Zoo

Ett zoo är en plats för både tama och otama djur där de hålls inlåsta för att besökare ska kunna kolla på dem. Att ha djur instängda i inhägnader har funnits sedan 1500 f.Kr. då det sägs att guden Amons hade giraffer i sina heliga trädgårdar. Det första zoo:et grundades 1752 i Wien, Österrike och heter Tiergarten Schönbrunn. 


Från och med medeltiden finns det information om att svenska stormän och kungar anordnade egna gårdar med djur men det var inte innan 1500-talet som man i Sverige höll djuren i fångenskap. Djuren var då en symbol för makt inom alla kolonialländerna och var också ett sätt att visa upp sin "manlighet". 


5 maj 1907 hände något med djurparkerna, Carl Hagenbeck och hans far Gottfried Claes Carl Hagelbeck som länge bedrivit handel mellan olika djur öppnade en djurpark som de kallade för ett modernt zoo. De blev de första som lät djuren gå fria och behandlade de med respekt. Detta ledde till att de inspirerade hela Europa. 


Idag är inte djurparker bara en park för oss människor utan de kan fylla en viktig roll i samhället genom att utbilda människor som blir experter på olika djur, samt för att bevara olika djurarter.

Källa: Parkenzoo


Zoo
Isbjörnar på zoo, bildkälla: Martin Meissner
2 dagar sedan 08:40
Den nordiska husdjurskedjan Musti Group där bland annat Arken Zoo ingår, är på väg att bli uppköpt. Ett konsortium bestående av bland annat portugisiska Sonae har lagt ett bud, enligt ett pressmeddelande.
9 Nov, 06:40
En bebishaj utan pappa har sett dagens ljus på ett zoo utanför Chicago i USA. Mamman, av arten epåletthaj, har bott i akvariet sedan 2019 och aldrig tillsammans med en hane, rapporterar NPR.
26 Okt, 03:14
Säkerhetsstyrkor i Venezuela tog på onsdagen kontroll över ett fängelse styrt av kriminella gäng. Där fann man en musikstudio som de intagna använt för att spela in reggaeton-låtar som man sedan laddade upp på Youtube.
25 Okt, 01:52
Stormen Babet har förstört boplatser för den hotade klockgrodan i Danmark. I 20 år har Köpenhamns zoo jobbat på Hjortø söder om Fyn för att rädda den.
21 Sep, 08:14
Diskotek, djurpark och pool. Fängelset Tocorón har fungerat som ett högkvarter för ett av Latinamerikas mest ökända gäng.
12 Sep, 09:46
En person har omkommit i en dödsolycka i noshörningshägnet på Salzburg Zoo i Österrike, rapporterar nyhetsbyrån APA. Läs mer på Nyheter24!
2 Aug, 15:46
Efter det virala klippet på björnen från ett zoo i kina har nu besöksantalet skjutit i höjden, med en ökning på 30 procent.
31 Jul, 22:12
Ett videoklipp som visar en björn som står upprätt på bakbenen har fått internet att spekulera. Är den kinesiska djurparkens malajbjörnar egentligen människor i kostym?
23 Jul, 11:11
Chocken på ett zoo i den amerikanska delstaten Ohio när en gorilla, som tidigare troddes vara av manligt kön, födde en unge.
21 Jul, 11:20
Jakten efter lejonet i Berlin är över. Den misstänkta lejonhonan tros ha varit ett vildsvin, rapporterar tyska medier.
9 Jul, 13:20
En polis som hade sparat ett foto på den mördade svenska journalisten Kim Walls bål på sin privata telefon och dator åtalas av Danmarks riksåklagare, skriver DR.
26 Jun, 09:02
Attraktioner på tivolin och nöjesparker besiktigas årligen innan säsongen börjar. Läs mer om hur besiktningen går till här.
25 Jun, 16:20
Attraktioner på tivolin och nöjesparker besiktigas årligen innan säsongen börjar. Så även bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund, där en dödsolycka inträffade på söndagen.
27 Apr, 17:12
Efter 20 år på Memphis Zoo har pandan Ya Ya flugits tillbaka till sitt hemland Kina, rapporterar CNN.
17 Apr, 18:20
Det blir inga pandaungar i Köpenhamns zoo i år heller, rapporterar djurparken.
16 Apr, 14:08
En känguru som varit på rymmen från ett zoo i danska Lintrup sedan i förra veckan har hittats. Men utflykten från djurparken fick ett tragiskt slut.
7 Apr, 09:06
En känguru är på rymmen på danska Jylland.
28 Mar, 20:28
Fyra år har gått, men det inlånade pandaparet i Köpenhamns zoo lever fortfarande i barnlöshet. Nu testar djurparken en ny strategi.
23 Mar, 14:20
En ung zebra hann se sig om i Seoul i flera timmar innan den fångades in och bedövad fördes tillbaka till zoo.
8 Mar, 17:36
En ung isbjörnshona på Köpenhamns zoo dog i tisdags efter hon kommit i kontakt med ett elskåp och där fått en elektrisk stöt, meddelar djurparken i ett uttalande.
1 2 3 4 ... 6