I Festival24:s stora intervju med Looptroop berättar Promoe om hur han gömt papperslösa och hur han ser på dagens Sverige.
1 av 5
I Festival24:s stora intervju med Looptroop berättar Promoe om hur han gömt papperslösa och hur han ser på dagens Sverige. - Foto: Mattias Hellström
– Jag ville döpa plattan till Lortsverige, låten låg ofärdig jättelänge men den var något av ett problembarn. Det fanns ingen musikaliskt röd tråd. Det var på vippen att den inte ens kom med. Men ah, den bara skulle det, berättar Mårthen Edh.
2 av 5
– Jag ville döpa plattan till Lortsverige, låten låg ofärdig jättelänge men den var något av ett problembarn. Det fanns ingen musikaliskt röd tråd. Det var på vippen att den inte ens kom med. Men ah, den bara skulle det, berättar Mårthen Edh. - Foto: Mattias Hellström
Lortsverige syftar på när människor fortfarande bodde trångt och smutsigt med utedass: "Vi är tillbaka där nu, folk bor trångt, i mögliga bostäder. Lortsverige bara upprepar sig, och det blir helt klart närmare hjärtat att skriva om det på svenska."
3 av 5
Lortsverige syftar på när människor fortfarande bodde trångt och smutsigt med utedass: "Vi är tillbaka där nu, folk bor trångt, i mögliga bostäder. Lortsverige bara upprepar sig, och det blir helt klart närmare hjärtat att skriva om det på svenska." - Foto: Mattias Hellström
Looptroop berättar också om att han inte brukade rösta: "Jag har inte trott så mycket på den delen av det politiska engagemanget."
4 av 5
Looptroop berättar också om att han inte brukade rösta: "Jag har inte trott så mycket på den delen av det politiska engagemanget." - Foto: Mattias Hellström
De menar att Alliansen har gjort de stora förändringarna, men att det är en större rörelse än så: "Vi lever i individualistens tidevarv. Det har blivit legitimt att bara tänka på sin egen situation och rösta efter 'vad är bäst för mig'."
5 av 5
De menar att Alliansen har gjort de stora förändringarna, men att det är en större rörelse än så: "Vi lever i individualistens tidevarv. Det har blivit legitimt att bara tänka på sin egen situation och rösta efter 'vad är bäst för mig'." - Foto: Mattias Hellström

Promoe: "Jag har gömt papperslösa"

Festival24 träffar ena halvan av Looptroop Rockers och pratar om "Lortsverige" deras mest politiska singel på nya plattan "Mitt hjärta är en bomb".
– Jag menar vi har Beatrice Ask och Tobias Billström, de skulle lika gärna kunna vara med i SD och de sitter på ministerposter.


Lortsverige

Lort-Sverige var en uppmärksammad serie med tio svenska radioreportage som sändes 1938. 

Programserien, som ses som ett av den svenska radions första socialreportage, producerades av författaren och journalisten Ludvig "Lubbe" Nordström. 

I radioserien och boken skildrade Lubbe Nordström problem med trångboddhet och bristande hygien.

"Jag har reflekterat mycket på sistone
jag försöker mer o mer se in i framtiden
o jag känner en stigande oro."

Så börjar Looptroop Rockers låt "Lortsverige" som de skapat tillsammans med artisten Timbuktu. 

Nyheter24 träffar Promoe, Mårthen Edh, 37, och CosM.I.C, Tommy Isacsson, 38, för att snacka om låten, Sverigedemokraterna och upploppen som nyligen skett i Husby. 

I Lortsverige beskriver ni en stigande oro över var Sverige är på väg, vad ser ni?

– Snarare är det mer så att vi är där, man reagerar lite sent, tänker att Sverige fortfarande är som när man växte upp. Det fanns ett tätare skyddsnät för folk som trillade av då. Vi tog hand om människor. Nu ska alla klara sig själva och de som inte kan det tar vi inte hand om för vi har inte tid och inte råd. Allt ska effektiviseras och göras lönsamt, även människor.


I låten säger ni "se vad sju år med alliansen har gjort Sverige" Vad är det ni syftar på? 

– Alliansen har gjort de stora förändringarna, men det är en större rörelse än så på något sätt. Vi lever i individualistens tidevarv. Det har blivit legitimt att bara tänka på sin egen situation och rösta efter ”vad är bäst för mig”.  

Hur ser ni på den senaste tidens upplopp i Stockholm? 

– Husby och Alby är det intressant att dra paralleller mellan. Om man organiserar sig politiskt som i Alby och samlar in massa namnunderskrifter så tas man ändå inte på allvar. Det är klart att folk reagerar med stenkastning och brännandet av bilar om de känner att de inte är del av det politiska samtalet. Husby känns som barn och unga människor utan någon framtidstro. 

Samlade tillräckligt med namnunderskrifter men möttes av kalla handen

Promoe syftar på de boende i Alby som tog initiativet ”Alby Är Inte Till Salu” efter att beslut fattats om en omröstning i kommunfullmäktige om att sälja ut 1 300 bostäder. I ett halvårs tid har engagerade Albybor stått på torg, anordnat möten, dörrknackat och organiserat sig för att stoppa utförsäljningen av deras hem och lyckats samla in de 6 600 namnunderskrifter som behövs för att frågan om folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige. Men väl hos kommunen har de mötts av kalla handen. 

Att gå till valurnan för att skapa förändring har inte Promoe lagt så stor vikt vid.

– Jag har traditionellt sett inte röstat så ofta även om jag gjort det på senaste tiden, för jag har inte trott så mycket på den delen av det politiska engagemanget. Jag tänker att demokrati är mer än att rösta vart fjärde år. Det kan vara att samla in namnunderskrifter, vilket visade sig inte fungera i och för sig, eller gömma en papperslös.

Har du gömt en papperslös?

–  Ah, det har jag gjort. Och det vill jag gärna göra igen också. Det är jävligt svårt dock när man turnerar hela tiden.

Är det något fler borde göra?

–  Alla borde göra det som ligger dem närmast om hjärtat men jäkligt många fler borde kunna göra det.

Man borde inte behöva göra det, flikar Tommy Isacsson in.

–  Nä men i dagens samhälle så behöver man det, säger Promoe. 


Ni har utryckt en oro för Sverigedemokraterna i er musik. Nu går de inte framåt lika mycket, anser ni att de är ett lika stort hot i dag som tidigare?

– Absolut, det sjukt att lika många röstar på dem som på vänstern. Tänk på hur politiken har förändrats sedan SD kom med i riksdagen. Alla partierna sa att det inte skulle förändra någonting men ändå har politiken dragit mer åt det hållet.

Det högerextrema hållet?

– I alla fall till deras inställning till invandring. Jag menar vi har Beatrice Ask och Tobias Billström, de skulle lika gärna kunna vara med i SD och de sitter på ministerposter. Det handar om deras uppfattning om människor och omvärlden. De är rädda att SD ska ta röster från dem men i stället tar de politiken från SD. Att folk tänker: jag kan lika gärna rösta på Moderaterna för de är ändå lika hårda i invandringsfrågan.

Hade Lortsverige kommit till om ni inte släppt "Mitt hjärta är en bomb" som ert första album på svenska? 

– Vi har skrivit många låtar på engelska vad vi tycker om systemet men det som är så fett på svenska är att man kan använda alla olika uttryck som har historia redan. Lortsverige syftar på när människor fortfarande bodde trångt och smutsigt med utedass. Vi är tillbaka där nu, folk bor trångt, i mögliga bostäder. Lortsverige bara upprepar sig, och det blir helt klart närmare hjärtat att skriva om det på svenska. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.