Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekord på Getaway Rock

- 10/07/2011, 18:47 -
1 av 7

Jonas Nässbjer

2 av 7

Jonas Nässbjer

3 av 7

Jonas Nässbjer

4 av 7

Jonas Nässbjer

5 av 7

Jonas Nässbjer

6 av 7

Patrick Jenkinson

7 av 7

Patrick Jenkinson

Hammerfall hade med sig 54 Marshall-lådor på scenen i Gävle och slog därmed det tidigare rekordet.

Svenska bandet Bullet hade med sig rökkanoner och eldkastare på scenen för att liva upp spelningen som genomfördes i gassande sol mitt på dagen. Under den numera nästan obligatoriska presentationen av bandmedlemmarna så förvandlades även gitarristen Hampus Klangs gitarr till ett stort tomtebloss.

Både publiken framför scenen och den sittande öldrickande sektionen visade uppskattning för Bullets musik och när låten Bite the bullet spelades var det många som sjöng med i refrängen.

- Med en publik som er är det enkelt att spela heavy metal, var sångare Dag "Hell" Hofer avslutande ord på spelningen.

***

I mellansnacket när Adept spelade framkom det att bandmedlemmar bott på campingen sedan festivalen började och att de på detta sätt hade de lärt känna flera av de som nu stod i publiken.

Sångare Robert Ljung passade även på att gratulera någon på födelsedagen under den familjära spelningen.

Post-hardcore bandet från Vagnhärad, Trosa gjorde en stabil spelning som gav mersmak.

***

Dia Psalmas avskedsturné gjorde ett stopp på Monster Stage på Getaway Rock under lördagen.

Trots inledande tekniska besvär var bandet på gott humör och tackade vid flera tillfällen under konserten publiken för deras engagemang.

Bandet som hade sin storhetstid i mitten av nittiotalet hade många fans samlade i Gävle och när klassiska låtar såsom Gud som haver barnen kär och Tro rätt tro fel spelades så blev det allsång på Gasklockeområdet.

***

Trots starkt missnöje över att solen stekte så spelade Entombed för en stor skara fans på Bandit Rock Stage.

Sångaren L-G Petrov verkade vara på bra humör och skämtade med publiken vid flera tillfällen under spelningen.

De svenska metalpionjärerna spelade många låtar ur sitt breda register men valde tyvärr att inte framför populära covern Night of the Vampire.

***

Accept intog Monster Stage och startade med sådan styrka och inlevelse att en trumma var tvungen att bytas redan efter första låten.

Publiken hade längtat efter bandets repertoar och i varje refräng kunde man höra dem vråla texterna.

Accept avslutade konserten med klassiska Balls to the wall och trots att konserten bara var en i mängden av spelningar för det tyska bandet så höll framträdandet i Gävle måttet.

***

Hardcoreveteranerna och Straight Edge förespråkarna Earth Crisis lyckades under sin spelning få till en circle pit med en blandning av skins, punkare, metalheads, musikskribenter och övrigt lös folk som höll sig under större delen av spelningen.

Bandet leverarade sin musik utan större finess men med mycket kärlek och tydliga buskap. Något som tilltalade publiken och festivalgeneralen Tomas Jernberg som tagit sig tid att njuta av framträdandet.

***

Hammerfall hade innan konserten annonserat att de tänkte ha med sig 54 Mashall lådor på scenen samtidigt och det var en mäktig syn och hög volym som mötte publiken i Gävle.

Sångare Joacim Cans berättade i mellansnacket att bandet rest till Gävle från södra Tyskland och att de hade verkligen sett fram emot just denna spelning.

Den påkostade underhållningen med mycket fyrverkerier tilltalade de samlade massorna och Hammerfall gjorde en högklassig spelning.

 

PATRICK JENKINSON