Lördag 31 Jul
Stockholm

Vad betyder Moment 22? Vi har svaret!

Två pilar som möts. En återvändsväg-skylt.
Vi ger dig allt du behöver veta om uttrycket Moment 22. Foto: LoggaWiggler / Pixabay, Shutterstock - Kennerth Kullman

Har du också hört folk slänga sig med uttrycket “Moment 22”? Undrar du vad det egentligen betyder? Här är allt du behöver veta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moment 22 är ett bevingat uttryck som beskriver en paradox. Nyheter24 förklarar vilka situationer som kan beskrivas som “Moment 22”!

Hur använder man sig av frasen Moment 22?

Moment 22 är en klassisk paradoxal situation, där motstridiga regler eller begränsningar gör att det inte går att fly från situationen.

En typiskt Moment 22 i vardagligt uttryck är att man måste ha erfarenhet för att få ett jobb, men för att få erfarenhet måste man ha ett jobb. Paradoxen är att man bara kan få något genom att inte behöva det.

Banklån är ett annat exempel på Moment 22, eftersom man bara kan få lån om man kan bevisa att man har bra och stadig ekonomi. Men de som ansöker om lån behöver ofta ett lån eftersom ekonomin inte är så bra och stadig. Ett klassiskt dödläge, helt enkelt.

Moment 22 myntades av författaren Joseph Heller

Uttrycket Moment 22, eller Catch-22 som det heter på engelska, myntades av författaren Joseph Heller som i sin roman från 1961 med samma namn riktade kritik mot byråkratin genom att skriva om paradoxen som kan uppstå.

Boken Moment 22 anses av många vara en antikrigsroman. I boken får man följa fiktiva amerikanska flygsoldater under andra världskriget, däribland Yossarian som är rädd för att bli dödad i kriget och vill bli frikallad.

I berättelsen är Moment 22 en sektion i militärens regelverk som säger att man måste vara galen för att bli frikallad från militärtjänsten, men för att bli frikallad behöver man ansöka om det. Men samtidigt anses en ansökan om att bli frikallad som en sund reaktion då det enligt dem betyder att man inte vill delta för att man är rädd för döden. Det blir då omöjligt för Yossarian att bli frikallad – med andra ord ett riktigt Moment 22.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt