Vad betyder ordet grötmyndig?
Är du i rätt ålder för att vara grötmyndig? - Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Så vet du om du är "grötmyndig"

Vad betyder egentligen grötmyndig? Nyheter24 ger svaret på vad det betyderr. Är du i rätt ålder...?


Eventuellt har ordet grötmyndig någon gång dykt upp i ditt liv, kanske när du tittat på en debatt eller en film, läst en artikel eller liknande. Även om man kanske kan tro det så har detta ord dock varken med “gröt” eller “myndig” att göra. Att man är tillräckligt gammal för att äta gröt är inte den rätta betydelsen för någon som är grötmyndig.

Ordet kommer från det tyska ordet “grossmündig” som betyder storkäftad. Så förklaringen är helt enkelt att en person som är grötmyndig är stor i munnen, uppblåst och överlägsen.

Dessa ord beskriver någon som är grötmyndig

  • Dumdryg
  • Pösig
  • Dryg
  • Uppblåst
  • Pompös
  • Viktig

När började man använda ordet grötmyndig i Sverige?

När någon är grötmyndig så är personen dryg, pompös, beter sig som att hen är överlägsen och orättmätigt och gör sig viktig i olika sammanhang. Ordet i sig är ett svenskt ord som funnits sedan på mitten av 1600-talet.

Det ursprungliga ordet från lågtyskan är “grossmündig” eller “grootmündig”, där gross/groot står för stor och mündig för mun. Så den korrekta översättningen är “stor i mun”. Att det blev grötmyndig på svenska beror helt enkelt på att det gjorts en felöversättning av någon som inte hade jättebra koll på det tyska språket. 

Så får du någon gång höra att du är grötmyndig så ska du nog inte ta det som en komplimang.

Är du grötmyndig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

2 dagar sedan 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.