Söndag 3 Jul
Stockholm

Därför firas den internationella byxfria dagen idag

Vi förklarar varför den byxfria dagen finns
Därför finns byxfria dagen. Foto: pexels-daniel-recheterri-anne-heighway / Unsplash

Har du någon gång känt att det hade varit skönt att gå runt på stan en hel dag utan byxor och lufta benen? Då har du en perfekt möjlighet att göra det den 7 maj – då firas nämligen den byxfria dagen. Nyheter24 har tagit reda på varför dagen finns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den byxfria dagen, eller “No Pants Day” som den heter på engelska, är en årlig temadag som firas i olika länder. Det hålls den första fredagen i maj och går ut på att man den dagen går runt utan byxor. De som medverkar under dagen uppmuntras till att agera som att det vore helt normalt att gå runt utan byxor. Det krävs också att man bär underkläder på nedre delen av kroppen.

Historien bakom den byxfria dagen

Den byxfria dagen är fortfarande en icke officiell helgdag som mestadels firas i USA. Det är oklart var den dagen har sitt ursprung. Det finns en del som hävdar att den första byxfria dagen hölls i USA 1985 eller 1986, medans andra hävdar att det var en humorgrupp från Texas som startade den byxfria dagen som idag firas i bland annat England, Sverige, Finland, Australien, Kanada och Frankrike.

En sak som är säker är i alla fall att väldigt många blandar ihop den byxfria dagen med No Pants Subway Ride-dagen som firas den 12:e januari varje år. Där tar man istället av sig byxorna på tunnelbanan. Den dagen grundades 2002 av 7 medlemmar från humororganisationen “Improv Everywhere” och har sitt ursprung i New York.

Hur firar man den byxfria dagen?

Det krävs inte mycket för att fira högtiden. 

  • Spendera dagen utan byxor
  • Ha underkläder på nedre delen av kroppen
  • Vistas offentligt utan dina byxor

Så vill du köra Kalle Anka-style för en dag och droppa byxorna så är det stort läge att göra det den sjunde maj.

Kommer du gå byxlös?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.