Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
Visa resten ↓
2 timmar sedan
Annecys internationella festival för animerad film skulle ha öppnats i morgon, söndag, med utomhusbio i parkområdet Le Pâquier intill Annecysjön i sydvästra Frankrike.
idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.
idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.
idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.
idag 07:32
En man i 18-årsåldern har under morgonen anhållits av åklagare efter skjutningen i Jordbro, söder om Stockholm, i fredagskväll.
2 dagar sedan 13:22
Miljontals människor i Kanada uppmanas att bära munskydd på grund av den farliga rök som kommer från de många skogsbränderna som rasar. Även i New York uppmanas invånarna att bära skydd utomhus. Under torsdagen väntas röken nå Norge, enligt forskare.
2 dagar sedan 11:08
Hovrätten fastställer tingsrättsdomen mot en 45-årig man som dömts till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott begångna i Syrien i december 2012.
3 dagar sedan 09:52
Den svenske filmaren Paul Jerndal fick årets kortfilmspris för sin film "Mirrors" på WHO:s (Världhälsoorganisationen) egen Health For All Film Festival. Anis don Demina, Cecilia von der Esch och Danny Saucedo spelar huvudrollerna i filmen som handlar om hård och destruktiv självkritik men också om hur den kan hanteras och övervinnas. Jerndal har tidigare bland annat gjort en film om suicidprevention, "Steg för livet", och WHO beskriver just filmmediet som ett sätt "belysa komplexiteten kring psykisk hälsa och ohälsa".
6 Jun, 12:28
När animatören och filmskaparen Hayao Miyazaki nya – och troligen sista – långfilm, "Hur lever du?" får premiär i Japan 14 juli blir det utan trailer eller annat förhandsmaterial.
6 Jun, 11:42
Färgtillverkarens globala lager av rosa tog helt slut under inspelningarna av Greta Gerwigs kommande film "Barbie".
6 Jun, 09:38
Den 20 oktober kommer Nicki Minajs nya album – hennes första på fem år. På Twitter bekräftar hon ryktena om att ett nytt album är på väg, dock utan att ange någon titel, uppger Billboard. Nicki Minajs förra album, "Queen", kom 2018 och nådde en andraplats på Billboardlistan.
6 Jun, 08:42
En överväldigande majoritet – 98 procent – av de 65 000 medlemmarna i det amerikanska skådespelarfacket röstade för strejk om man misslyckas med att nå ett nytt avtal före den 30 juni.
6 Jun, 06:16
Gustaf Skarsgård är klar för en ny 1800-talsroll, huvudrollen i "Koka björn", Disney+ första nordiska tv-serie. Det är mitt nya fack, säger Skarsgård med ett skratt.
6 Jun, 04:22
Ukraina anklagar Ryssland för att ha sprängt kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen i södra Ukraina, där filmklipp visar att vatten forsar fram. Själva vattenkraftverket uppges vara förstört och flera byar "helt eller delvis" översvämmade.
5 Jun, 22:16
Efter flera år av rykten har Apple avtäckt en ny produkt: Ett par glasögon som kombinerar virtual reality (VR) och augmented reality (AR).
5 Jun, 10:30
Den 21 juli inträffar den stora biokrocken. Sommarens två största filmer har premiär samma dag. "Barbie" eller "Oppenheimer". Vilken väljer du? Här är allt om sommarens största biopremiärer.
4 Jun, 20:32
Den senaste filmen om Spindelmannen, "Spider-Man: Across the spiderverse", har haft stora framgångar bland den nordamerikanska biopubliken under sin premiärhelg.
4 Jun, 04:02
Den prisbelönade dokumentären “20 Days in Mariupol” fick stående ovationer av publiken när den visades i Ukraina för första gången på lördagen.
3 Jun, 14:26
På onsdagar serveras ostburgare och i fartygets bibliotek kan besättningen spela bingo. Men besättningen är också fullt tränad för stridsoperationer. TT har gått ombord på den amerikanska robotkryssaren USS Normandy i Göteborg.
2 Jun, 10:40
Under årets "filmfestival i festivalen" visas bland annat dokumentärfilmerna "After work", där Erik Gandini undersöker hur människor ser på arbete runt om i världen, och Fredrik Gerttens genomlysning av global korruption i "Breaking social".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.