Fredag 30 Jul
Stockholm

Emerich överlevde Förintelsen: "När vi slutar berätta gör vi det nästan samtidig"

1 av 4
Emerich fyller 91 år om några veckor. Han har nominerats tre gånger tidigare till Raoul Wallenbergpriset: "Jag hoppas att priset går till någon som har visat civilkurage, eller som hjälper människor på olika sätt" säger han till Nyheter24.
2 av 4
Emerich fyller 91 år om några veckor. Han har nominerats tre gånger tidigare till Raoul Wallenbergpriset: "Jag hoppas att priset går till någon som har visat civilkurage, eller som hjälper människor på olika sätt" säger han till Nyheter24. Foto: Raoul Wallenberg Academy
Emerich menar att alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning då det är där vi kan börja: " Tänk om våra grannar hade protesterat".
3 av 4
Emerich menar att alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning då det är där vi kan börja: " Tänk om våra grannar hade protesterat". Foto: Malin Wigen
Genom sina föreläsningar har han ökat skolelevers förståelse och kunskap om vad som hände under 1940-talet då nazismen var utbredd i Europa.
4 av 4
Genom sina föreläsningar har han ökat skolelevers förståelse och kunskap om vad som hände under 1940-talet då nazismen var utbredd i Europa. Foto: Malin Wigen

Som ung fördes​ han ​och hans familj till nazisternas koncentrationslägren. Han överlevde och mot alla odds tog han sig till Sverige. Nu sprider han sin historia.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#GÖRASKILLNAD

Nyheter24 och Raoul Wallenberg Academy har ett samarbete för att uppmärksamma personer som på olika sätt gör skillnad eller visar civilkurage. Du kan också göra skillnad, till exempel genom att välja en punkt på listan 100 sätt att göra skillnad.

– Med facit i handen så vet vi nu att om människor och våra grannar hade reagerat och protesterat, vilket inte alls var omöjligt, hade förintelsen aldrig kunnat äga rum. Raoul Wallenberg är utan tvekan en av vår tids största hjältar och han har visat vad en människa med civilkurage kan åstadkomma, säger Emerich Roth till Nyheter24.

På torsdagen stod det klart att Emerich Roth, 90, delar Raoul Wallenbergpriset – som delas ut av Raoul Wallenberg Academy – med Hédi Fried, 91, som Nyheter24 skrev om i går.

Emerich har sedan en lång tid besökt Sveriges skolor för att upplysa om en av vår tids mörkaste händelser Förintelsen. Under sina 24 år som föreläsare har han fått tusentals brev av elever.

Emerich Roth och Hédi Fried

– I väldigt många brev får jag fortfarande läsa "Detta har vi aldrig hört talas om". Eller så skriver de att de vet att det var illa i koncentrationslägren, men inte på det sättet som jag berättar om.

Och enligt Emerich är det för att det står väldigt lite skrivet om det han kallar för det inre kriget, som han och andra överlevande berättar om i skolor. Kriget som pågick parallellt med att den tyska armen bombade sönder och ockuperade Europa.

– Det inre kriget var planerat in i minsta detalj. Som hade ett enda syfte att målmedvetet systematiskt och industriellt utrota människor som betraktades som lägre stående raser. Till och med askan efter de döda användes som gödsel.


Emerich berättar om hur människor som inte ansågs som lämpliga för samarbete förintades omedelbart. Och hur de andra fick leva ett tag till, så länge de kunde utnyttjas. Det är just om det som pågick bakom taggtrådarna, som det står väldigt lite om, menar han.

– Och vi som ännu kan berätta om det vi har varit med om är bara några få kvar i livet. Och när vi slutar berätta så gör vi det nästan samtidigt.

Därför är det enligt Emerich viktigt och hög tid att hitta en väg framåt som bäddar för att vi ständigt håller minnet av förintelsen levande så att kommande generationer kan lära sig något av den, och inte bara om den.

– Att årligen dela ut Wallenbergpriset är ett ypperligt sätt att inspirera människor att våga stå upp för det som är fel och våga ha civilkurage och hjälpa människor på olika sätt som har det svårt, säger han och fortsätter:

– Det är endast med lärdom av de förgångna som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans att förhindra att historien upprepar sig.

Hédi Fried och Emerich Roth har tillsammans grundat Föreningen Förintelsens överlevande, och nu belönas de alltså med pris för sina insatser.

– I dag finns få kvar som kan vittna om nazismens illdåd. Hédi Frieds och Emerich Roths insatser för att nå unga människor är grundläggande för den framtida upplysningen kring rasism, främlingsfientlighet och antisemitism, säger juryns ordförande Olle Wästberg i ett pressmeddelande.

Läs mer från kampanjen göra skillnad:

LÄS MER: 7 sätt att hjälpa den som blivit våldtagen

LÄS MER: Så ska du försvara dig mot en våldtäktsman

LÄS MER: Så lyckades Tove, 17, föra skolans elever närmare varandra

LÄS MER: 5 sätt att göra nätet till en bättre plats för alla

LÄS MER: Här är stjärnorna som samlat in 500 000 till kampen mot cancer

LÄS MER: Näthatet är utbrett – men mänskliga möten är det som gör skillnad

LÄS MER: En halvtimme av din tid ger Erik flera månader

LÄS MER: Om du inte gör skillnad för andra – vem ska då göra skillnad för dig?

LÄS MER: 100 sätt för dig och dina vänner att göra skillnad

LÄS MER: Albert hjälpte kvinna föda bebis mitt på gatan – nu vill han uppmana andra

LÄS MER: Agnes gör ett hopkok för hungriga hemlösa

LÄS MER: Hans livsprojekt är att hjälpa ungdomar i Kongo: "Vill lyfta dem"

LÄS MER: Negin, 17, kämpar mot orättvisor: Makthavare ska prata med istället för om oss unga

LÄS MER: Äldre räddas från ensamheten tack vare Claras engagemang

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela