Måndag 28 Nov
Stockholm

Uttalsskolan: Hur säger man egentligen chèvre och 9 andra ord?

Hur uttalar du tacos och lakrits?
Hur uttalar du tacos och lakrits?. Foto: Mariam Butt/Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Hur uttalar man padel? Säger jag chèvre rätt? Och vad heter egentligen den där staden i Skåne? Det behöver du inte undra längre! Här är Nyheter24:s uttalskola.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stod du i lunchrummet i somras och vågade inte riktigt snacka om Frankrikes uttåg ur EM eftersom du inte vågade uttala stjärnan Kylian Mbappés namn? Och hur säger man egentligen padel? Som det stavas eller är det två p? 

Nyheter24 har listat 10 ord som kanske inte är helt lätta att uttala rätt – och ger dig svaret så du aldrig behöver skämmas igen. 

Hur uttalar man shein?

Shoppelishopp. Har du gått loss på onlinebutiken Shein? Då kan det vara bra att veta hur du ska uttala det! Nämligen TJI IN.

Hur uttalar man tacos?

När tacon slog igenom på 90-talet var det lite delade meningar om hur det "mexikanska" fredagsmyset skulle uttalas. Snart gav dock taaaacos-gänget upp. Säg TACK OS

Mums med tacos. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Hur uttalar man yacht?

Yått eller jakt? Vad är egentligen rätt? Eftersom det är ett engelsk låneord så är det YÅTT som gäller, hur fånigt det än kan sägas. 

Hur uttalar man gifflar?

Enligt Pågen så har dom hör och häpna inget officiellt uttal av sina små bullar. Både GIFFLAR och JIFFLAR är alltså okej, och även Svenska akademins ordlista håller med.

Hur uttalar man lakrits?

Här är det ett långt a som gäller och inget ck, man säger alltså inte lackrits utan LAAKRITS.

Lakrits. Foto: Mariam Butt/scanpix/TT

Hur uttalar man chèvre?

Dags att ta bort e i slutet av denna fantastiska ost. Du säger helt enkelt TJEVR. Eller så tar du den enkla vägen och säger helt enkelt getost. 

Hur uttalar man Mbappé?

Här är redaktionen inte helt enig om början av fotbollsstjärnans namn, däremot ska det vara långt e på slutet. Så säg EM BAPPEE eller MBAPPEE.

Hur uttalar man Kabul?

Afghanistans huvudstad ska uttalas KAABUL.

Rådhuset vid Stora torg i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Hur uttalar man Kristianstad?

Här gäller det att inte vara så bokstavstrogen, eller uttala det som killnamnet. Det heter helt enkelt KRISJANSTA. Du dumpar även d:et på slutet.

Hur uttalar man padel?

Innesporten nummero uno. Här vill du inte säga fel när du ska imponera på nya kollegorna. Trots att det bara stavas med ett d, så uttalas det precis som en åra, alltså PADDEL. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.