Stockholm

Grundläggande militär utbildning

Militär grundutbildning (GMU) med värnplikt är en del av totalförsvarsplikten, det menas med att alla svenska medborgare behöver bidra ifall det händer något i landet. GMU ersätter värnpliktsarmens grundläggande soldatutbildning som heter GSU. Både GMU och GSU har en 3 månaders grundutbildning innan du kan välja att fortsätta din karriär, nu får de som börjar i försvarsmakten välja sin militära framtid om de blir godkända av försvarsmakten. Det är först efter GMU som man kan gå vidare och antas till aspirantutbildningen. 


De personer som deltar i GMU benämns som rekryt.


Om du vill söka till GMU ska du vara svensk medborgare, dubbla medborgarskap accepteras, du ska vara mellan 18 och 45, om du är äldre finns det ett separat sökfält som om du måste fylla i. Om du blir rekryterad får du göra olika tester för att säkra upp att du uppfyller de fysiska och psykiska kraven. Säkerhetsprövning är något som alla gör om man blir rekryterad, då blir du intervjuvad om din bakrund och försvarsmakten kollar ditt register. 


Under en GMU-utbildning lär man sig både teori och praktik, man kommer att öka sin självinsikt, bli en bättre lagspelare och lära sig hur man växer som person, det är lärdomar man kommer ha nytta av både i och utanför försvarsmakten. 

Källa: Forsvarsmakten.se


Militär
Militärer. Bildkälla: Pontus Lundahl
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.