Stockholm

Fotbolls-EM - Nyheter, artiklar, reportage och video

Europamästerskapet i fotboll (EM), officiella namnet är European Football Championship.


EM är en fotbollsturnering för landslag som spelas i Europa vart fjärde år. Turneringen som förut 1968 kallades Europacupen i fotboll för landslag spelades första gången 1958-1960. Mellan perioden 1996 - 2016 spelades mästerskapet med 16 deltagande lag som var uppdelade i fyra grupper under gruppspelsfasen. Men sedan 2016 har mästerskapet spelats med 24 deltagande lag.


EM var från början en relativt liten turnering men har växt med åren och blivit ett av världens största idrottsevenemang när man kollar bland annat antal tv-tittare och sponsorintäkter. I slutspelet 2012 hade fotbollsförbundet Uefa tjänat cirka 1,6 miljarder dollar på sponsoravtal och reklam. Om man räknar intäkt/match och inte den totala summan innebar det att EM med sina 31 matcher ungefär var lika lönsamt som världsmästerskapet som hade 64 slutspelsmatcher. 


EM-finalen 2008 sågs av 237 miljoner människor runt om i världen. 

Ungefär 600 miljoner människor beräknas ha sett delar av EM finalen 2016.


2012 tjänade turneringen ungefär 150 miljoner per match. 


Tyskland och Spanien är de länder som är mest framgångsrika i länderna i turneringen, de har vunnit EM-guld tre gång var. Tyskland har även tre silvermedaljer medan Spanien bara har två. 


Sveriges bästa placering är en semifinalplats på hemmaplan 1992. 


2020 kommer att vara annorlunda jämfört med tidigare år, mästerskapet kommer inte hållas av ett eller två länder, utan istället hållas i tretton olika länder i Europa. 


Källa: Wikipedia


Sverige
Fotbolls VM mot England, bildkälla: Maja Suslin
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.