Youtube

Youtube är en webbplats som är baserad på videoklipp som personer lägger upp. Idag är det en plattform för musik, sport, tv-serier med mera. Bakom sajten ligger Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Den sistnämnda var den första att lägga upp ett klipp efter lanseringen under slutet av 2005. Me at the zoo hette klippet, och är 19 sekunder långt och visar när Karim besöker djurparken i San Diego. 


Idag är Youtube den näst största sökmotorn efter Google och har dagligen 100 000 klipp som laddas upp. Siffror har visat att värdet av sidan ligger, uppskattningsvis, mellan 600 miljoner dollar till en miljard. Över en miljard videoklipp visas dagligen och under 2010 angav Google att Youtube får över två miljarder sökträffar varje dag. 


Webbplatsen lanserades i Sverige officiellt 2008. 

21 Feb, 10:18
De ryska myndigheterna förhalar alla beslut om Aleksej Navalnyjs kvarlevor. Enligt en profilerad aktivist blev oppositionsledaren dödad med ett utstuderat slag mot hjärtat.
21 Feb, 06:58
I ett direktsänt välgörenhetsevent på lördag, två år efter att Ukrainakriget började, ska spelare och strömmare bygga upp en virtuell version av huvudstaden Kiev i Minecraft. Samtidigt kan tittarna bidra med byggstenar till spelarna genom att skänka pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR.
20 Feb, 20:52
En över 30 år gammal hitlåt med Ace of Base har blivit en viral succé på Tiktok över hela världen – till klipp om våldsamma poliser och korruption. Det är fantastiskt att se, säger Ulf Ekberg i bandet till Musikindustrin.
20 Feb, 09:02
Krav om att Rysslands myndigheter ska lämna ifrån sig Aleksej Navalnyjs kvarlevor växer – utan gensvar från makten i Kreml. Den döde oppositionsledarens mamma vädjar till Vladimir Putin personligen: Låt mig få se min son.
19 Feb, 19:54
Försvarets radioanstalt (FRA) hör till statens hemligaste verksamheter. Nu vill den militära underrättelsetjänsten locka till sig nya anställda – med kampanjer på bio och Youtube.
19 Feb, 07:28
Aleksej Navalnyjs mamma och advokater kommer inte att få tillgång till hans kropp, säger utredare enligt Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj. Kroppen ska genomgå "någon sorts 'kemisk undersökning'" i ytterligare 14 dagar, heter det enligt Jarmysj.
17 Feb, 08:02
Aleksej Navalnyj är död, enligt ett officiellt besked till hans mamma. Men hans kropp finns inte på det bårhus som myndigheterna påstått, meddelar Putinkritikerns medarbetare.
16 Feb, 19:02
Rolig, orädd, intelligent – och representerade en ny politisk stil som retade gallfeber på de ryska makthavarna. Så beskriver Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin regimkritikern Aleksej Navalnyj.
16 Feb, 16:21
En ny undersökning visar att en majoritet av Europas influencers bryter mot EU:s riktlinjer kring reklammärkning. Till följd av regelbrottet skärper nu EU-kommissionen översynen på sociala medier.
16 Feb, 09:40
Med sin Youtube-kanal når högerdebattören Henrik Jönsson hundratusentals tittare. Han beskriver sig själv som "klassisk österrikisk liberal", eller "absolut libertarian".
16 Feb, 08:46
S-ledaren Magdalena Anderssons kritik mot högerdebattören Henrik Jönsson i en DN-intervju väcker reaktioner. Enligt Anderssons pressekreterare var det artikelförfattaren som tog upp Jönsson – något DN avvisar.
14 Feb, 18:08
Ungas skärmtid är problematisk. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) efter ett nytt möte med företrädare för sociala medier-jättarna: Det tränger undan sömn och andra saker som påverkar hälsan.
13 Feb, 08:05
Årets Grammisgala, den 41:a i ordningen, kommer att hållas den 8 maj i Annexet i Stockholm.
7 Feb, 06:06
Varför fuskas det med spelningar på Spotify och andra musikplattformar? Och hur går det till? Daniel Johansson, som forskar om musikbranschen vid Högskolan i Innlandet i Norge, hjälper oss att reda ut begreppen.
6 Feb, 12:06
Musikströmningstjänsten Spotify avslutade 2023 bättre än väntat och räknar med fortsatt medvind i början av 2024. En miljardvinst hägrar i första kvartalet, är prognosen.
3 Feb, 05:46
Spotify har ingått ett nytt flerårigt avtal med den kontroversiella podcasten "The Joe Rogan Experience". Avtalet ska vara värt 250 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor, skriver Variety som hänvisar till The Wall Street Journal.
30 Jan, 22:08
Googles moderbolag Alphabet redovisar ett resultat över förväntningarna i sin delårsrapport, enligt CNBC. Aktien sjönk omkring 3 procent i efterhandeln.
29 Jan, 15:48
Han guidade tittarna genom några av de största idrottsögonblicken under 40 år i tv och blev en folkkär underhållare på köpet. Arne Hegerfors har gått ur tiden, 81, gammal.
24 Jan, 06:16
Zara Larssons debut, Filip Hammars pappa och hyllade regissören Levin Akins nya drama är några av höjdpunkterna inom svensk film våren 2024. Här är de blågula filmerna som ska locka publiken till biograferna.
23 Jan, 05:46
Den amerikanska streamingtjänsten Netflix aktie har haft motvind på börsen sedan årsskiftet. Men bokslutet för fjolåret väntas visa ett ökat inflöde av abonnenter och ett lyft för både vinst och intäkter.
1 2 3 4 ... 51