Youtube

Youtube är en webbplats som är baserad på videoklipp som personer lägger upp. Idag är det en plattform för musik, sport, tv-serier med mera. Bakom sajten ligger Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Den sistnämnda var den första att lägga upp ett klipp efter lanseringen under slutet av 2005. Me at the zoo hette klippet, och är 19 sekunder långt och visar när Karim besöker djurparken i San Diego. 


Idag är Youtube den näst största sökmotorn efter Google och har dagligen 100 000 klipp som laddas upp. Siffror har visat att värdet av sidan ligger, uppskattningsvis, mellan 600 miljoner dollar till en miljard. Över en miljard videoklipp visas dagligen och under 2010 angav Google att Youtube får över två miljarder sökträffar varje dag. 


Webbplatsen lanserades i Sverige officiellt 2008. 

1 timme sedan
Artisten Taylor Swift kan vara ganska nöjd med sin inkomst från Spotify i år. Efter 2,6 miljarder strömningar under 2023 kommer artisten tjäna över en miljard kronor – enbart på den plattformen. Det skriver Rolling Stone, som har räknat ut Swifts royalties.
igår 13:17
Under 2023 har svenska YouTube-användare flitigt tittat på en variation av videor. Listan över de tio mest populära klippen domineras av innehåll från svenska kreatörer, skriver TT.
19 Nov, 10:24
Therése Lindgren har haft sin youtube kanal i tio år. Nu kommer hon med chockbeskedet att hon slutar med Youtube.
19 Nov, 06:02
Therése Lindgren lägger ned sin Youtube-kanal och ska i stället ägna sig åt att hjälpa djur på heltid. Jag har jobbat med Youtube i tio år. Men jag kan inte kväva passionen jag känner för djurskydd. Nu måste jag lägga mitt fokus på det, säger hon till TT.
16 Nov, 08:00
Nedskärningarna fortsätter på TV4. Nu slutar nyhetsankaret Anna Lindmarker efter 26 år – och riktar kritik mot kanalens och andra mediers neddragningar. –Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger hon till TT.
9 Nov, 14:06
Nätjättarna Tiktok och Youtube krävs på mer information till EU om vad de gör för att skydda minderåriga i enlighet med EU:s nya digitala tjänstelag, DSA.
6 Nov, 20:26
Youtube ska ändra hur ofta unga ser innehåll med "osunt kroppsideal". Ett steg i rätt riktning säger en expert, men är samtidigt frågande inför hur det ska fungera i praktiken.
5 Nov, 17:02
Mindre fokus på osunda kroppsideal, det är kärnan när Youtube ändrar hur plattformen fungerar för tonåringar.
5 Nov, 13:14
Videon till Megan Thee Stallions nya låt "Cobra" är årets hittills mest sedda av en kvinnlig rappare på Youtube.
1 Nov, 05:30
Hundratals miljoner besökare varje månad. Men porren är inte med när nya lagar ska få internets jättar som Tiktok, Youtube och Google att skärpa sig vad gäller skadligt innehåll.
26 Okt, 08:32
Britney Spears självbiografi "The woman in me" har blivit rejält omtalad, men är inte bara i bokhandlarna som det är rusning efter Spears.
26 Okt, 03:14
Säkerhetsstyrkor i Venezuela tog på onsdagen kontroll över ett fängelse styrt av kriminella gäng. Där fann man en musikstudio som de intagna använt för att spela in reggaeton-låtar som man sedan laddade upp på Youtube.
12 Okt, 05:36
Mannen spred en film där en koran brändes med bacon till tonerna av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Tilltaget ledde till åtal för hets mot folkgrupp. Nu faller domen.
4 Okt, 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"
3 Okt, 07:16
JLC knuffar ner familjen Lundell från förstaplatsen över mäktigast på sociala medier. Detta visar 2023 års maktbarometer från Medieakademin.
26 Sep, 18:28
Det kommer att bli svårt att reglera användningen av AI-teknik i branschen och Spotify har inga planer på att förbjuda AI-genererat innehåll från plattformen. Det säger strömningstjänstens vd Daniel Ek i en intervju med BBC.
22 Sep, 08:12
Låten "Rich men north of Richmond" blev genombrottet och Oliver Anthonys karriär etableras nu med hjälp av en av USA:s större agenturer, UTA, skriver Deadline.
19 Sep, 09:52
Youtube stoppar all annonsering på Russell Brands Youtubekonto. Det innebär att den brittiske komikern inte längre kan tjäna pengar på plattformen.
17 Sep, 08:08
Uppsala Gitarrfestival firar 20 år med över sextio medverkande artister från tre kontinenter. En av veteranerna som inviger festivalen är nestorn Göran Söllscher. Det här är en av världens finaste gitarrfestivaler att få spela på, säger han.
16 Sep, 18:26
Russell Brand anklagas av flera kvinnor för bland annat våldtäkt och sexuella övergrepp. Själv tillbakavisar komikern de påstådda brotten i en video på sociala medier.