Måndag 28 Nov
Stockholm

Allt du behöver veta om incels: Rörelsen som hatar kvinnor

Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. Foto: Pexels

Incelrörelsen har, under de senaste decennierna, vuxit sig allt större. Men vad, och vem, är egentligen en incel? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om den djupt misogyna kulturen, som präglas av både våldsdåd och självmord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad är en incel?

Incel är en sammanslagning av de två orden involuntary och celibate, och är en benämning på personer som lever i ofrivilligt celibat. 

Termen myntades, enligt BBC, av en kvinnlig incel i Kanada 1997, men majoriteten av de som tillskriver sig själva benämningen är unga män i åldrarna 20-35.

Medan vissa menar att man behöver vara oskuld för att vara incel, hävdar andra att man kan vara incel så länge man lever ensam i ofrivilligt celibat för tillfället. 

Hur ser incels på kvinnor?

Incelrörelsen är starkt präglad av ett öppet kvinnohat, där kvinnor i regel avhumaniseras å det grövsta.

– De anses vara robotar eller boskap som inte kan tänka själva, säger Lisa Kaati, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till Aftonbladet.

Många incels ser sig själva som förlorare i det genetiska lotteriet, och skuldbelägger kvinnor för deras ensamhet.

– Den här forumkulturen är extremt destruktiv. Man göder varandras hat, utseendefixering och depressioner. Om man upplever att man alltid blir avvisad av kvinnor kan man känna att de digitala incelforumen är en gemenskap, säger Kaati vidare till tidningen.

Hur lever en person inom incelrörelsen?

På diverse forum där incels samlas och delar med sig av sina tankar har man skickat ut interna undersökningar bland medlemmarna.

Dessa visar att de flesta incels lever ett till synes vanligt liv med jobb och utbildningar, medan en tredjedel gör varken eller – som en hämnd på samhället.

– Enligt samma undersökningar anger mellan 75 och 80 procent att de lider av autism eller andra psykiska besvär som depressionssjukdom, berättar psykiatrikern Stefan Krakowski för magasinet Vi.

Incels och självmordsbenägenhet

Att många incels lider av depression gör även att många av dem blir självmordsbenägna.

– Jag har under åren varit med om personer som sagt att de ska logga ut för alltid och ta livet av sig. Sedan har de aldrig återkommit, säger Krakowski till DN och fortsätter:

– Men när de skriver så möts de antingen av reaktionen ”Lycka till, se till att inte misslyckas med det” eller ”Gör det inte, det kommer ändå inte göra saken bättre".

Foto: Jessica Gow/TT

Mår du psykiskt dåligt och har självmordstankar? Det finns hjälp att få. Kontakta 112 vid akut situation, eller Mind Självmordslinjen på 90101.

Begreppen: Chad, Stacy och Sub8-teorin

Inom rörelsen finns en rad etablerade begrepp och teorier:

 • Chad = den maskulina, idealiskt snygge mannen, som charmar alla kvinnor.
 • Stacy = en vacker, men dum och lössläppt kvinna
 • Betabuxx = en man vars ekonomiska tillgångar utnyttjas av en kvinna som tillfredsställer sig sexuellt med en Chad.
 • Normie = en normalbegåvad man med mediokert utseende.
 • Fakecel = en person som låtsas vara incel på rörelsens forum, fastän denne haft sexuella relationer.
 • Soy = en negativt laddad benämning på en man som uppträder feminint. Härstammar från den felaktiga idén att sojabaserade livsmedel skulle innehålla det kvinnliga könshormonet östrogen.
 • Looksmaxing = korrigeringar, såsom plastikkirurgi eller frisörbesök, som ämnar förbättra ens utseende.
 • SMV = står för sexual market value, vilket är den tidpunkt då en kvinna förlorar sin förmåga att attrahera män sexuellt och istället nöjer sig med en betabuxx.
 • Sub8-teorin = idén om att personer som får mindre än åtta poäng på en tiogradig skala för hur attraktiv man är inte kommer att få uppleva sex.

Hur många incels finns i Sverige?

I mars 2020 publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut en rapport baserad på en omfattande granskning av nätets tre största incelforum, vilka sammanlagt hade 20 000 besökare.

I rapporten stod det klart att 4,6 - 7,3 procent av dessa besökare var svenska, vilket gjorde Sverige till världens incel-tätaste land sett till befolkningsmängd. Läs mer om rapporten här.

Incels som begått mord

I TV4:s Kalla Fakta varnar Säpo för hur incels utgör ett allt större hot mot det svenska samhället och faktum är att rörelsen kopplats samman med ett tiotal dödliga attacker genom åren.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är några av de inom incelrörelsen som dragit kvinnohatet till sin absoluta spets och mördat:

 • Elliot Rodgers, 22, mördade år 2014 sex personer och skadade 14 i en attack i Kalifornien som blivit känd som Isla Vista-attacken. 22-åringen, som tog sitt eget liv efter dådet, var aktiv på flera incelforum.
 • Chris Harper-Mercer, 26, mördade nio personer och skadade 11 i en skjutning i Oregon år 2015. I samband med attacken tog 26-åringen, som hyllat Rodgers (ovan), sitt eget liv.
 • Scott Bearlie, 40, sköt tre personer till döds och skadade fem i ett våldsamt dåd i Florida 2018. Den 40-åriga mannen, som tog livet av sig efter attacken, hade varit aktiv inom incelrörelsen i flera år.

Efter flera av dessa våldsdåd har en rad incelforum tillfälligt stängts ner av den amerikanska underrättelsetjänsten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.