Sverige

Sverige är ett nordiskt land i Nordeuropa med 10 182 291 invånare 2018. Den totala landytan är 447 435 km², det gör landet till de femte största i Europa till ytan, trots det har Sverige den andra lägsta befolkningsmängden per kvadratmeter. Två tredjedelar av landet är täckta av skog med en yta på 280 650 km² 


Huvudstaden heter Stockholm och har 1,4 miljoner invånare. Därefter finns det ytterliga tre storstäder med fler än 200 000 invånare, Uppsala, Göteborg och Malmö. 


Sveriges grannländer är Norge, Danmark och Finland. Landet har flera olika kuster, Ålands hav, Östersjön, Bottenviken, Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Öresund.


Landet är en representativ demokrati och styrs utifrån en demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är en monarki, det betyder att vi har en kung och en drottning som är statschef i landet, nuvarande statschef är konung Carl XVI Gustaf, tronarvinge är kronprinsessan Victoria. Statschefen har ingen politisk makt utan enbart för ceremoniella uppgifter, det är politikerna som styr landet.


Majoriteten av invånarna säger sig vara icke-troende i Sverige och idag räknas Sverige som ett av världens mest icke religösa länder. 


Sverige har levt i fred i över 200 år, det senaste kriget tog slut 1814. I två världskrig har landet klarat sig utan inblandning. 


Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Järnmalm, trä, och vattenkraft gjorde grunden för en bra ekonomi som sedermera har utvecklats till att omfatta till exempel informationsteknik. 


Landet har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till en fåtal viktiga import och exportvaror, dessa har i många fall kommit från råvarutillgång i landet, framför allt trä och järn.


Sedan 1983 finns det lokal och regional kollektivtrafik i Sverige, i varje län ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet. De regionala myndigheterna ansvarar för tåg, spårväg, stadsbussar, tunnelbana och regionala bussar.


De internationella flygplatserna är Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm-Bromma flygplats, Skavsta, Malmö och Luleå Airport. 


Källa: Wikipedia


Stockholm
Sveriges huvudstad, bildkälla: Leif R Jansson TT/TT

Frölundas ishockeypremiär blev en publiksuccé. Över 1 500 personer kom för att se damlaget spela – och efteråt hyllades uppslutningen av både hemma- och bortalag. Det är det vi vill ha till damhockeyn, säger SDE:s Michelle Löwenhielm till TT.
Sverige körde över Italien med 5–0 i VM för bara två månader sedan. Men de blågula fotbollsdamerna tar inget för givet när viktiga poäng står på spel i Castel di Sangro på tisdag. Det kan bli något annat. De kan ha fått en nytändning efter att ha bytt tränare, säger anfallaren Lina Hurtig.
1 timme sedan
Swedavia ska införa ett pristak på mat på de flygplatser som bolaget driver, däribland Arlanda och Landvetter. Läs mer här!
2 timmar sedan
Europa får behålla Solheim Cup. Det står klart sedan den anrika golfturneringen mot USA slutat 14–14. Därmed behåller Europa pokalen i egenskap av regerande mästare – mycket tack vare ett par svenskor.
3 timmar sedan
Återuppbyggnaden av området längs E6 vid Stenungsund kan landa på miljardbelopp – och många oförutsedda kostnader kan uppstå.
idag 12:46
En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.
idag 12:46
Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.
idag 08:04
Via nätet har Fia Forsströms musik hittat publik långt utanför Sveriges gränser. Nu åker hon och möter sina fans i Europa. Jag har fått höra från bekanta att min musik är för flummig och för enkel här i Sverige, säger hon.
idag 07:36
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.
idag 02:46
Sverige har blivit effektivare på att bekämpa skogsbränder. Detta bland annat tack vare bättre rutiner och kunskap, rapporterar SVT Nyheter. Antalet skogsbränder är samtidigt på historiskt låga nivåer.
idag 01:12
Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.
igår 13:42
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.
igår 13:18
Maja Stark och Linn Grant har vunnit sin första Solheim Cup-match tillsammans. Och det var välbehövligt. USA leder fortfarande totalt, nu med 7–5.
igår 11:44
Den har svart tunga, en puckel på ryggen och försvarar sina parningsplatser in i döden – den ryska, invasiva puckellaxen har blivit ett jätteproblem i Norge och ökar även vid den svenska västkusten.
igår 10:26
Statliga Casino Cosmopol väljer att stänga tre dagar i veckan, rapporterar Dagens industri. Ökad konkurrens från onlinespel lyfts fram som en orsak till beslutet.
igår 09:18
Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.
igår 08:04
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.
igår 06:16
De svenska OS-planerna fick sig en rejäl törn mot Spanien. Men även EM-chanserna påverkas av Nations League. Därför gäller det att snabbt skaka av sig förlusten. Vi behöver studsa tillbaka, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.
2 dagar sedan 23:32
Amanda Ilestedt hamnade i centrum under fredagens stormatch mot Spanien på Gamla Ullevi. Mittbacken drog på sig en straff och blev dessutom utvisad. Det innebär att Ilestedt är avstängd i tisdagens viktiga Nations League-match borta mot Italien.
2 dagar sedan 22:20
För att snabbt kunna förflytta soldater och materiel i händelse av kris eller krig har regeringen beslutat att ansöka om EU-stöd till elva stora infrastrukturprojekt i Sverige.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.