Sverige

Sverige är ett nordiskt land i Nordeuropa med 10 182 291 invånare 2018. Den totala landytan är 447 435 km², det gör landet till de femte största i Europa till ytan, trots det har Sverige den andra lägsta befolkningsmängden per kvadratmeter. Två tredjedelar av landet är täckta av skog med en yta på 280 650 km² 


Huvudstaden heter Stockholm och har 1,4 miljoner invånare. Därefter finns det ytterliga tre storstäder med fler än 200 000 invånare, Uppsala, Göteborg och Malmö. 


Sveriges grannländer är Norge, Danmark och Finland. Landet har flera olika kuster, Ålands hav, Östersjön, Bottenviken, Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Öresund.


Landet är en representativ demokrati och styrs utifrån en demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är en monarki, det betyder att vi har en kung och en drottning som är statschef i landet, nuvarande statschef är konung Carl XVI Gustaf, tronarvinge är kronprinsessan Victoria. Statschefen har ingen politisk makt utan enbart för ceremoniella uppgifter, det är politikerna som styr landet.


Majoriteten av invånarna säger sig vara icke-troende i Sverige och idag räknas Sverige som ett av världens mest icke religösa länder. 


Sverige har levt i fred i över 200 år, det senaste kriget tog slut 1814. I två världskrig har landet klarat sig utan inblandning. 


Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Järnmalm, trä, och vattenkraft gjorde grunden för en bra ekonomi som sedermera har utvecklats till att omfatta till exempel informationsteknik. 


Landet har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till en fåtal viktiga import och exportvaror, dessa har i många fall kommit från råvarutillgång i landet, framför allt trä och järn.


Sedan 1983 finns det lokal och regional kollektivtrafik i Sverige, i varje län ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet. De regionala myndigheterna ansvarar för tåg, spårväg, stadsbussar, tunnelbana och regionala bussar.


De internationella flygplatserna är Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm-Bromma flygplats, Skavsta, Malmö och Luleå Airport. 


Källa: Wikipedia


Stockholm
Sveriges huvudstad, bildkälla: Leif R Jansson TT/TT

1 timme sedan
Förra året bytte Almedalsveckan datum, från vecka 27 till vecka 26. Det är något som ställt till det för en del arrangörer, enligt Meit Fohlin, ordförande i Almedalsrådet och regionstyrelsen. Man känner att man inte hinner ta sig dit och förbereda sig.
idag 08:00
Cavalier king charles är en sällskapshund som älskas av tusentals hundägare i landet. Men rasen har sjukdomar som inte går att avla bort. För att rädda den har svenska uppfödare tagit ett radikalt beslut.
idag 07:02
Allt fler väljer att löneväxla, alltså byter ut en del av lönen mot pension. Men alla tjänar inte på det. En av tio som löneväxlar i dag – förlorar på det.
igår 11:02
Världsfemman i golf, Wyndham Clark, är en av fyra uttagna till USA:s OS-herrlag i golf. Något han själv tycker är större än den största turneringen i golf, Ryder Cup. Det är det coolaste laget jag kommit med i, helt klart, säger Clark på en presskonferens.
igår 10:54
Det ostadiga vädret är på väg ut – och sommarvärmen på väg in. Från och med måndag slår vädret om.
igår 07:14
Omkring 40 000 medarbetare inom Stockholms stad förbjuds ta flyget från Stockholm till Göteborg eller Malmö. I stället ska tågresor premieras, skriver miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) i en debattartikel i Aftonbladet.
igår 01:10
Folkhälsomyndigheten har skärpt sin övervakning av fågelinfluensa. Från och med 1 juni testas alla patienter som läggs in på sjukhus med influensasymtom för fågelinfluensa, uppger Läkemedelsvärlden.
2 dagar sedan 22:22
Att driva kommun och region samtidigt – och husera på en ö – skapar stora merkostnader. I ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida kräver nu åtta lokala partiföreträdare att staten hittar ett sätt att avlasta Gotland.
2 dagar sedan 20:32
Sverige slutade på andra plats i stortävlingen i Rotterdam under fredagen. Därmed är det svenska superlaget klart för final i League of Nations.
2 dagar sedan 20:10
De senaste åren har flera allvarliga olyckor inträffat i hoppborgar, med skadade barn som följd. Nu går Konsumentverket ut med råd om hur hoppandet kan ske på ett mer säkert sätt.
2 dagar sedan 16:48
Hönshirs. Det är listat som ett av världens värsta ogräs – och nu är det enligt Jordbruksverket på frammarsch i Sverige, rapporterar DN.
2 dagar sedan 12:34
Det blir inget OS i sommar för Andreas "Stycket" Nilsson. Handbollsspelaren lämnar återbud på grund av familjeskäl. Det skriver handbollslandslaget på sin webbplats.
2 dagar sedan 11:26
Armenien erkänner Palestina som en självständig stat, meddelar regeringen under fredagen.
2 dagar sedan 09:30
Fisken stenbit fiskas främst för sin rom, men snart kan det vara slutfiskat, skriver Sydsvenskan.
2 dagar sedan 06:02
Sommaren kom extra tidigt i år – vilket gjorde tiden mellan hägg och syrén ovanligt kort, enligt rapporter om blomningsmönster runt om i Sverige. Blomningen sker tidigare och under kortare tid, säger Ola Langvall från SLU.
2 dagar sedan 03:12
Antalet ekologiskt hållna djur fortsätter att minska, enligt statistik från Jordbruksverket. Under förra året minskade antalet bland samtliga djurslag.
2 dagar sedan 01:06
Regeringen narkotikaklassar två nya substanser, rilmazafon och rilmazolam, på inrådan av Läkemedelsverket.
3 dagar sedan 19:42
44 av landets 45 förlossningskliniker behöver åtgärda brister för att kunna ge en god förlossningsvård, enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
3 dagar sedan 18:36
Regeringens nya åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor får kritik för att ha för lite fokus på kvinnojourer och skyddade boenden. Vi saknar en nollvision och en tydlig målsättning, säger Olga Persson, Unizons ordförande.
3 dagar sedan 18:02
USA kommer att prioritera att skicka luftvärnsrobotar till Ukraina, meddelar Vita huset. Ukraina kommer att få leveranserna före andra länder som har lagt beställningar – bland dem Sverige.
1 2 3 4 ... 679