Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett svenskt politisk parti. Oftast kallar man Sverigedemokraterna för SD, eftersom det är partiets förkortning. Sedan 2014 är Sverigedemokraterna, SD, Sveriges tredje största parti, efter Socialdemokraterna och Moderaterna. I de flesta opinionsundersökningar är Sverigedemokraterna tredje största parti, i vissa är Sverigedemokraterna större än Moderaterna.
SD är starkast i kommuner i södra Sverige, framför allt Skåne.


I valet 2014 fick SD 49 mandat i riksdagen, och 2018 ökade partiet till 62 mandat. 


Sverigedemokraternas partiledare heter Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson har varit partiledare sedan 2005. Efter valet 2014 sjukskrevs Jimmie Åkesson efter att ha blivit utbränd, våren 2015 återkom Jimmie Åkesson till politiken.
Tidigare har Anders Klarström och Mikael Jansson varit partiledare.


Sverigedemokraterna bildades i slutet av 80-talet av högerextremister och personer med nära kopplingar till nazism. Partiet kallas oftast för högerpopulistiskt och invandringskritiskt. Flera skandaler har drabbat partiet, varav "järnrörsskandalen" är en av de största. Många menar att partiet är rasistiskt, och det har varit en anledning till att ingen velat samarbeta med dem i riksdagen. I januari 2015 öppnade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att börja samarbeta med Sverigedemokraterna, något som Anna Kinberg Batra fick mycket kritik för. Efter valet 2018 har dock både Moderaterna och Kristdemokraterna öppet sagt att man kan tänka sig samtala med SD.


Sverigedemokraternas ungdomsorganisation kallas Ungsvenskarna, och leds av Tobias Andersson.


Sverigedemokraterna
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, bildkälla: Janerik Henriksson


igår 22:42
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.
igår 18:32
Inget svenskt bistånd har gått till organisationer som har koppling till terrorstämplade Hamas. Det visar biståndsmyndigheten Sidas översyn av biståndet till de palestinska områdena.
3 dagar sedan 15:02
Ulf Kristersson måste "ta kontroll över sitt regeringsunderlag" och sätta gränser mot Sverigedemokraterna.
3 dagar sedan 07:36
Tidöpartierna vill att det ska bli enklare att omhänderta barn enligt LVU. Partierna vill också införa obligatoriska drogtester av föräldrar till barn som omhändertas på grund av drogmissbruk.
3 dagar sedan 03:10
Sverigedemokraterna befäster sin position som Tidöpartiernas största parti, visar DN/Ipsos mätning. I mätningen har SD ett försprång framför Moderaterna på 5 procentenheter.
27 Nov, 08:00
Socialdemokraterna kritiserar sin egen migrations- och integrationspolitik i en ny rapport.
26 Nov, 15:54
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, vill att regeringen tydligt markerar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons senaste uttalanden. Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, säger hon till TT.
26 Nov, 07:02
Provokativt och anmärkningsvärt. Det anser juridikprofessorn Joakim Nergelius om SD-ledarens utspel om att riva och konfiskera moskéer. Statsvetaren Jenny Madestam öppnar samtidigt för en konflikt mellan SD och de andra Tidöpartierna.
25 Nov, 20:18
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok reagerar starkt på SD-ledaren Jimmie Åkessons tal. Han säger att det nu inte räcker för regeringen att bara ta avstånd från uttalandet.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
21 Nov, 17:28
Tidöpartierna vill utreda om det går att utvisa personer på grund av "brister i levnadssättet". Migrationsforskaren Henrik Emilsson har svårt att se att det blir verklighet. Man vill ofta inte ha subjektiva bedömningar i lagstiftningen, säger han.
21 Nov, 15:18
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att Sverige maximerar folkrättens utrymme att ompröva medborgarskap. Det kan, enligt honom, i vissa fall göras, även om det leder till statslöshet.
21 Nov, 09:46
Regeringen och Sverigedemokraterna vill se skärpta krav på "hederligt levnadssätt".
19 Nov, 11:40
Liberalerna står fast vid att inte släppa in Sverigedemokraterna i en regering. Beskedet lugnar – för tillfället – liberaler som är kritiska till Tidösamarbetet.
17 Nov, 10:44
Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund kritiserar regeringspartierna för att kopiera Sverigedemokraterna. Tiden vi är inne i är mörk, säger han i ett kongresstal.
15 Nov, 11:50
Sverigedemokraten David Perez bör lämna sin post i riksdagens finansutskott, anser Socialdemokraterna. Han skadar förtroendet i allmänhet för politiken, säger Niklas Karlsson (S).
15 Nov, 07:54
Sverigedemokraternas riksdagsledamot David Perez, som sitter i riksdagens finansutskott, är skyldig Skatteverket 8,5 miljoner kronor i obetalda skatter och skattetillägg, rapporterar Expressen.
14 Nov, 16:26
Att Sverigedemokraterna får mer inflytande över klimatpolitiken oroar oppositionen – som ser sänkta ambitioner. Jag hade önskat att regeringen lutade sig framåt och presenterade skarpa förslag för hur man vill minska utsläppen, säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.
13 Nov, 07:34
Socialdemokraterna får bättre betyg än Moderaterna i frågor som rör lag och ordning, enligt en ny undersökning från Svenska Dagbladet/Novus.
1 2 3 4 ... 181