Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur fungerar mönstringen? Här är allt du behöver veta

- 12/10/2018, 09:19

Varje år så kallas tusentals unga män och kvinnor in till mönstring inför värnplikten. Men vad är mönstringen och hur går det till? Det reder Nyheter24 ut för dig.

Den allmänna värnplikten återinfördes i Sverige 2017 efter att ha legat på is sedan 2010. I och med återinförandet så kommer allt fler unga män och kvinnor bli kallade till något som kallas för mönstring hos Rekryteringsmyndigheten. Men vad betyder det egentligen att mönstra? Det reder Nyheter24 ut.

Två soldater läser kartor under övning.
2018 kallades runt 10 000 personer till mönstring. Bildkälla: Pontus Lundahl TT

Vad är mönstringen?

Vi börjar med den stora frågan först. Vad är egentligen mönstringen? Jo – mönstringen består av flertalet olika tester, bedömningar och intervjuer. Allt för att få en uppfattning om dina fysiska, psykiska och beslutsfattande förmågor.

Skulle du inte bli godkänd på något av dessa moment så kommer du att få avbryta mönstringen och bli hemskickad.

Var mönstrar man?

Rekryteringsmyndigheten skylt.
Du kan antingen mönstra i Stockholm eller i Malmö. Bildkälla: Lars Pehrson SvD/TT

För närvarande så ser det ut som så att du kan mönstra i två olika städer i Sverige. Antingen så gör du din mönstring hos rekryteringsmyndigheten i Stockholm eller i Malmö. Var du mönstrar beror helt enkelt på vart i landet du bor.

När mönstrar man?

Mönstringen sker under en lång tidsperiod då flera tusen unga ska få chansen att visa sina förmågor hos deras respektive mönstringsförläggningar.

2018 så började mönstringen i början av augusti och beräknas fortgå fram tills maj 2019.

Det här får du göra under mönstringen

Ung kvinna gör styrkeprov under mönstringen.
Du kommer bland annat att få göra ett styrkeprov. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

När du har anlänt till platsen där du ska mönstra så får du först anmäla dig i receptionen innan du får sätta igång med dina tester. De testerna du kommer få göra är:

Inskrivningsprovet

Inskrivningsprovet är ett datoriserat teoriprov där bland annat din logiska, praktiska och spatiala förmåga, det vill säga att din förmåga att föreställa dig längder och ytor, testas. I detta prov kan du max få nio poäng.

Syn- och hörselundersökning

För att säkerställa att du som potentiell ny rekryt inte har allt för dålig syn, färgseende, eller hörsel så får du genomgå ett syntest och ett hörseltest.

Om du har ett synfel så måste du ta med dig dina linser, eller glasögon om det är vad du använder. Viktigt är också att ta med sig ditt recept från din optiker.

Styrketest

Styrketestet är ett test som är designat för att mäta styrkan i dina ben, rygg och skuldror. Testet utförs i en specialdesignad maskin som kallas för Isokai. Isokai-maskinen fungerar som en skivstång och du kommer att bli ombedd att lyfta stången så kraftfullt som du kan.

Viktigt att tänka på att det inte bara handlar om rå styrka för att få ett bra resultat i detta test. Mycket bygger även på bra koordination och teknik. 

Maxresultat på detta test är nio poäng.

Fysiskt arbetsprov

Det fysiska arbetsprovet är ett prov då din kondition testas. Provet genomförs på en träningscykel och samtidigt som du cyklar så stegrar belastningen gradvis tills att du antingen inte orkar mer eller tills att testet är över.

Maxresultat på detta test är nio poäng.

Hälsokontroll

Under hälsokontrollen kommer du, förutom att få en allmän hälsokontroll, att få reda på din så kallade tjänstbarhet. Det sker när läkaren väger in resultaten från de fysiska och medicinska resultaten.

Din tjänstbarhet styr vilka uppgifter du kan komma att få hantera under din värnplikt.

Möte med psykolog

Efter dina tester så kommer du att få möta en psykolog för ett samtal. Psykologen kommer bland annat att använda ditt resultat på inskrivningsprovet för att bedöma dina psykologiska kapaciteter.

Psykologen finns även där för att bedöma om det finns en risk att du skulle bryta din lojalitet och hur pålitlig du är.

Möte med inskrivningsförättare

När alla tester i klara så återstår ett sista möte. Det mötet är med inskrivningsförättaren. Under det mötet så kommer du få reda på om du ska få göra värnplikten, när du kommer att göra den och vart du ska göra din värnplikt.

Informationen om mönstringsprocessen är hämtad från Rekryteringsmyndighetens hemsida.

Vi har tidigare skrivit om vad som kan hända om du vägrar att göra värnplikten. Det kan du läsa allt om här!