Digital åksjuka: Därför blir du illamående av skärmen
Mår du illa när du scrollar på telefonen? Digital åksjuka kallas det när du blir illamående av skärmen. Vi förklara varför!
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Vad kan hända med oss om vi spenderar för mycket tid framför skärmen? En hel del faktiskt!
Digital åksjuka, även kallat cybersjuka, kan du drabbas av när du tittar mycket på en skärm. Det liknar sig vid att vara traditionellt åksjuk – fast tvärtom. Det du ser på skärmen kan ge intryck av att du själv är i rörelse vilket i sin tur påverkar balansen och triggar symptomen.
Symptom på digital åksjuka
Tekniskt sett är cybersjuka och åksjuka två olika saker eftersom den digitala versionen inte involverar verklig rörelse, men resultatet är detsamma. Symptomen liknar vanlig åksjuka men du får dem av andra anledningar.
- Illamående
- Yrsel
- Ansträngda ögon
- Huvudvärk
- Trötthet
Dessa symptom kan lätt misstas för att ha med stress att göra och det är inte alltid man drar kopplingen att det kan vara mobilen som är boven.
Därför blir du illamående av skärmen
Vad som händer när man drabbas av digital åksjuka är att informationen från olika sinnen inte stämmer överens. När du tittar på en blinkande skärm kommer dina ögon att berätta för din hjärna att det finns mycket rörelse men dina andra sinnen säger till hjärnan att allt är stabilt. Det är denna motsägelsen som kan få dig att må illa.
Bli av med din digitala åksjuka
Som tur är är tillståndet enkelt att bli av med. Ta några djupa andetag, titta bort från din skärm en stund och fokusera på något annat. Om du vill undvika känslan av att vara åsjuk finns det en hel del förbyggande åtgärder du kan ta till.
- Minska din skärmtid
- Ta regelbundna skärmpauser
- Se till att byta position då och då
- Glöm inte att stretcha
- Undvik att använda flera skärmar samtidigt
- Sakta ned scroll-hastigheten
- Undvik starkt och blinkande ljus
- Var i ett rum med bra luft och ventilation
- Använd inte skärmen när du åker någonstans, till exempel i en bil.
Bildkälla: Pixabay