Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Matt Corby: “Jag betedde mig som en jävla idiot”

- 01/07/2013, 13:16 -
Matt Corby gjorde nyligen sin andra utsålda spelning i Sverige.
1 av 3

Matt Corby gjorde nyligen sin andra utsålda spelning i Sverige.

Josefine Götestam

Och fansen kan inte få nog av den 22-årige australiensaren.
2 av 3

Och fansen kan inte få nog av den 22-årige australiensaren.

Men allt har inte varit en "walk in the park" för Corby som slog igenom väldigt ung.
3 av 3

Men allt har inte varit en "walk in the park" för Corby som slog igenom väldigt ung.

Han blev världskändis efter att ha kommit tvåa i australienska Idol som 16-åring. För Festival24 berättar Matt Corby, 22, om superhiten, depressionen och dödshotet.

Trots utsålda konserter är det få som vet vem Matt Corby är till namnet. Hans första spelning i Sverige i fjol var dock en ren succé. Konserten sålde slut direkt och flera besvikna fans tvingades vända i dörren. Men nyligen fick de en ny chans på Kulturhusets tak, då Corby återvände till Sverige för en återigen utsåld konsert.

Matt Corby slog igenom som 16-åring i australiensiska idol. Men kort efter programmet flyttade han till London för att komma bort från vad han kallar "Idol-sjukan". Men det som skulle ta hans karriär till nästa steg utvecklade sig i stället till en mardröm. 

– Jag blev deprimerad och betedde mig som en jävla idiot i två år. Jag trodde att jag skulle bli en musikalisk legend och brände många broar. Jag trodde att hela världen kretsade kring mig.

Din musik låter mognare än din ålder, varför tror du att det är så?

– Musiken har alltid funnits där. Jag flyttade hemifrån när jag var 13 och turnerade landet runt med kyrkan i en buss. Vi gjorde sju gig i veckan. "Varför ska man plugga när man kan få göra det här?", tänkte jag.

Superhiten "Brother" blev en stor framgång och på flera forum spekulerar Corbys fans i vad låten egentligen handlar om. För Festival24 avslöjar stjärnan att inspelningen av "Brother" var nära att ställas in.

"Sprang på en trafikerad gata klockan tre på natten. Helt näck."

– Ingen vet detta, men vi spelade klädpoker och drack en hel del och blev väldigt fulla dagen innan inspelningen. Det hela slutade med att vi alla sprang på en trafikerad gata klockan tre på natten. Helt näck. Dagen efter spydde jag mellan tagningarna.


Vad handlar låten om?

– Jag vill inte prata om personerna som gav liv till låten, men killen hotade att döda mig. Det var jävligt seriöst, men när han bad om ursäkt och samtidigt förlät mig hade “Brother” ingen mening längre. Jag ville nästan inte spela låten mer, men man kan ju inte bara radera en sån stor hit, säger han och fortsätter:

– Om jag inte hade gjort det jag gjorde mot honom hade hans liv varit väldigt annorlunda på ett mycket dåligt sätt. Det var ett “silverlining moment”, säger Matt och syftar på talessättet "every cloud has a silver lining". På svenska: inget ont som inte för något gott med sig.