Måndag 28 Nov
Stockholm

Hudsjukdomen vitiligo: Symtom, behandling och ärftlighet

Nyheter24 reder ut allt om sjukdomen vitiligo.
Nyheter24 reder ut allt om sjukdomen vitiligo. Foto: Armin Rimoldi/Pexels

Vad är vitiligo, vilka symtom kännetecknar hudsjukdomen och kan vitiligo, som ger vita eller ljusa fläckar, behandlas? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad är vitiligo?

Vitiligo är en kronisk hudsjukdom och förekommer i två former: generaliserad vitiligo och segmentell vitiligo. 

Generaliserad vitiligo är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att det egna immunsystem angriper kroppens celler. I fallet med vitiligo förstör immunsystemet hudens pigmentceller, även kallade melanocyter, på bägge sidor av kroppen.

Segmentell vitiligo är istället begränsad till halva sidan av kroppen och är inte en autoimmun sjukdom. 

Vilka symtom kännetecknar vitiligo?

Symtomen på vitiligo yttrar sig på huden i form av små, och ibland större, vita alternativt ljusa fläckar. Dessa fläckar är i regel runda eller ovala. 

Foto: Armin Rimoldi/Pexels

Med tiden uppenbarar sig fler fläckar på huden och redan existerande fläckar kan också växa sig större. De ljusa eller vita fläckarna kan uppstå var som helst på kroppen, men särskilt vanliga kroppsdelar för fläckar är till exempel ansiktet, armhålor, händer och fötter, samt underlivet.

Är vitiligo smittsamt?

Nej, vitiligo är inte smittsamt.

Hur vanligt är det att drabbas av vitiligo? 

1-2 procent av världens befolkning är drabbade av vitiligo och det finns ingen skillnad i förekomst av sjukdomen hos män respektive kvinnor.

Är vitiligo ärftligt?

Huruvida vitiligo är ärftligt beror på vilken form man talar om. För generaliserad vitiligo finns en ärftlighet på omkring 30 procent. Detta medan segmentell vitiligo inte är ärftligt. 

Foto: Ron Lach/Pexels

Vilken behandling finns för vitiligo?

Det finns inget botemedel mot vitiligo, och det finns heller inga nationella riktlinjer för hur vitiligo ska behandlas. Den behandling som finns, till exempel i form av kortisonkräm, har ingen till måttlig effekt.

Vilka kändisar har vitiligo?

Det finns en rad kända personer som har fått diagnosen vitiligo. Bland dem finns den nu avlidna popartisten Michael Jackson och supermodellen Winnie Harlow.

Källa: 1177 Vårdguiden, Internetmedicin, Praktisk Medicin och Svenska Vitiligoförbundet

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.