Huvudvärk av skärm.
Huvudvärk är ett vanligt symptom. - Foto: Marcus Aurelius / Pexels

Digital åksjuka: Därför blir du illamående av skärmen

Mår du illa när du scrollar på telefonen? Digital åksjuka kallas det när du blir illamående av skärmen. Vi förklara varför!


Vad kan hända med oss om vi spenderar för mycket tid framför skärmen? En hel del faktiskt! 

Digital åksjuka, även kallat cybersjuka, kan du drabbas av när du tittar mycket på en skärm. Det liknar sig vid att vara traditionellt åksjuk – fast tvärtom. Det du ser på skärmen kan ge intryck av att du själv är i rörelse vilket i sin tur påverkar balansen och triggar symptomen.

Symptom på digital åksjuka

Tekniskt sett är cybersjuka och åksjuka två olika saker eftersom den digitala versionen inte involverar verklig rörelse, men resultatet är detsamma. Symptomen liknar vanlig åksjuka men du får dem av andra anledningar. 

Dessa symptom kan lätt misstas för att ha med stress att göra och det är inte alltid man drar kopplingen att det kan vara mobilen som är boven. 

Därför blir du illamående av skärmen

Vad som händer när man drabbas av digital åksjuka är att informationen från olika sinnen inte stämmer överens. När du tittar på en blinkande skärm kommer dina ögon att berätta för din hjärna att det finns mycket rörelse men dina andra sinnen säger till hjärnan att allt är stabilt. Det är denna motsägelsen som kan få dig att må illa.

Bli av med din digitala åksjuka

Som tur är är tillståndet enkelt att bli av med. Ta några djupa andetag, titta bort från din skärm en stund och fokusera på något annat. Om du vill undvika känslan av att vara åsjuk finns det en hel del förbyggande åtgärder du kan ta till.

  • Minska din skärmtid
  • Ta regelbundna skärmpauser
  • Se till att byta position då och då
  • Glöm inte att stretcha
  • Undvik att använda flera skärmar samtidigt
  • Sakta ned scroll-hastigheten
  • Undvik starkt och blinkande ljus
  • Var i ett rum med bra luft och ventilation
  • Använd inte skärmen när du åker någonstans, till exempel i en bil. 

Bildkälla: Pixabay

Relaterat
Senaste nytt

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

igår 12:11

Guide: Så tvättar du kepsen på bästa sätt

igår 11:53
Att tvätta kepsen behöver inte vara svårt. Här är en guide på hur du gör det på tre olika sätt: i diskmaskinen, tvättmaskinen och för hand.

​Oljefläckar på kläder – så får du bort dem

igår 11:18
Oljefläckar behöver inte vara en dödsdom för dina kläder. Genom att agera snabbt och använda rätt metoder och produkter kan du få bort olja från kläder och rädda ditt favoritplagg.

Tvätta dunjacka – så lyckas du

igår 11:15
Det behöver inte vara svårt att tvätta din dunjacka utan att den förstörs. Här är en guide att följa för att hålla din dunjacka ren länge.

Så rengör du tvättmaskinen enkelt och snabbt med ättika

2 dagar sedan 17:02
Letar du efter ett enkelt och effektivt sätt att rengöra din tvättmaskin? Lär dig hur du kan använda bikarbonat och ättika för att få bort kalkavlagringar och dålig lukt här.

Avkalka kaffebryggaren – så kan du njuta av kaffet igen

2 dagar sedan 16:25
Smakar kaffet konstigt? Då kan det vara dags att rengöra kaffebryggaren. Läs dessa enkla tips för att avkalka kaffemaskinen så du kan njuta av morgonkaffet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.