Vi förklarar varför den byxfria dagen finns
Därför finns byxfria dagen - Foto: pexels-daniel-recheterri-anne-heighway / Unsplash

Därför firas den internationella byxfria dagen idag

Har du någon gång känt att det hade varit skönt att gå runt på stan en hel dag utan byxor och lufta benen? Då har du en perfekt möjlighet att göra det den 7 maj – då firas nämligen den byxfria dagen. Nyheter24 har tagit reda på varför dagen finns.


Den byxfria dagen, eller “No Pants Day” som den heter på engelska, är en årlig temadag som firas i olika länder. Det hålls den första fredagen i maj och går ut på att man den dagen går runt utan byxor. De som medverkar under dagen uppmuntras till att agera som att det vore helt normalt att gå runt utan byxor. Det krävs också att man bär underkläder på nedre delen av kroppen.

Historien bakom den byxfria dagen

Den byxfria dagen är fortfarande en icke officiell helgdag som mestadels firas i USA. Det är oklart var den dagen har sitt ursprung. Det finns en del som hävdar att den första byxfria dagen hölls i USA 1985 eller 1986, medans andra hävdar att det var en humorgrupp från Texas som startade den byxfria dagen som idag firas i bland annat England, Sverige, Finland, Australien, Kanada och Frankrike.

En sak som är säker är i alla fall att väldigt många blandar ihop den byxfria dagen med No Pants Subway Ride-dagen som firas den 12:e januari varje år. Där tar man istället av sig byxorna på tunnelbanan. Den dagen grundades 2002 av 7 medlemmar från humororganisationen “Improv Everywhere” och har sitt ursprung i New York.

Hur firar man den byxfria dagen?

Det krävs inte mycket för att fira högtiden. 

  • Spendera dagen utan byxor
  • Ha underkläder på nedre delen av kroppen
  • Vistas offentligt utan dina byxor

Så vill du köra Kalle Anka-style för en dag och droppa byxorna så är det stort läge att göra det den sjunde maj.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du gå byxlös?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.