Sverige

Sverige är ett nordiskt land i Nordeuropa med 10 182 291 invånare 2018. Den totala landytan är 447 435 km², det gör landet till de femte största i Europa till ytan, trots det har Sverige den andra lägsta befolkningsmängden per kvadratmeter. Två tredjedelar av landet är täckta av skog med en yta på 280 650 km² 


Huvudstaden heter Stockholm och har 1,4 miljoner invånare. Därefter finns det ytterliga tre storstäder med fler än 200 000 invånare, Uppsala, Göteborg och Malmö. 


Sveriges grannländer är Norge, Danmark och Finland. Landet har flera olika kuster, Ålands hav, Östersjön, Bottenviken, Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Öresund.


Landet är en representativ demokrati och styrs utifrån en demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är en monarki, det betyder att vi har en kung och en drottning som är statschef i landet, nuvarande statschef är konung Carl XVI Gustaf, tronarvinge är kronprinsessan Victoria. Statschefen har ingen politisk makt utan enbart för ceremoniella uppgifter, det är politikerna som styr landet.


Majoriteten av invånarna säger sig vara icke-troende i Sverige och idag räknas Sverige som ett av världens mest icke religösa länder. 


Sverige har levt i fred i över 200 år, det senaste kriget tog slut 1814. I två världskrig har landet klarat sig utan inblandning. 


Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Järnmalm, trä, och vattenkraft gjorde grunden för en bra ekonomi som sedermera har utvecklats till att omfatta till exempel informationsteknik. 


Landet har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till en fåtal viktiga import och exportvaror, dessa har i många fall kommit från råvarutillgång i landet, framför allt trä och järn.


Sedan 1983 finns det lokal och regional kollektivtrafik i Sverige, i varje län ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet. De regionala myndigheterna ansvarar för tåg, spårväg, stadsbussar, tunnelbana och regionala bussar.


De internationella flygplatserna är Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm-Bromma flygplats, Skavsta, Malmö och Luleå Airport. 


Källa: Wikipedia


Stockholm
Sveriges huvudstad, bildkälla: Leif R Jansson TT/TT

Siw Burman från Lycksele och Simon Simonsson från Alfta är årets mottagare av Zornmärket i guld, den mest prestigefyllda folkmusikutmärkelsen i Sverige.
1 timme sedan
Förbluffande många småhusägare är okunniga om hur man minskar energiåtgången i huset – trots att det finns mycket pengar att spara genom några få åtgärder.
3 timmar sedan
181 kroppsvisitationer, 25 genomsökta bilar, 7 gripna och ett beslagtaget vapen. Det blev det konkreta resultatet av säkerhetszonen I Södertälje som har gällt i två veckor, rapporterar TV4 Nyheterna.
idag 09:10
Att återställa alla datorer i det världsomfattande it-haveriet kan ta veckor. Drabbade datorer måste åtgärdas manuellt, vilket blir en tuff utmaning för företag med tusentals enheter.
idag 08:06
Gonorrésmittan fortsätter att öka. Sommaren är en utsatt tid och smittan är förrädisk. Flera kan bära på gonorré utan att ha kännbara symtom. Störst ökning sker bland unga vuxna men fall syns även bland betydligt äldre.
igår 17:08
Ett fall i Trollhättan där en ung man frias i både tingsrätten och hovrätten, blev droppen. Nu kräver fem advokater hårdare regler för åklagare, i en debattartikel i Dagens juridik.
igår 13:36
Galantis - Christian Karlsson och Linus Eklöw, Zara Larsson, Tove Lo, Benjamin Ingrosso är några av de som toppar placeringar på listan över de mest strömmade svenska låtarna utomlands 2024.
igår 11:08
Svea hovrätt fastställer fängelsedomen på elva år och tio månader för en 41-årig man som under tre år drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.
igår 10:48
Ursula von der Leyen är omvald som kommissionsordförande och kan ta semester – under hela helgen. Sedan börjar jobbet med att pussla ihop personer och uppdrag för att genomföra alla nya löften.
igår 10:37
Sommarvärmen har kommit tillbaka. SMHI avslöjar var värmen och sommarvädret märks av mest och var regnet kan komma fram. Läs mer om SMHI:s prognos på Nyheter24.
igår 10:19
De världsomfattande it-problemen märks av även i Sverige. Framför allt påverkas resandet.
igår 09:26
Vargen är tillbaka i Europa – och skapar kontroverser och strid mellan vargmotståndare och naturvårdare. Stammen har växt rejält de senaste åren och kraven på jakt har ökat. Nu verkar det som om jaktivrarna har stöd av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
igår 07:39
Här är morgonens nyheter i korthet.
igår 07:34
Det går bra för försvarskoncernen Saab som redovisar en fördubblad orderingång – och det näst starkaste kvartalet någonsin. Det är inte utan växtvärk här och där som man hanterar en sådan här tillväxt, säger vd Micael Johansson som ser ljust på Jas Gripens utsikter.
igår 07:02
25 personer – de flesta i Stockholmsområdet – har insjuknat efter att de smittats av en mycket ovanlig legionellabakterie. Smittan misstänks komma från jordpåsar, enligt Folkhälsomyndigheten. Majoriteten av dem som smittats har hanterat jord, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
igår 05:30
Rysslands riktade attacker mot Ukrainas elnät förlamar landet under värmeböljor och långa, dagliga strömavbrott. Nu växer oron inför vintern.
igår 02:02
En pensionär i Lund ska betala tillbaka 913 000 kronor till Pensionsmyndigheten i felaktigt utbetald pension och bostadstillägg, 766 000 kronor i garantipension och 147 000 kronor i bostadstillägg rapporterar Sydsvenskan.
2 dagar sedan 15:32
I början av juni rymde en våldtäktsdömd man från Oslo fängelse i Norge. Nu – en och en halv månad senare – har han gripits i Sverige, enligt norska TV2.
2 dagar sedan 15:08
Regeringen har beslutat om regler för att stötta investeringar i infångning och lagring av koldioxid. Det handlar om stöd för så kallad bio-CCS (Carbon Capture and Storage) där koldioxiden har biogent ursprung.
2 dagar sedan 13:38
Regeringen måste markera hårdare mot Ungerns Viktor Orbán i EU, enligt Socialdemokraterna. Sverige bör ta initiativ till ett uttalande där man skarpt tar avstånd från Orbáns beteende, säger Morgan Johansson (S).
1 2 3 4 ... 691