Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett svenskt politisk parti. Oftast kallar man Sverigedemokraterna för SD, eftersom det är partiets förkortning. Sedan 2014 är Sverigedemokraterna, SD, Sveriges tredje största parti, efter Socialdemokraterna och Moderaterna. I de flesta opinionsundersökningar är Sverigedemokraterna tredje största parti, i vissa är Sverigedemokraterna större än Moderaterna.
SD är starkast i kommuner i södra Sverige, framför allt Skåne.


I valet 2014 fick SD 49 mandat i riksdagen, och 2018 ökade partiet till 62 mandat. 


Sverigedemokraternas partiledare heter Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson har varit partiledare sedan 2005. Efter valet 2014 sjukskrevs Jimmie Åkesson efter att ha blivit utbränd, våren 2015 återkom Jimmie Åkesson till politiken.
Tidigare har Anders Klarström och Mikael Jansson varit partiledare.


Sverigedemokraterna bildades i slutet av 80-talet av högerextremister och personer med nära kopplingar till nazism. Partiet kallas oftast för högerpopulistiskt och invandringskritiskt. Flera skandaler har drabbat partiet, varav "järnrörsskandalen" är en av de största. Många menar att partiet är rasistiskt, och det har varit en anledning till att ingen velat samarbeta med dem i riksdagen. I januari 2015 öppnade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att börja samarbeta med Sverigedemokraterna, något som Anna Kinberg Batra fick mycket kritik för. Efter valet 2018 har dock både Moderaterna och Kristdemokraterna öppet sagt att man kan tänka sig samtala med SD.


Sverigedemokraternas ungdomsorganisation kallas Ungsvenskarna, och leds av Tobias Andersson.


Sverigedemokraterna
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, bildkälla: Janerik Henriksson


Finansdepartementet skickar ut flera nya skatteförslag på remiss inför höstens budget. Bland annat ett nytt jobbskatteavdrag för 8,1 miljarder kronor och sänkt skatt på pension.
igår 16:28
Regeringens förslag för att förbättra livet för ukrainska flyktingar i Sverige beskrivs som en bluff. Lagen ger dem inte rätt till en rad sociala eller arbetsrelaterade förmåner.
18 Apr, 09:52
Ingen dramatik med att det finns olika åsikter om könstillhörighetslagen – men det är ett balanserat och bra förslag. Så säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter den tuffa debatten i onsdags.
17 Apr, 17:02
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 08:34
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 07:28
Riksdagen har nu röstat ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. Beslutet kom efter en maratondebatt i riksdagen.
13 Apr, 11:50
Det kan bli en rejäl plånboksfest för hushållen nästa år. Och höginkomsttagarna har mest att se fram emot. Men de flaggade förslagen kommer först i regeringens höstbudget. Vårbudgeten är tunnare.
10 Apr, 06:00
Naturhistoriska riksmuseet kompenseras med 12,8 miljoner för att man tvingats hålla stängt efter att ett tak rasade in. Det föreslår regeringen i vårens ändringsbudget. Men de stora utmaningarna kvarstår, enligt museet.
8 Apr, 16:12
Folklistan behöver inte komma in i EU-parlamentet för att skapa problem för de etablerade partierna. Det kan räcka med några tiotusentals röster. Det behövs inte mycket för att KD ska hamna under fyraprocentsspärren, säger statsvetaren Sofie Blombäck.
8 Apr, 11:06
Den före detta politikern Jan Emanuel har varit med och bildat Sara Skyttedals nya parti Folklistan. Han är också partiets toppkandidat inför EU-valet. När partiets politiska agenda presenterades var den full av stavfel.
5 Apr, 20:52
Statens institutionsstyrelse får ett tillägg på 300 miljoner i vårändringsbudgeten, meddelar regeringen och Sverigedemokraterna på Dagens Nyheters debattsida.
5 Apr, 13:20
Moderaternas riksdagsgrupp verkar ställa sig bakom den omtvistade könstillhörighetslagen. "Riksdagens 6 av 8 partier står bakom detta och det är hög tid till att gå till beslut”, säger gruppledaren Mattias Karlsson efter ett krismöte. En M-källa säger till TT att det handlar om att rädda statsminister Ulf Kristersson auktoritet.
5 Apr, 12:44
Riksdagens socialutskott har ställt sig bakom en ny lag om att lättare kunna ändra juridiskt kön. Debatten om lagen har varit intensiv, och KD och SD är emot. De andra partierna är för – men inom dem finns stora slitningar. Det här handlar lagen om:
5 Apr, 11:06
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tar strid för att stoppa förslaget till könstillhörighetslag i riksdagen. Men då behöver de locka över missnöjda ledamöter inom andra partier. Men Moderaterna, där det funnits intern splittring i frågan, verkar ställa sig bakom förslaget.
5 Apr, 06:30
Sverigedemokraternas riksdagsledamot David Perez har betalat av en skatteskuld på 8,5 miljoner kronor. Han tog länge strid i frågan. "Jag anser därmed att ärendet är avslutat", skriver Perez i en kommentar.
4 Apr, 12:58
Riksdagens socialutskott har ställt sig bakom en ny lag om att lättare kunna ändra juridiskt kön. Debatten om lagen har varit intensiv. KD och SD är emot. De andra partierna är för – men inom dem finns stora slitningar. Det här handlar lagen om:
4 Apr, 12:38
Regeringen och Sverigedemokraterna ger nästan 1,4 miljarder kronor extra till Kriminalvården i år. Pengarna ska i första hand gå till fler fängelseplatser. Myndigheten hade dock begärt 2,3 miljarder.
4 Apr, 11:02
S-lotterierna kommer att gå back om regeringen ihop med Sverigedemokraterna gör allvar av att beskatta de politiska partiernas lotterier, enligt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
2 Apr, 11:20
Socialdemokraterna kallar de hårdare reglerna för sjukförsäkringen "en hjärtlös politik". Det kommer att göra människor fattigare utan att de blir friskare, säger Anders Ygeman.
2 Apr, 10:28
En statlig utredning föreslår mer restriktiva regler för sjukförsäkring. Bland annat att de tuffare kraven för att få sjukpenning efter dag 180 ska återinföras.
1 2 3 4 ... 186