Tycker du att maten på flyget smakar konstigt? Nej det är inte fel på dig.
1 av 3
Tycker du att maten på flyget smakar konstigt? Nej det är inte fel på dig. - Foto: Montage/TT
Anledningen är att luft – och fukttrycket påverkar våra slemhinnor, och reducerar smaker.
2 av 3
Anledningen är att luft – och fukttrycket påverkar våra slemhinnor, och reducerar smaker. - Foto: TT
Flygköken försöker ta fram recept utifrån denna faktorn. En populär drink ombord är exempelvis Bloody Mary, eftersom passagerarna känner smaken av den.
3 av 3
Flygköken försöker ta fram recept utifrån denna faktorn. En populär drink ombord är exempelvis Bloody Mary, eftersom passagerarna känner smaken av den. - Foto: TT

Nej, det är inte fel på dig: Här är varför maten på flyget smakar konstigt

Brukar du avstå att äta på flyget eftersom maten smakar lite konstigt? Det finns faktiskt en naturlig anledning till det.


Om du tycker att maten på flygplanet smakar konstigt är du inte ensam. Många upplever att särskilt kött, fisk och pasta smakar helt annorlunda när de är uppe i luften, och det har inte med kockarnas kompetens att göra.

– Det påstås av forskare att det är både fukt- och lufttrycket i en flygplanskabin på över 10 000 meters höjd som förändrar dina smaklökar. Därför smakar mat annorlunda i luften än på marken, förklarar Knut Morten Johansen, informatör på SAS, för Klikk.no.

– När man sitter i en hytt med torr luft, börjar slemhinnorna att torka ut. Detta påverkar våra smaksinnen, bekräftar Astrid Mannion, presskontakt för SAS i Norge.

Det påverkar smaken av söt och salt som reduceras med 15 - 30 procent. Även lukten av kryddor minskar. Men surt godis smakar detsamma – om inte mer.

– Allt detta tar vi hänsyn till när vi gör flygmåltider och när vi väljer dryck som serveras ombord på flygplanet, berättade Johansen.

Flygköken försöker anpassa måltiderna så mycket som möjligt efter vilka smaker människor faktiskt känner av mest, så att maten inte upplevs så konstig.

– Drycken Bloody Mary, som innehåller en hel del tomat och selleri, är därför en populär dryck ombord på flygplanet, berättar Johansen till Klikk.no.

Så att maten smakar konstigt var alltså inte en myt, men det finns en hel del andra myter om flygplan – vissa sanna, andra inte. Och om det inte förvånar dig kanske den här upptäckten på en toalett på en svensk flygplats gör det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du maten på flyget?
Tack för din röst!