Nyheter24 reder ut vad en doula gör, vilken utbildning hen har och vad det kostar.
Nyheter24 reder ut vad en doula gör, vilken utbildning hen har och vad det kostar. - Foto: Daniel Reche/Pexels och Claudio Bresciani/TT

Allt om att vara doula: Utbildningen, lönen och arbetet

Det har blivit allt vanligare att anlita en så kallad doula under sin förlossning. Men vad är egentligen en doula, vilken utbildning behöver man och vad kostar det att anlita en doula? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta.


Vad är en doula och vad gör en doula?

En doula är en person som är utbildad för att kunna stötta och bidra med information till gravida kvinnor både innan, under och efter förlossning.

Framförallt ska doulan, med sina tidigare erfarenheter av förlossningar och sin närvaro, skapa en trygghet och lugn atmosfär för den födande och dennes närmaste. Därför anlitas ofta en doula av kvinnor med förlossningsrädsla.

En doula bistår med stöd innan, under och efter förlossning. Foto: Johan Nilsson/TT

Dolour bär, enligt 1177, inget medicinskt ansvar och har alltså helt skilda arbetsuppgifter från vad exempelvis en barnmorska eller annan vårdpersonal har. 

Vilken utbildning har en doula?

Hur utbildar man då sig till doula? En doula har, som tidigare nämnt, inget medicinskt ansvar och det är därför inte nödvändigt för personen att ha en medicinsk utbildning – även om det givetvis förekommer.

I stället genomgår man, via exempelvis "Organisationen för doulor & förlossningspedagoger i Sverige" (Odis), utbilda sig till doula. Man genomgår då två till tre helgkurser eller en veckolång kurs. 

Foto: Daniel Reche/Pexels

Dessa innehåller kursmoment där man exempelvis lär sig om doulans arbetssätt, anatomi och fysiologi i relation till födande och sjukhusrutiner. 

Manlig doula – finns det?

Ja, det finns manliga doulor, även om de flesta doulor är personer som identifierar sig som kvinnor. 

Kostnaden och lönen för en doula vid förlossning

Hur mycket det kostar att anlita en doula, och vilken lön man har som doula, varierar beroende på den omfattning på uppdraget som doulan har. Detta bestämmer man i samråd med den födande.

Hur mycket kostar det att anlita en doula? Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Odis brukar en nyutbildad doula kosta minst 3 000-5 000 kronor. Doulor som är certifierade och har mer erfarenhet tar ofta ett högre arvode: omkring 12 000-15 000 kronor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!