Terrordåd – Läs våra nyheter om terrorattentat – Nyheter24

Ett terrordåd är en våldsam aktion som utfärdas av politiskt motiverade icke-statliga grupper som orsakade eller hade som mål att skada civila.

Självmordsbombaren i centrala Stockholm som inträffade 11 december 2010 och terrordådet på Drottninggatans 7 april 2017 är inte de enda exemplen på terrordåd i Sverige.

Efter incidenten på Drottninggatan är bombattentatet mot Norrskensflamman i Luleå i mars 1940 att betrakta som det allra värsta i hänseende till dödsoffer. Fem personer dödades, varav två barn. Dådet utfördes av fyra svenska militärer och en journalist.

Sedan 1900-talets början har Sverige ändå haft relativt få brott som kan klassas som terrordåd. Genom århundradet och fram till i dag uppgår terrordåden till knappt ett tiotal. Terrorism och terrordåd är dock inte helt enkla begrepp att enhetligt definiera.

22 Feb, 07:57
Ett dödsoffer och två ihjälskjutna gärningsmän rapporteras efter en attack vid den israeliska motorvägen 1 på Västbanken. Israeliska myndigheter ser händelsen som ett terrordåd utfört av palestinier från Betlehems-trakten. Attacken är av numera ovanligt slag, men en fortsatt våldsspiral befaras.
20 Feb, 16:12
Storbritanniens prins William vädjar om ett slut på striderna i Gazaremsan så fort som möjligt. Israel har svarat på uttalandet.
18 Feb, 09:12
En kopp te spetsad med polonium dödade hennes make. Nu stöttar Aleksandr Litvinenkos änka Aleksej Navalnyjs fru. Navalnyjs död måste få konsekvenser, säger Marina Litvinenko.
17 Feb, 11:10
Två personer under 18 år har häktats efter onsdagens masskjutning under Super Bowl-paraden i Kansas City, rapporterar BBC.
12 Feb, 17:42
Norska säkerhetspolisen PST har avslöjat planer på högerextremistiska terrorbrott – som hade planerats av barn.
2 Feb, 11:12
Säkerhetspolisen utreder händelsen där ett farligt föremål hittades utanför Israels ambassad i Stockholm som ett terrordåd. Enligt flera medier rörde det sig om en handgranat.
17 Jan, 10:50
Planer på nya terrordåd mot Israel har stoppats sedan en efterlyst palestinier dödats i en luftattack mot Västbanken, uppger Israel.
15 Jan, 15:48
Israel har lovat att granska hur terrorstämplade Hamas kunde överrumpla den israeliska militären i extremiströrelsens brutala attacker. I väntan på en utredning fortsätter vittnesmål att visa undermåligt israeliskt försvarsarbete.
14 Jan, 17:42
Sverige är det enda land som nämns direkt när Israel beskriver Hamas verksamhet i Europa. Ett attentat ska ha planerats i Stockholm. Om man specifikt nämner Israels ambassad i Stockholm så är det någonting konkret man har identifierat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
14 Jan, 09:10
Terrorstämplade Hamas ville attackera Israels ambassad i Stockholm, enligt Israels regering. Det här vet vi om uppgifterna.
13 Jan, 20:26
Israels regering uppger att Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm. Om uppgifterna stämmer kan det innebära att Hamas förändrats – med en ny fas i kriget mot terrorism i Europa som följd, anser analytiker som TT har talat med.
11 Jan, 13:58
En buss på väg från Lille till Bryssel har stoppats i Belgien, sedan en kvinna larmat om att fyra medpassagerare diskuterade terrordåd.
8 Jan, 16:00
Regeringen lägger fram en ny samlad strategi mot extremism och terror. Ett nytt fokus är att samhället måste kunna avbryta ett pågående attentat.
2 Jan, 21:28
En lärare i Jönköping får en skriftlig varning för att ha delat ut en olämplig skoluppgift. Däremot backar kommunen och betalar ut lön för den tid som läraren varit avstängd, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.
30 Dec 2023, 06:02
För första gången upplever Sverige en nyårsafton med hög terrorhotnivå. Polisen manar till att inte skrämma medmänniskor i onödan. Man kanske kan vara mer vaksam med knallar och fyrverkeripjäser, säger Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning.
28 Dec 2023, 16:04
Säkerhetspolisen (Säpo) har genomfört flera tillslag i södra Sverige riktade mot en svensk man som misstänks ha varit delaktig i planeringen av terrordåd i Danmark, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.
20 Dec 2023, 10:00
Den person som tidigare häktats i sin frånvaro misstänkt för att planera terrordåd på dansk mark har gripits , uppger Köpenhamnspolisen på X.
15 Dec 2023, 18:48
Gripandet av Hamasmedlemmar med terrorplaner i Europa visar på ett trendbrott, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Det sticker ut rejält, säger han. Liknande planer finns sannolikt även i Sverige, enligt underrättelseexpert.
15 Dec 2023, 09:12
En 19-årig kvinna och en man i 60-årsåldern, känd från muslimska miljöer i Köpenhamn, är bland de sex personer som hittills häktats. Men det finns fler misstänkta efter den danska säkerhetspolisens tillslag mot ett nätverk som misstänks ha planerat ett terrorbrott i Danmark.
13 Dec 2023, 11:18
En lärare i Jönköpings kommun har polisanmälts och stängts av från sin tjänst på grund av en omdömeslös skoluppgift.
1 2 3 4 ... 21