- Foto: Stella Photo & Erik Nylander/TT

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.


Vapes framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än cigaretter, men produkten är inte så bra som den låter, berättar Magnus Lundbäck, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet och läkare vid Danderyds sjukhus, för Nyheter24

Detta är hälsoeffekterna av att röka vape 

  • Påverkar blodkärlen negativt

  • Påverkar luftvägarna och får dem att dra ihop sig

  • Man får lättare blodproppar 

– Det här är ju effekter som dyker egentligen på en gång. Exponeringarna är väldigt kortvariga, det rör sig om 30 minuter, något längre är det inte och vi ser ändå effekter, säger Magnus Lundbäck. 

Foto: Stella Photo

Han oroas över att man snabbt ser effekter i kroppen som är snarlika effekterna av att röka en vanlig cigarett. Med cigaretter så vet forskarna att om man fortsätter röka så kan det leda till både lugn- och hjärtsjukdom och varje år dör åtta miljoner människor på grund av cigarettrökning

– Det är en enorm dödare. Det skadar varenda organ i kroppen.  

Precis som att cigaretter påverkar de som står bredvid den som röker så tror forskare att vape kan påverka dem i omgivningen. 

Därför går det inte att säga om vape eller cigaretter är farligast

– Det går inte att jämföra 40 års forskning på cigaretter med några års forskning på e-cigaretter. Det blir en liten orättvis jämförelse. 

Magnus Lundbäck berättar att tobaksindustrin gärna vill att man ska jämföra vape och cigaretter eftersom att cigaretter är så himla farliga och då kan vape framstå som hälsosammare även om det kanske inte är fallet. Det behövs mer forskning om vape för att kunna göra en sån jämförelse. 

– Den enda korrekta jämförelsen är ju med att andas frisk luft liksom. Vi har ju aldrig gjort någon studie där vi har jämfört cigaretter med cigaretter hos människor och vilken påverkan det har.

/
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

3 dagar sedan 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.