Så förändrade fyra svenska elever livet för döva kvinnor i Maputo

- 01/06/2015, 09:06 -
1 av 4

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Christopher Nielsen / Christopher Nielsen

De fyra gymnasieeleverna från Helsingborg startade projektet som blev fantastiskt.

Maria Nordin, Erik Forne Admarker, Mathilda Olséen och Gentrit Sadiku går i tvåan på ProCivitas-gymnasiet i Helsingborg.

Genom kontakter till Maria fick de höra om en samlingsplats för döva kvinnor i Maputo, Mocambiques huvudstad. Dövcentret heter "Mãos que Falam" – "Händer som talar", på svenska.

De fyra gymnasieeleverna bestämde sig för att starta ett företag för att hjälpa kvinnorna i Maputo.

– I och med att kvinnorna är döva så blir de diskriminerade. De har svårt att få jobb och bli självförsöjande, säger Maria till Nyheter24.

Affärsidén var enkel: tillsammans med kvinnorna utvecklade de produkter för den svenska marknaden. Sortimentet består av färgglada tygpåsar, pennfodral, necessärer och små väskor som sys av de döva kvinnorna.

Bildkälla: Raoul Wallenberg Academy

– Tanken har hela tiden varit att vi ska hjälpa dem att hjälpa sig själva, så att de kan fortsätta försörja sig efter att projektet är avslutat. De får lära sig sy och kan sedan fortsätta tjäna pengar på det sättet.

Och projektet har varit otroligt framgångsrikt. Första gången de sålde produkterna – på sin skolas julmässa – drog de in 9 000 kronor på bara fem timmar.

Då Händer som talar är ett så kallat UF-företag får det bara drivas i ett år, och i veckan satte Maria och de andra punkt.

Bildkälla: Raoul Wallenberg Academy

– Vi skänkte all vår vinst till kvinnorna, så att det kan fortsätta att utveckla verksamheten. De vill verkligen fortsätta, berättar Maria, och fortsätter:

– Det finns mycket kvar att göra. Vi har verkligen fått upp ögonen för det här. Att man kan göra skillnad, bara man kämpar. Det har varit fantastiskt att kunna sprida färg och glädje!