Sånt som dina vänner tycker är tecken på ett osunt förhållande behöver faktiskt inte betyda slutet.
1 av 3
Sånt som dina vänner tycker är tecken på ett osunt förhållande behöver faktiskt inte betyda slutet. - Foto: Pixabay/TT
Det är snarare normalt.
2 av 3
Det är snarare normalt. - Foto: TT
Det handlar om hur ni hanterar situationerna.
3 av 3
Det handlar om hur ni hanterar situationerna. - Foto: Pixabay

10 saker andra tror kommer döda ditt förhållande – men som är helt normalt

Det finns så mycket man oroar sig för när man är tillsammans med någon. Men det behöver inte betyda att det är dömt att misslyckas.


När man är i ett förhållande oroar man sig för allt möjligt. Som om man har sex för sällan, bråkar för mycket, är för lika, är för olika och så vidare. Gemensamt har det att man ofta är orolig över att det är just det som kommer göra att det tar slut.

Och kanske beror det på att ens vänner eller familj tänker lite för högt och säger att det är just så det kommer bli.

Men sanningen är den att det är fullt normalt.

Här är 10 egenskaper som ofta betraktas som negativa – men som kan vara tecken på en sund relation, vilket Indy100 har skrivit om.

1. Låta saker och ting vara olösta

Det finns en vanlig bild av att lyckade förhållanden baseras på bra kommunikation. Om man sopar problemen under mattan kan det med andra ord vara dåligt.

Men enligt psykologiprofessorn John Gottman som har studerat relationer i nästan ett halvt sekel (ja vi sa sekel) kan det vara nyttigt för relationen.

Enligt hans forskning finns det olösta frågor även bland framgångsrika par, för att det kan skapar mer konflikt att försöka lösa konflikten. Han menar att paren har accepterat att konflikten är oundviklig.

2. Att göra misstag

Ingen människa är perfekt men ändå verkar vi tro att vi – och vår partner – måste vara det i relationen. Med andra ord – begå inga misstag.

Men alla människor har ju en irriterande egenskap, som ens partner märker med tiden, eller har en punkt där det kan brista. Enligt psykologen Dr Anne Brennan Malec handlar det om hur man bemöter misstaget.

I en sund relation kommer personen erkänna att hen har gjort fel och be om ursäkt för det, och lita på att ens partner är förlåtande.

3. Att vara attraherad av andra

Trots att monogami är norm i dagens samhälle betyder det inte att ens förhållande har misslyckats för att en, eller båda partner, finner andra personer attraktiva. Det kan handla om känslor eller sexuella tankar.

Efter 18 månader är det naturligt att känna fysisk attraktion till andra eftersom man har fyllts av hormoner, spänning och oxycotin.

Enligt experter ska man välja att inte agera på sin avundsjuka eller paranoia, som faktiskt kan vara skadligt för ens förhållande. Man ska i stället acceptera att man inte kan kontrollera känslorna.

4. Att såra varandra

Man säger ofta att om man inte har något vettigt att säga, ska man inte öppna munnen alls.

Men att alltid hålla med sin partner, särskilt när denne ber om ett ärligt svar, kan förvirra ärligheten och utmana förtroendet i förhållandet.

Det bästa och ännu mer hälsosamt är att vara just ärlig, även om det kan såra den andra.

5. Att vara för lika

Det finns en tro att motsatser dras till varandra och att det är därför är dåligt att vara för lika varandra. Men att ha ungefär samma åsikter och värderingar bidrar till en bra grund i ens förhållande.

Om man har samma moral och mål i livet kan man ju också hjälpa varandra att uppnå dem. Och så slipper man också konflikter om arbete, ekonomi och barn.


6. Att vara för olika

Men nej, att vara för olika är ju faktiskt heller inte en nackdel.

För även om det är bra att dela värderingar och mål så kan just olikheter skapa en balans där man kompletterar varandra väldigt bra. Man skapar en harmonisk samvaro helt enkelt.

7. Att vara ensam

Du kanske har vänner som höjer på ett ögonbryn och undrar varför du har ett förhållande när du säger att du bara vill vara själv.

Men det är ingenting att ha dåligt samvete över. Tvärtom finns det en kanske lite allt för romantiserande bild av att göra exakt allting tillsammans vilket också kan sluta i katastrof.

Det är viktigt att ha sina egna intressen och få tid över för sig själv. Om man är rädd att spendera tid ensam eller göra saker själv kan det leda till osäkerhet och medberoende.

8. Kritik

Det är förvisso viktigt att acceptera varandra och bli accepterad för vem man är. Men likväl är det viktigt att vara ärlig och säga till om det är något som inte känns bra.

På så vis kan var och en konfrontera sina brister och man kan hjälpa varandra att bli bättre människor.

9. Att hålla hemligheter

Nu har vi sagt till lagom mycket att ärlighet är superviktigt. Men lika viktigt är det att hålla vissa saker för sig själv.

Om du bombarderar din partner med information kan det faktiskt bidra till att man känner sig kvävd och på så vis skapa drama.

Din partner behöver ju inte veta allt om dina fysiska och biologiska egenskaper – de kanske inte alltid är så attraktiva.

10. Att ha mindre sex

Det här kan vara otroligt känsligt för vissa par.

Eftersom det finns en bild av att ett hälsosamt par har mycket sex blir många oroliga när man under en period har mindre sex.

Det är förvisso viktigt att behålla intimiteten vid liv på något sätt, men det finns ju faktorer i livet – som att skaffa barn eller stress – som kan göra att man inte riktigt orkar ha sex.

Men det betyder ju inte att förhållandet är misslyckat.

Läs även om vad som anses vara värre än otrohet och hur mycket sex man ska ha för att vara lycklig.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Är du i ett förhållande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt, 15:14

Tvätta bilen själv hemma – så gör du

10 Okt, 11:19
Att tvätta bilen själv hemma behöver inte vara svårt. Här är en kort och enkel guide att följa för att göra din bil skinande ren igen.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta mattan – 5 enkla metoder som fungerar utmärkt

6 Okt, 16:17
Att tvätta mattan kan vara lite klurigt – hur ska man bära sig åt egentligen? Det finns faktiskt fem enkla metoder som alla fungerar utmärkt.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.