Är det farligt att äta mögel?
Är det farligt att äta mögel? - Foto: Unsplash/Shot/Anita Jankovic​

Har du råkat äta mögel? Vi reder ut vad som händer

Mögel är varken gott eller kul att få i sig – men är det farligt? Nyheter24 ger dig svaret på om det är farligt att äta mögel eller inte.


Om det växer mögelsvampar i vår mat så blir den förstörd och oätlig. I vissa fall kan man skära bort den mögliga delen av maten medan i andra fall bör man kasta maten direkt. Det finns en risk att mögelsvamparna som växer i vår mat bildar mögelgifter. Det finns flera olika sorters mögelgifter som kan göra oss mer eller mindre sjuka. 

Mögelgiftet går inte att se

Det luriga med mögelsvamp är att det inte går se med blotta ögat om mögelsvampen kan bilda mögelgift eller inte. Genom att äta mögel och därmed riskera att få i sig mögelgifter utsätts man för flera negativa hälsoeffekter, skriver bland annat Livsmedelsverket. Man kan klassificera de negativa hälsoeffekterna i tre kategorier.

  1. Akuta effekter – till exempel magsjuka
  2. Tillfälliga effekter – till exempel allergisk reaktion
  3. Långsiktiga effekter – till exempel njurskador

Även om det är en liten risk att man blir ordentligt sjuk av att äta mögel via maten så är det ingenting du bör göra i stor utsträckning. Om du är allergisk mot mögel, har nedsatt immunförsvar eller om du utsätts för mögel under en längre period, så löper du större risk för att drabbas av lever- och njurskador. 

Skära bort, kasta eller äta mögel?

Vi är många som blivit lärda att “det är bara att skära bort den dåliga biten” för att minimera matsvinnet, medan andra har fått lära sig att kasta maten direkt. Vad som är rätt eller fel ligger någonstans mittemellan. Mögel är inte bara det vi ser på “ytan” av maten, utan mögel har även rötter som kan gå väldigt djupt in i livsmedlet beroende på vilken fasthet livsmedlet har. 

I bröd och yoghurt tränger mögelrötterna enkelt fram i hela livsmedlet – något vi inte kan se med blotta ögat. Så trots att vi skurit bort den mögliga biten av brödet kan vi ändå äta mögel via dess rötter. 

Hur gör man för att undvika att äta mögel?

För att undvika att äta mögel så är det bästa du kan göra att förhindra mögelbildning direkt genom att hantera, tillaga och förvara din mat rätt. Det är inte farligt att äta mögel av misstag då och då, men det är en onödig risk. Det är väldigt ovanligt att maten vi äter i Sverige innehåller så pass höga halter av mögelgifter att man blir akut sjuk – men med det sagt bör du ändå vidta viss försiktighet och inte äta mögel. 

Är du team skära bort mögel eller team kasta direkt? Dela med dig av din åsikt!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!