Onsdag 25 Maj
Stockholm

Greta Thunberg - Nyheter, artiklar, reportage och video

Miljöaktivisten Greta Thunberg föddes den 3 januari 2003. 


Greta Thunberg och "Fridays for future"


Greta Thunberg blev först känd för den svenska publiken när hon började med att skolstrejka utanför Riksdagshuset med start den 20 augusti 2018, där satt hon sedan varje dag fram tills riksdagens öppnande. Sedan dess så strejkar hon varje fredag, något som fick ett medialt genomslag kallat “Fridays for future”.


Sedan den första strejken vid riksdagshuset så har Thunberg tagit världen med storm och blivit en av världens mest inflytelserika människor vad gäller den rådande miljö- och klimatdebatten. 


Greta Thunberg reser runt hela jorden med gröna transportmedel – det vill säga att hon i synnerhet inte tar flyget. Där har vi bland annat sett henne åka tåg till Bryssel och till New York med båt för att debattera för hårdare aktioner mot klimatkrisen. 


Hennes tal på FN:s klimatmöte under september 2019 fick ett stort medialt genomslag där bland annat frasen “How dare you!?” från talet redan har blivit en klassiker. 


Thunberg har fått många priser och utmärkelser, hon var bland annat nominerad till Nobels fredspris, men hon fick se sig besegrad av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som kammade hem det prestigefyllda priset.  


Greta Thunbergs familj: Mamma, pappa och syster


Greta Thunberg är dotter till den världskända operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg. Hon är storasyster till Beata Ernman


Greta Thunberg och flytten till egen lägenhet


Under 2021 flyttade Greta Thunberg hemifrån och bor numera i en egen lägenhet i Stockholm.


Bildkälla: Hanna Franzén / TT
Visa resten ↓