Den 1 november drar Mustaschkampen igång!
Den 1 november drar Mustaschkampen igång! - Foto: Pexels och Pontus Lundahl/TT

Mustaschkampen 2021: Datum och regler för kampanjen mot prostatacancer

Mustaschkampen 2021, den månadslånga kampanjen som ska sprida kunskap om prostatacancer, inleds den 1 november. Men hur går man med i mustaschkampen och vilka regler är det som gäller? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta.


Vad är Mustaschkampen och dess regler?

Den så kallade Mustaschkampen är en kampanj som Prostatacancerförbundet står bakom och som ska bidra till forskning, vårdförbättringar och kunskap om prostatacancer.

Mustaschkampen har tre huvudsakliga mål:

  • Att höja kunskapen om prostatacancer bland allmänheten
  • Att samtliga män över 50 år tar ett så kallat PSA-prov som i ett tidigt skede kan upptäcka prostatacancer och därmed rädda liv
  • Att få ytterligare ekonomiska medel till Prostatacancerfonden som kan föra forskningen på sjukdomen framåt

Reglerna för Mustaschkampen är enkla. Du inleder månaden som helt slätrakad, och låter därefter mustaschen växa fritt i en månads tid. 

Vilket datum börjar Mustaschkampen 2021?

År 2021, liksom alla andra år, går Mustaschkampen av stapeln den 1 november. Kampanjen pågår i en månad och har därmed 30 november som slutdatum.

Hur skänker man pengar till Mustaschkampen?

Man kan, som privatperson, företag och organisation engagera sig i Mustaschkampen och samla in pengar till Prostatacancerfonden. Läs mer om hur du går tillväga här.

Varför kallas november för "Movember"?

Under november hör man ofta ordet "movember", vilket är en sammanslagning av det australiensiska slangordet "mo", som betyder just mustasch, och november.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och bland alla cancerfall bland män utgör prostatacancer 30 procent av dessa. Sjukdomen drabbar i huvudsak äldre män, men även yngre personer kan insjukna. 

Läs mer om symtomen på prostatacancer hos Cancerfonden.

Mustaschmilen: Loppet mot prostatacancer

Varje år anordnar Mustaschkampen "Mustaschmilen", vilket är ett virtuellt lopp på tio kilometer. Loppet äger rum var och när du vill, och man väljer själv om man vill springa, gå eller rulla. 

Kostnaden för att delta i loppet är 269 kronor, och överskottet går till just kampen mot prostatacancer. Mustaschmilen är ett virtuellt lopp på 10 kilometer som tar plats när och var du vill under november månad. Du deltar utifrån dina egna förutsättningar, oavsett ålder, kön eller fysiska förutsättningar. Det är upp till dig om du väljer att springa/jogga/gå/rulla dina 10 kilometer, samt om du gör det vid ett tillfälle eller väljer att dela upp sträckan på flera dagar. Ett lopp där överskottet går till kampen mot prostatacancer. Under 2020 års Mustaschmilen samlades det in 250 000 kronor till Mustaschkampen, något vi hoppas kunna slå i år! Läs mer om loppet här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att låta mustaschen växa i november?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.