Lördag 24 Sep
Stockholm

Flashback Media Group

Flashback Media Group AB är ett mediaföretag som är mest känt för sitt diskussionsforumet ‘’Flashback’’ som skapades år 2000. Företaget ger även ut ett nyhetsbrev sedan 1995 vid namn ‘’Flashback News Agency’’ och bolaget driver sedan oktober 2010 resesajten Travel Forum, som är en av Sveriges största resesidor. Forumet och tidningen säger sig verka för yttrandefriheten samt vara åsiktsneutrala, partipolitiska och religiöst obundna aktörer.


I maj 2000 skapades diskussionsforumet Flashback Forum, som 2002 tvingades stänga ner då Flashback Media Group och Axelsson förbjöds att driva diskussionsforum. Jan Axelsson, VD och grundare, har vid flera tillfällen blivit avstängd och fått betala böter på 400 000 kronor vardera för att ha haft reklam för en hemsida som diskuterar piratkort.


Sedan juni 2003 är forumet uppe igen men drivs utanför Sverige, mellan åren 2003-2010 av Flashback Enterprises Ltd i Storbritannien och sedan januari 2010 av Flashback International Inc i USA. Dessa två företag är fristående från varandra och Flashback Media Group AB.


Flashbacks princip om yttrandefrihet har gett utrymme för kontroversiellt innehåll som rasistiska, sexistiska och HBTQ-fientliga åsikter, trakasserier och näthat. Bland annat Aftonbladet har kritiserat forumet för att tillåta dess användare att hota, förtala och kränka utan att moderatorerna agerar trots att det sägs vara emot forumets regler. Kort efter att en tråd om uppmaning om mordbrand mot läger för romska EU-migranter började det brinna där, vilket ledde till ett dödsfall. Andra exempel är pedofiler som skrutit om barnvåldtäkter och filmer med djursex som sprids bland användare.


2010 beskrev en 21-årig man förberedelserna inför hans självmord där det både försökte förhindras men även hetsas av användare. Tråden ligger kvar med hänvisning till att användare på nätet själva väljer vilket innehåll de vill ta del av på det. Sedan 2006 har Flashback 18-årsgräns för användare, inget hindrar dock personer från att registrera sig på ett konto.


Flashback Forum har även fungerat som ett verktyg för grävande journalistik. Arbogamorden 2008 bevakades flitigt på forumet och trycket från användare från Flashback skapade en stor efterfrågan på förundersökningsprotokollet från utredningen, som läckte genom en torrent-länk på Pirate Bay. 2011 nominerades en tråd som låg uppe på forumet till Guldspaden, på uppmaning av två journalister då scoopet om våldtäkterna i Bjälsta först publicerades där. Samma år tilldelades en grupp anonyma användare priset Medieormen efter att ha avslöjat att naturfotografen Terje Hellesøs förfalskat ett antal av sina bilder.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.