmordsbombaren i centrala Stockholm som inträffade 11 december 2010 och terrordådet på Drottninggatans 7 april 2017 är inte de enda exemplen på terrordåd i Sverige.

Efter incidenten på Drottninggatan är bombattentatet mot Norrskensflamman i Luleå i mars 1940 att betrakta som det allra värsta i hänseende till dödsoffer. Fem personer dödades, varav två barn. Dådet utfördes av fyra svenska militärer och en journalist.

Sedan 1900-talets början har Sverige ändå haft relativt få brott som kan klassas som terrordåd. Genom århundradet och fram till i dag uppgår terrordåden till knappt ett tiotal. Terrorism och terrordåd är dock inte helt enkla begrepp att enhetligt definiera.

8 Jul, 13:54
Tunga strider rasar i Gaza stad på måndagen. Den israeliska militären hävdar att man rensar ut militanta palestinier, samtidigt som tusentals civila återigen tvingas på flykt.
7 Jul, 18:38
De flesta av Gazas två miljoner invånare sökte under en period skydd här. Nu är Rafah en dammtäckt spökstad, vittnar en begränsad grupp journalister som den israeliska militären bjudit in för en rundtur i gränsstaden.
5 Jul, 10:00
Ordningslagen går att ändra så att polisen kan stoppa koranbränningar med hänvisning till Sveriges säkerhet. Regeringen ska nu bedöma om den ska gå vidare med en lagändring.
29 Jun, 14:14
En man har skjutits till döds av polis vid Israels ambassad i Serbiens huvudstad Belgrad. Han sköts efter att ha attackerat polisen med armborst, i vad som från israeliskt håll beskrivs som ett försök till terrordåd.
9 Jun, 19:48
Benny Gantz, som leder partiet Styrka för Israel, lämnar Israels regering, meddelar han i ett tv-sänt tal enligt flera medier. Ett svårt och smärtsamt beslut, säger han i talet.
8 Jun, 19:00
Ett oönskat valresultat, det vill säga ett där Donald Trump inte står som segrare, kan komma att bemötas med våld av USA:s extremhöger, varnar terrorexperten Jacob Ware. 6 januari-extremisterna uppnådde inte sina mål, men kan lyckas nästa gång.
8 Jun, 16:38
"Döda mig inte", skriker hon när hon förs bort på en motorcykel. Videoklippet på när Noa Argamani kidnappas från musikfestivalen Nova har fått stor spridning och lett till att hon blivit en av de mer namnkunniga bland gisslan. Nu har hon efter åtta månader blivit räddad.
4 Jun, 16:24
Centerpartiet för en politik som leder till taggtråd och betonggrisar på Drottninggatan, säger SD:s toppkandidat Charlie Weimers i SR:s slutdebatt Det är ett bedrövligt sätt att uttrycka sig på, säger Centerns Emma Wiesner.
3 Jun, 14:16
Drygt hälften av alla byggnader på Gazaremsan har förstörts eller skadats sedan kriget bröt ut i oktober, enligt en preliminär satellitanalys gjord av FN. Unosat, FN:s satellitanalysorgan, skriver på plattformen X (Twitter) att fler än 137 000 byggnader i olika grad har skadats.
3 Jun, 13:02
Ett oönskat valresultat, det vill säga ett där Donald Trump inte står som segrare, kan komma att bemötas med våld av USA:s extremhöger, varnar terrorexperten Jacob Ware. 6 januari-extremisterna uppnådde inte sina mål, men kan lyckas nästa gång.
30 Maj, 16:00
Svenska gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige, enligt Säpo. Iran uppges ha både avsikt och förmåga att slå till igen. Vi ser det här som väldigt allvarligt, säger Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säpo.
30 Maj, 13:38
Gängledaren Rawa Majid arbetar för Iran och hans Foxtrotnätverk ligger bakom en attack mot Israels ambassad i Stockholm, hävdar den israeliska underrättelsetjänsten Mossad i dokument som DN tagit del av. Även det rivaliserande nätverket Rumba, lett av Ismail Abdo, påstås arbeta för Iran.
28 Maj, 05:08
Ryssland har bjudit in det afghanska talibanstyret till S:t Petersburgs årliga ekonomiska forum.
23 Maj, 13:12
M vill att de 2 000 som pekas ut som toppnamn i kriminella gäng inte ska få flytta till andra EU-länder, till exempel Spanien. Partiet föreslår också att dömda brottslingar ska behöva visum för att resa inom EU.
30 Apr, 14:26
Säkerhetsläget i Sverige är fortfarande allvarligt, bedömer Säkerhetspolisen inför Eurovision i Malmö i maj. Polisen och Säpo försäkrar att man är väl förberedda.
25 Apr, 12:58
En 16-årig pojke har gripits i Frankrike efter att ha skrivit i sociala medier att han planerar ett terrordåd under OS i Paris. Han skriver att han vill dö som en martyr genom att spränga sig till döds.
25 Apr, 08:48
Skrota planen att hålla OS-invigningen i Paris i sommar på floden Seine. Det anser den svenska IOK-höjdaren Gunilla Lindberg. Jag skulle nog föredra att det är på en stadion, säger hon till Radiosporten.
19 Apr, 08:06
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar. Att ta med sig picknick är inte längre möjligt vid konserterna på Sofieros slott och trädgårdar utanför Helsingborg.
12 Apr, 20:16
Den libanesiska Hizbollahmilisen säger sig ha attackerat israeliska artilleriposteringar med tiotals raketer.
9 Apr, 19:04
Föräldrarna till den 15-årige pojke, som sköt ihjäl flera skolkamrater i den amerikanska delstaten Michigan 2021, har fått sina straff bestämda.
1 2 3 4 ... 23