Torsdag 22 Februari 2024
Hur uttalar du tacos och lakrits? - Foto: Mariam Butt/Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Uttalsskolan: Hur säger man egentligen chèvre och 9 andra ord?

Hur uttalar man padel? Säger jag chèvre rätt? Och vad heter egentligen den där staden i Skåne? Det behöver du inte undra längre! Här är Nyheter24:s uttalskola.


Stod du i lunchrummet i somras och vågade inte riktigt snacka om Frankrikes uttåg ur EM eftersom du inte vågade uttala stjärnan Kylian Mbappés namn? Och hur säger man egentligen padel? Som det stavas eller är det två p? 

Nyheter24 har listat 10 ord som kanske inte är helt lätta att uttala rätt – och ger dig svaret så du aldrig behöver skämmas igen. 

Hur uttalar man shein?

Shoppelishopp. Har du gått loss på onlinebutiken Shein? Då kan det vara bra att veta hur du ska uttala det! Nämligen TJI IN.

Hur uttalar man tacos?

När tacon slog igenom på 90-talet var det lite delade meningar om hur det "mexikanska" fredagsmyset skulle uttalas. Snart gav dock taaaacos-gänget upp. Säg TACK OS

Mums med tacos. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Hur uttalar man yacht?

Yått eller jakt? Vad är egentligen rätt? Eftersom det är ett engelsk låneord så är det YÅTT som gäller, hur fånigt det än kan sägas. 

Hur uttalar man gifflar?

Enligt Pågen så har dom hör och häpna inget officiellt uttal av sina små bullar. Både GIFFLAR och JIFFLAR är alltså okej, och även Svenska akademins ordlista håller med.

Hur uttalar man lakrits?

Här är det ett långt a som gäller och inget ck, man säger alltså inte lackrits utan LAAKRITS.

Lakrits. Foto: Mariam Butt/scanpix/TT

Hur uttalar man chèvre?

Dags att ta bort e i slutet av denna fantastiska ost. Du säger helt enkelt TJEVR. Eller så tar du den enkla vägen och säger helt enkelt getost. 

Hur uttalar man Mbappé?

Här är redaktionen inte helt enig om början av fotbollsstjärnans namn, däremot ska det vara långt e på slutet. Så säg EM BAPPEE eller MBAPPEE.

Hur uttalar man Kabul?

Afghanistans huvudstad ska uttalas KAABUL.

Rådhuset vid Stora torg i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Hur uttalar man Kristianstad?

Här gäller det att inte vara så bokstavstrogen, eller uttala det som killnamnet. Det heter helt enkelt KRISJANSTA. Du dumpar även d:et på slutet.

Hur uttalar man padel?

Innesporten nummero uno. Här vill du inte säga fel när du ska imponera på nya kollegorna. Trots att det bara stavas med ett d, så uttalas det precis som en åra, alltså PADDEL. 

/
/
/
/
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

igår 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.