Visselblåsare

Visselblåsare är en benämning som används när en person läcker information med syftet att avslöja förhållanden som förekommer inom personens organisationen, oftast görs det till massmedia. Begreppet kommer från att engelska poliser förr i tiden använde sig av visselpipor för att påkalla kollegors och allmänhetens uppmärksamhet vid pågående brott.


Visselblåsare har genom tiderna avslöjat exempelvis korruption, vapensmuggling, staters avlyssning, åsiktsregistrering, miljöbrott, militära attacker på civila, brister i omvårdnad och patientsäkerhet.


Sådana personer har runt om i världen drabbats av hårda konsekvenser genom åtal för exempelvis spionage, förtal eller avsked och omplacering av arbetsgivaren om avslöjandet gäller det egna företaget.


I Sverige finns det sedan 1 januari 2017 en lag för ökat visselblåsarskydd, vilken innebär att varje företag eller organisation ska inrättat ett system eller en process för att arbetstagare eller inhyrda konsulter ska kunna rapportera om missförhållanden.


Flera företag och myndigheter har riktlinjer för att deras medarbetare ska kunna slå larm internt och samtidigt vara anonyma. Exempel på leverantörer som erhåller sådana tjänster är 2 Secure, Säkert Företag och WhistleB (Sverige) samt Navex (USA).


10 Maj, 19:00
Män i grå träningsoveraller i rader på tunna madrasser bakom taggtråd. I stort sett alla har ögonbindel och deras huvuden hänger tungt under strålkastarljuset. Det är bilder från det israeliska fånglägret Sde Teiman som nu läckt till CNN.
29 Apr, 08:12
Installationskoncernen Bravida medger att man medvetet överfakturerat Region Skåne. Bolaget har gjort en polisanmälan och ska stärka sina rutiner. Vi vidtar åtgärder för att inte detta ska hända igen, säger vd Mattias Johansson till TT.
25 Apr, 06:00
Har en amerikansk president absolut åtalsimmunitet? Frågan har aldrig tidigare besvarats men nu ska Högsta domstolen ge vägledning. Svaret har stor betydelse för de fyra brottsåtal som väckts mot expresident Donald Trump.
20 Mar, 17:52
En före detta högt uppsatt chef i Region Västerbotten har anhållits misstänkt för att ha tagit emot mutor kopplade till förvaltningen av regionens pensionskapital, rapporterar lokala medier.
19 Jan, 01:38
Tiotusentals människor deltog i massdemonstrationer i Slovakien på torsdagskvällen. Demonstranterna protesterade mot regeringens förslag att ändra i brottslagstiftningen, vilket även väckt kritik från EU-parlamentet.
5 Jan, 11:50
Den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov kommer att vittna i rättegången mot den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, IBU, Anders Besseberg som inleds i nästa vecka.
17 Dec 2023, 09:20
2021 trädde en ny lag i kraft: Visselblåsarlagen. Denna börjar nu gälla för alla företag med minst 50 anställda.
16 Nov 2023, 14:08
Uppemot 5,4 miljarder kronor misstänks ha förskingrats från Region Västerbotten, rapporter SVT Nyheter Västerbotten.
11 Okt 2023, 10:08
Ethan Hakwe får pris på Stockholms filmfestival i november. Det blir nordisk premiär för hans film "Wildcat" med dottern Maya Hawke i huvudrollen.
11 Okt 2023, 08:36
Forskare som slog larm om kirurgen Paolo Macchiarinis forskning och sedan själva klandrades i Karolinska institutets granskning får nu sitt ärende prövat i Europadomstolen.
11 Sep 2023, 19:16
Hackaren bakom det så kallade "Football Leaks" döms till ett fyraårigt villkorligt fängelsestraff vid en portugisisk domstol. Det rapporterar AFP.
29 Aug 2023, 06:04
Sanningen finns där ute. Det tror Felix Herngren som ska jaga ufon i en ny TV4-serie. Det har ju blivit något som man faktiskt bara inte kan bortse ifrån, säger han.
9 Jun 2023, 12:40
Två chefer inom ett väg- och trafiksäkerhetsföretag döms till fängelse av Örebro tingsrätt efter att de tagit emot en muta av en leverantör.
26 Maj 2023, 08:24
En så kallad visselblåsare har av USA:s finansmyndighet SEC fått 279 miljoner dollar – motsvarande tre miljarder kronor – för tips om korruption inom telekomtillverkaren Ericsson, rapporterar tidningen Dagens industri med hänvisning till uppgifter i The Wall Street Journal.
21 Apr 2023, 13:22
Patienterna som fick syntetiska luftstrupar inopererade av Paolo Macchiarini var i så dåligt skick att det saknades andra alternativ.Det hävdar försvaret, som även ifrågasätter trovärdigheten hos flera visselblåsare.
14 Apr 2023, 10:04
21-åriga Jack Teixeira som gripits misstänkt för Pentagonläckan är medlem av flygnationalgardet, aktiv ledare på chattforumet Discord och fascinerad av vapen.
6 Feb 2023, 19:52
En anställd fick utan förvarning sparken från en Coopbutik. Enligt arbetsgivaren ska den anställde ha pratat i telefon under arbetstid, vilket var motiverat att göra. Arbetsdomstolen menar att arbetsgivaren inte haft fog för att avskeda den anställda.
31 Jan 2023, 15:25
Emilia vittnade om en stressig situation på Postnords postkontor i Stockholm. Då fick hon en erinran från företaget. Nu anmäler hon Postnord.
4 Jan 2023, 13:36
Tjänstemän i Ystad kommun misstänks ha mutats med resor.I utbyte tecknade de avtal värt mer än 100 miljoner med ett utpekat säkerhetsföretag.Nu är muthärvan i Ystad kommun polisanmäld, rapporterar S VT Nyheter Skåne.
15 Dec 2022, 12:30
Ett rejält reformpaket utlovas av EU-parlamentets talman Roberta Metsola efter mutskandalen kring sparkade vicetalmannen Eva Kaili.Den sistnämnda utreds nu även för andra oegentligheter.
1 2