Stockholmstad-Stockholms tunnelbana
Stockholmssyndromet är ett begrepp som används flitigt i film. - Foto: Robert Bye/Unsplash – Otto Norin/Unsplash

Vad betyder "Stockholmssyndromet"? Vi har svaret!

År 1973 rånades en bank på Norrmalmstorg. Ett rån som blev globalt uppmärksammat då gärningsmännen under en veckas tid hade fyra personer som gisslan. Efter dramat myntades uttrycket Stockholmssyndromet för första gången, Nyheter24 förklarar varför.


Under de sex dagarna som gärningsmännen Janne Olsson och Clark Olofsson barrikerade sig på banken så försökte polisen bland annat trötta ut rånarna med en uttröttningstaktik, där polisen hade som strategi att förhandla med rånarna för att vinna tid. Den taktiken gick dåligt till en början, då rånarna agerade mer hotfullt mot sina gisslan.

Hur myntades begreppet Stockholmssyndromet?

Stockholmssyndromet, eller Norrmalmstorgssyndromet som psykiatern Nils Bejerot var först med att mynta i en nyhetssändning, syftar till att personer som tas som gisslan börjar sympatisera med sin förövare. När gisslandramat är över försvinner syndromet oftast väldigt snabbt vilket då kan försätta offret i en personlig kris.

Norrmalmstorgsdramat fick sitt slut då polisen satte in gas i banken den 28:e augusti 1973, och trots att alla de inblandade klarade sig förhållandevis bra fysiskt från dramat, så hade offren från händelsen istället börja försvara sina kidnappare.

Janne Olsson och Clark Olofsson lever idag i Sverige som fria män. Här kan du läsa om vad Olofsson gör idag.

Stockholmssyndromet – ett romantiserat begrepp?

Idag romantiserar många filmer och serier Stockholmssyndromet, där offret fått starka känslor till sin förövare och på så vis bildat någon form av relation. Enbart den stora streamingjätten Netflix har släppt den Polska filmen 365 days samt den spanska serien La Casa De Papel under senare år. Två släpp som har blivit väldigt uppmärksammade för sin romantisering av Stockholmssyndromet.

5 världskända filmer där Stockholmssyndromet har fått plats

  • V for Vendetta(2005)
  • Crouching Tiger, Hidden Dragon(2000
  • Stockholm(2018)
  • A Perfect World(1993)
  • The Crying Game(1992)
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!