Sverige

Sverige är ett nordiskt land i Nordeuropa med 10 182 291 invånare 2018. Den totala landytan är 447 435 km², det gör landet till de femte största i Europa till ytan, trots det har Sverige den andra lägsta befolkningsmängden per kvadratmeter. Två tredjedelar av landet är täckta av skog med en yta på 280 650 km² 


Huvudstaden heter Stockholm och har 1,4 miljoner invånare. Därefter finns det ytterliga tre storstäder med fler än 200 000 invånare, Uppsala, Göteborg och Malmö. 


Sveriges grannländer är Norge, Danmark och Finland. Landet har flera olika kuster, Ålands hav, Östersjön, Bottenviken, Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Öresund.


Landet är en representativ demokrati och styrs utifrån en demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är en monarki, det betyder att vi har en kung och en drottning som är statschef i landet, nuvarande statschef är konung Carl XVI Gustaf, tronarvinge är kronprinsessan Victoria. Statschefen har ingen politisk makt utan enbart för ceremoniella uppgifter, det är politikerna som styr landet.


Majoriteten av invånarna säger sig vara icke-troende i Sverige och idag räknas Sverige som ett av världens mest icke religösa länder. 


Sverige har levt i fred i över 200 år, det senaste kriget tog slut 1814. I två världskrig har landet klarat sig utan inblandning. 


Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Järnmalm, trä, och vattenkraft gjorde grunden för en bra ekonomi som sedermera har utvecklats till att omfatta till exempel informationsteknik. 


Landet har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till en fåtal viktiga import och exportvaror, dessa har i många fall kommit från råvarutillgång i landet, framför allt trä och järn.


Sedan 1983 finns det lokal och regional kollektivtrafik i Sverige, i varje län ska det finnas en kollektivtrafikmyndighet. De regionala myndigheterna ansvarar för tåg, spårväg, stadsbussar, tunnelbana och regionala bussar.


De internationella flygplatserna är Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm-Bromma flygplats, Skavsta, Malmö och Luleå Airport. 


Källa: Wikipedia


Stockholm
Sveriges huvudstad, bildkälla: Leif R Jansson TT/TT

idag 00:04
På onsdagen skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) delta vid ett vid event i organisationen Fosilfritt Sveriges lokaler i centrala Stockholm. Men eventet fick med kort varsel ställas in, rapporterar Altinget.
igår 20:10
Rekordsvag krona leder till ökad försäljning av begagnade bilar till utlandet. De äldre bilarna blir kvar på hemmaplan vilket kan leda till sämre säkerhet och större utsläpp.
igår 19:04
Turkiets och Ungerns ratificering av Sveriges medlemskap i Nato drar ut på tiden, men det bekymrar inte utrikesminister Tobias Billström (M).
igår 13:46
Kungliga Vetenskapsakademiens mejlfadäs må vara pinsam, men står sig slätt mot ouppfostrade statsministrar, otrohetsaffärer och hyllningen till lobotomins fader. Här är listan med 120 års Nobelskandaler – stora som små.
igår 13:42
Europeiska fotbollsförbundet Uefa hade redan gjort det. Nu har även Fifa tagit beslutet att släppa in ryska ungdomslandslag. Det bekräftar Internationella fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.
igår 13:38
Sverige ser inte ut att bli Natomedlem inom kort. Det står klart sedan det ungerska parlamentet slagit fast agendan för nästa vecka.
igår 13:38
Vad vill egentligen SAS nya ägare, hur ser framtiden ut för SAS och vad händer med SAS eurobonusprogram?
igår 13:28
Det blir ingen fortsatt utbyggnad av höghastighetsjärnvägar i Storbritannien. Det meddelar premiärminister Rishi Sunak.
igår 13:26
Yrkeskriminella svenskar har samarbetat med lokala gatugäng i Finland och fört in 350 kilo knark i landet, skriver Yle. 30 personer har gripits efter att narkotikahärvan med kopplingar till Sverige avslöjats.
igår 12:50
Två bröder från Syrien åtalas i Tyskland för terrorbrott. En av dem åtalas för att ha planerat en attack mot en kyrka, uppger tyska åklagare.
igår 12:36
Att Janne Andersson slutar som förbundskapten om Sverige missar fotbolls-EM var ingen nyhet. I alla fall inte för huvudpersonen själv. – Jag har vetat om det i 3,5 år. Sen har jag förträngt det.
igår 12:16
Janne Andersson får klara sig utan Isak Hien borta mot Belgien i EM-kvalet om knappt två veckor. Veronabacken missar måstematchen där Sverige ska försöka gripa det sista lilla halmstrået som återstår. Jag är besviken över att chansen är så liten. Men chansen finns och den ska vi försöka ta, säger Andersson.
igår 11:24
Tenacious D kommer till Sverige i vår. Den 29 april kommer bandet till Hovet i Stockholm med turnén "The spicy meatball tour", meddelar arrangören Live Nation.
igår 10:44
Det finns en enorm potential i flygbolaget SAS, enligt nya storägaren fransk-holländska Air France-KLM. Om två år kan man ha tagit kontrollen helt. Personalen på huvudkontoret känner viss lättnad även om framtiden utan svenska ägare ter sig oviss.
igår 09:22
Centerpartiet lägger tio miljarder mer än regeringen på sänkt skatt i sin skuggbudget. Tyvärr är Centerpartiet det enda partiet i Sverige som tror på det som var grunden för Alliansen, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl.
igår 08:42
Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.
igår 06:36
Elever på orter med låg utbildningsnivå behöver allt stöd de kan få av skolan. Men i stället nöjer sig skolorna ofta med "good enough", enligt en ny granskning. Det är ett oroväckande resultat, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.
igår 05:44
Vattenfall har inte bestämt sig ännu, små reaktorer eller mer konventionella. Men att det blir ny kärnkraft vid Ringhals verkar allt mer klart. Vi ser ingenting som skulle stoppa den utvecklingen nu, säger den statliga energijättens vd Anna Borg.
2 dagar sedan 22:08
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.
2 dagar sedan 21:30
Komediserien "Only murders in the building" får en fjärde säsong, skriver Variety.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.