Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Om du inte gör skillnad för andra – vem ska då göra det för dig?

- 24/08/2015, 08:36 -
1 av 2

Emma Lindström och Pär Ullrich.
2 av 2

Emma Lindström och Pär Ullrich.

Nyheter24

Alla har möjlighet att påverka både sin närmaste omgivning och samhället, men långt ifrån alla gör det. Det vill vi ändra på: Nyheter24 och Raoul Wallenberg Academy kommer under en vecka att med exempel, fakta och inspiration visa hur just du kan #göraskillnad.

Det är sen kväll på Kungsgatan i Stockholm, och Marcus är tillsammans med en vän på väg hem. I en port står en grupp killar, någon kissar mot väggen. Marcus och hans vän ber dem att sluta, tumult uppstår. Sparkar och slag utdelas, folk går förbi, några stannar för att titta på, men ingen gör något.

Ett och ett halvt dygn senare är Marcus borta. Sparkad i bakhuvudet så hårt att halskotpelaren gått av. Marcus dör, han finns inte mer, men hans organ räddar senare sex personer. När mamma Ewa-Britt och maken insett att Marcus är borta tar de beslutet att donera hans organ. Hjärtat går till en tonårspojke, och i honom samt i ytterligare fem behövande personer lever Marcus vidare.

Den här händelsen inträffade för tio år sedan.

71 år tidigare anlände en 31 år gammal Raoul Wallenberg till Budapest. Vid tidpunkten hade redan 400 000 judiska män, kvinnor och barn skickats norrut för att dö i koncentrationsläger. Men med smarta lösningar, snabbtänkthet och orädsla lyckades Wallenberg enligt personer som stod honom nära rädda över 100 000 människor.

Raoul Wallenberg och Marcus föräldrar har något gemensamt. Deras exempel är visserligen väldigt olika – men de har på olika sätt agerat och gjort skillnad.

"För mig finns det inget val", svarade Raoul Wallenberg när han fick frågan om varför han valde att riskera sitt liv. "Jag brukar säga att han inte bara har ett nytt hjärta, utan också ett gott hjärta", sa Ewa-Britt om pojken som räddades tack vare Marcus. Så vill vi att fler ska tänka.

Alla vet att det finns – orättvisor, våld och missförhållanden i samhället har alla upplevt, och många vill göra något. Många vill hjälpa men har svårt att veta hur och när. Det vill vi ändra på.

För att visa att alla kan #göraskillnad och visa medmänsklighet i stort och smått har Nyheter24 inlett ett samarbete med Raoul Wallenberg Academy. Under en vecka kommer vi att uppmärksamma människor som har stått upp när andra tvekat, talat när andra suttit tysta och satt ner foten mot orättvisor.

Vi kommer att visa hur du på ett enkelt sätt kan göra skillnad, allt från minsta gest till ett brinnande engagemang har betydelse. Alla behöver inte riskera livet för att hjälpa en person i nöd, men alla kan göra något. Följ med och ta reda på hur du kan göra skillnad under Nyheter24.se/goraskillnad och på Facebooksidan "Göra skillnad".

Läs mer från kampanjen göra skillnad:

LÄS MER: En halvtimme av din tid ger Erik flera månader

LÄS MER: Om du inte gör skillnad för andra – vem ska då göra skillnad för dig?

LÄS MER: 100 sätt för dig och dina vänner att göra skillnad

LÄS MER: Albert hjälpte kvinna föda bebis mitt på gatan – nu vill han uppmana andra

LÄS MER: Agnes gör ett hopkok för hungriga hemlösa

LÄS MER: Hans livsprojekt är att hjälpa ungdomar i Kongo: "Vill lyfta dem"

LÄS MER: Negin, 17, kämpar mot orättvisor: Makthavare ska prata med istället för om oss unga

LÄS MER: Äldre räddas från ensamheten tack vare Claras engagemang