Två händer möts framför en pride-flagga.
På Stockholms pridefestival firas LBGT+ personer och rätten att älska vem man vill. - Foto: Polina Tankilevetich/ Layton Findlayter/Pexels

Vad betyder i:et i LGBT+i? Vi har svaret!

LGBT+i är det engelska samlingsnamnet för människor som identifierar sig med olika sexuella läggningar och könsidentiteter. Med åren har initialerna varierat och fler bokstäver har tillkommit – men vad betyder i:et i LGBT+i?


I:et i LGBT+i betyder intersex. En intersexperson är född med anatomiska och biologiska skillnader som kan innefatta ovanliga variationer av könshormoner, gener och könsorgan. Det går därför inte alltid att se vilket stereotypiskt genus en intersexperson tillhör.

Eftersom intersexpersoner är födda med anatomiska skillnader bör de inte likställas med transpersoner. Transpersoner är personer som upplever att de är födda i fel kropp och att deras könsidentitet skiljer sig från normen. Men, eftersom sexualitet och könsidentitet hänger ihop kan även intersexpersoner identifiera sig som trans, enligt RSFL. 

Skillnaden mellan LGBT+i och HBTQ+

De flesta känner till att initialerna LGBT står för lesbian, gay, bisexual och transgender. I det svenska språket används dock förkortningen HBTQ mer frekvent, och den innefattar sexuella läggningar som homosexuell, bisexuell, trans och queer. Den ursprungliga termen kallas LGB och uppkom på 80-talet. Sedan dess har den utvecklats och fler bokstäver har tillkommit för att ta hänsyn till att det finns fler könsidentiteter och sexuella läggningar än lesbisk, gay och bisexuell.

Vad står + för i HBTQ+? 

Trots att fler bokstäver tillkommit är det vanligt att man stöter på förkortningen HBTQ+. Enligt RFSL har plustecken lagts till för att skapa ett ännu mer inkluderande spektrum. Plustecknet kan därför innefatta läggningar och könsidentiteter som: questioning, assexuell, pansexuell och intersexpersoner. 

Resan från LGB till LGBT+i

Rättigheten att älska vem man vill har inte alltid varit en självklarhet, och i vissa delar av världen blir LGBT+i- personer fortfarande förföljda och diskriminerade för sin sexuella läggning. I Sverige är det en mänsklig rättighet att få vara sig själv utan att bli diskriminerad. Därför firas HBTQ+ personers rättigheter och sociala acceptans med en färgglad pridefestival som tar plats i Kungsträdgården mitt i Stockholm. Pridefestivalen har upp mot 50 000 deltagare årligen med hela 500 000 åskådare. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!