Ylva Johansson

Ylva Johansson, 13 februari 1964 i Huddinge, är en svensk socialdemokratisk politiker och minister. Hon arbetar idag som arbetsmarknads- och etableringsminster. Titeln som etableringsminister fick hon 2016 då hon även har ansvar för integration, vilket gör att hon kan ta initiativ inom andra ministrars ansvarsområden så som utbildning- och bostadspolitik. 

Johansson började sin politiska bana som medlem i Vänsterpartiet kommunisterna från 1988 till 1991 innan hon bytte parti till Socialdemokraterna. Där blev hon skolminister 1994 till 1998. Hon var även sjukvårds- och äldreomsorgsminister 2004 till 2006. 

Hon har en utbildning som lärare i kemi, matte och fysik från Lunds universitet, vilket hon även arbetade som 1988 till 1994. Hon har varit gift två gånger, först med vänsterpartisten Bo Hammar, men är sedan 2002 omgift med socialdemokraten Erik Åsbrink. Hon har tre barn. 

15 Nov, 13:48
Med skapandet av en talangpool hoppas EU-kommissionen både hitta arbetskraft och motarbeta illegal invandring.
14 Nov, 09:58
EU-kommissionens omstridda förslag för att motarbeta övergrepp mot barn på nätet har nu godkänts av ansvarigt utskott i EU-parlamentet. Hur slutresultat blir är dock fortsatt oklart.
22 Okt, 13:50
Johan Floderus har suttit över 550 dagar i fängelse i Iran. Han har ljustorterats, hungerstrejkat och förlorat mycket i vikt i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Nu har den svenske EU-tjänstemannens vänner och familjen dragit i gång en offentlig kampanj för att han ska släppas fri.
19 Okt, 05:04
I ett helt år hade svenskarna i Belgien laddat för att få heja på Sverige i EM-kvalet på "hemmaplan". Så slutade allt i terror – och mörka minnen från förr. Vi kommer vara extra vaksamma, säger Svenska kyrkan i Bryssel.
18 Okt, 16:36
Visst är det svårt att stoppa en ensamvarg. Men terrordådet i måndags får ändå Belgien att fräsa ilsket över problemen i asylsystemet. Mer behöver göras, manas dessutom från EU.
16 Okt, 16:52
Den utpekade bödeln Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för massavrättningar i ett iranskt fängelse. I hovrätten, där förhandlingen nu går mot sitt slut, hoppas han rentvå sitt namn. Om inte hoppas Teheran att en fängslad svensk blir livlinan som får honom fri.
2 Okt, 16:48
Inrikeskommissionären Ylva Johansson måste försvara sitt omstridda lagförslag mot barnporr. EU-parlamentets inrikesutskott har bett henne om en förklaring inom en vecka, rapporterar Europaportalen.
28 Sep, 08:30
EU rör sig allt närmare en gemensam asyl- och migrationspolitik. Snart återstår "bara" slutförhandlingar med EU-parlamentet, sedan en tysk vändning öppnat för enighet om nya krisregler.
21 Sep, 20:18
Turerna fortsätter kring EU:s nya "övervakningslag". Nu skjuts ett delbeslut på framtiden.
21 Sep, 15:04
Den svenska diplomaten Johan Floderus hungerstrejkade sig till ett videosamtal från fängelset i Iran, berättar familjen för Kalla fakta.
15 Sep, 12:52
Frågor till Iran "tusen gånger om" har inte gett EU några svar om den gripne svenske tjänstemannen Johan Floderus, uppger en EU-källa för nyhetsbyrån AFP.
12 Sep, 12:40
Svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus har suttit fängslad i Iran utan åtal i över 500 dagar. Nu uppger iranska myndigheter att en utredning ska vara klar "inom några dagar". Sveriges regering anser att Floderus är godtyckligt frihetsberövad.
11 Sep, 10:48
Starkare samarbete behövs mot ekonomisk brottslighet i EU, manar Europol i en ny rapport.
7 Sep, 10:22
Regeringens förslag om anmälningsplikt väcker ilska bland vänstergrupperna i EU-parlamentet. Nu kräver de att EU-kommissionen agerar.
7 Sep, 07:34
Ett internationellt avtal för fångutväxling med Iran. Det är vad som sannolikt kommer att krävas för att få hem den fängslade svensken Johan Floderus, enligt folkrättsexperten Pål Wrange. Huruvida Sveriges regering kommer att gå med på detta är däremot en helt annan fråga.
5 Sep, 12:04
I över 500 dagar har en svensk EU-diplomat suttit fången i Iran. Det här är vad vi vet om fallet:
6 Jul, 08:06
Beslag av kokain och cannabis ökar lavinartat i Sverige. Under årets sex första månader togs över tre ton cannabis och 860 kilo kokain – mer än under hela 2022.
29 Jun, 16:50
EU:s migrationspolitik blir allt stramare – men ändå inte tillräckligt för Polen och Ungern. Duon hindrar EU:s stats- och regeringschefer från att uttala sig enat.
29 Jun, 05:30
Pliktskyldiga svenskar som inte stuckit ut. Den bilden ger två experter av Sveriges ordförandeskap i EU. Jag hade nog förväntat mig lite mer, säger Elizabeth Kuiper på tankesmedjan EPC.
22 Jun, 13:52
Ungern bröt mot lagen när asylsökande människor tvingades till andra länder för att söka skydd, slår EU-domstolen fast. Tysklands förbundskansler dömer samtidigt ut EU:s rådande system som ett enda stort misslyckande.
1 2 3 4