Lördag 26 Nov
Stockholm

Klackskor kan ge dig svullen slemsäck – "hallux valgus"

Går du mycket i högklackat? Då kan du få hallus valgus.
Går du mycket i högklackat? Då kan du få hallus valgus. Foto: Montage. Unsplash / CyberProut / WikiCommons

Hallux valgus innebär att du har en snedställd stortå som pekar inåt mot dina övriga tår. Det kan i värsta fall leda till att du måste opereras. Är du i riskzonen? Nyheter24 reder ut när du behöver oroa dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hallux valgus kan vara ett smärtsamt tillstånd på fötterna som gör att den drabbade får skoskav, värk och bultande smärta i tårna. I värsta fall behöver den som har drabbats operera sig för att bli av med problemet.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus innebär helt enkelt att din stortå pekar inåt mot resten av tårna. När den gör det blir tåleden sned och bildar en knöl vid fotleden som kan smärta och ge problem. Den inåtvända stortån kan också skava på tån bredvid. Då kan det bildas sår eller förhårdnader som är svåra att bli av med.

Tån bredvid stortån kan bli en “hammartå”

När stortån “stör” tån bredvid genom att lägga sig över den, blir tån bredvid inklämd och kan då krökas. Detta tillstånd kallas för hammartå. Tårna bredvid kan också lägga sig över de andra tårna. Tillståndet kallas då överridande tå.

Gillar du att gå i högklackat? Det gör inte dina fötter

Fötterna är en mycket känslig del av kroppen. De bär upp hela kroppsvikten och står för en enorm påfrestning. När du går i högklackat lägger du desto större vikt på dina tår, och mindre vikt på din häl. I vanliga fall fördelas vikten jämnt mellan tårna och hälen. 

Slemsäck kan svullna vid hallux valgus

Stortåleden kan ibland bukta ut från foten om du har hallux valgus. Det kan då se ut som att en knöl har bildats där leden ligger emot i skon. Det beror på att det under huden finns en slemsäck som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Huden blir då ofta röd och irriterad.

Den buktande leden kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten.

Hur behandlar man hallux valgus?

Om du bara har en snedställd stortå och inte lider av det behöver det inte vara ett problem. Däremot är det bra att tänka på att gå mindre i högklackat och satsa på ett par mer “fotriktiga” skor om du inte vill att tillståndet ska förvärras. 

Om du däremot besväras mycket av smärtan på grund av din hallux valgus måste du köpa speciella skydd. Skydden gör att knölen trycks in och din stortå tvingas tillrätta igen.

Operationen: en "avmejsling" av knölen

I värsta fall behöver du operera bort din hallux valgus. Akademiska sjukhuset i Uppsala skriver att den vanligaste metoden är en "avmejsling" av knölen och att man i samband med operationen också rättar tillbaka stortån. Kirurgen sågar ut en benkil och lägger ihop benytorna som fixeras. Du behöver vanligtvis inte sövas, utan det räcker med lokalbedövning. 

Källor: 1177, Akademiska sjukhuset i Uppsala

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.