Två pilar som möts. En återvändsväg-skylt.
Vi ger dig allt du behöver veta om uttrycket Moment 22. - Foto: LoggaWiggler / Pixabay, Shutterstock - Kennerth Kullman

Vad betyder Moment 22? Vi har svaret!

Har du också hört folk slänga sig med uttrycket “Moment 22”? Undrar du vad det egentligen betyder? Här är allt du behöver veta.


Moment 22 är ett bevingat uttryck som beskriver en paradox. Nyheter24 förklarar vilka situationer som kan beskrivas som “Moment 22”!

Hur använder man sig av frasen Moment 22?

Moment 22 är en klassisk paradoxal situation, där motstridiga regler eller begränsningar gör att det inte går att fly från situationen.

En typiskt Moment 22 i vardagligt uttryck är att man måste ha erfarenhet för att få ett jobb, men för att få erfarenhet måste man ha ett jobb. Paradoxen är att man bara kan få något genom att inte behöva det.

Banklån är ett annat exempel på Moment 22, eftersom man bara kan få lån om man kan bevisa att man har bra och stadig ekonomi. Men de som ansöker om lån behöver ofta ett lån eftersom ekonomin inte är så bra och stadig. Ett klassiskt dödläge, helt enkelt.

Moment 22 myntades av författaren Joseph Heller

Uttrycket Moment 22, eller Catch-22 som det heter på engelska, myntades av författaren Joseph Heller som i sin roman från 1961 med samma namn riktade kritik mot byråkratin genom att skriva om paradoxen som kan uppstå.

Boken Moment 22 anses av många vara en antikrigsroman. I boken får man följa fiktiva amerikanska flygsoldater under andra världskriget, däribland Yossarian som är rädd för att bli dödad i kriget och vill bli frikallad.

I berättelsen är Moment 22 en sektion i militärens regelverk som säger att man måste vara galen för att bli frikallad från militärtjänsten, men för att bli frikallad behöver man ansöka om det. Men samtidigt anses en ansökan om att bli frikallad som en sund reaktion då det enligt dem betyder att man inte vill delta för att man är rädd för döden. Det blir då omöjligt för Yossarian att bli frikallad – med andra ord ett riktigt Moment 22.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.