En narcissistisk personlighetsstörning kan te sig på olika sätt.
En narcissistisk personlighetsstörning kan te sig på olika sätt. - Foto: Pexels

Så känner du igen en dold narcissist: "Svårare att upptäcka"

En narcissistisk personlighetsstörning kan vara mer eller mindre uppenbar. Faktum är att det finns vad som brukar kallas "dolda narcissister".
– En sådan narcissist är lite svårare att upptäcka, säger Monica Emanell, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut, till Nyheter24.


Vad är en narcissist?

Ja, vad är egentligen narcissism och vad innebär det att "vara narcissist"? Nyheter24 frågade Monica Emanell som är legitimerad psykolog och psykoterapeut specialiserad på kognitiv beteendeterapi.

– Diagnosen heter narcissistiskt personlighetssyndrom, men bara cirka en procent uppfyller kriterierna för detta. De flesta som man avser när man pratar om narcissister har drag av narcissism, vilket är illa nog och kan leda till att självkänslan hos en partner eller de närmaste blir negativt påverkad.

Här är tecknen som tyder på att någon är psykopat

Narcissist symptom – finns det tecken på narcissism?

Symptom för narcissistiskt personlighetssyndrom innefattar, enligt Monica Emanell, att man uppfyller fem av följande nio symptom:

  • Är upptagen av en känsla att vara viktig
  • Är upptagen av fantasier om framgång och makt
  • En tro om att man är unik och bara kan bli förstådd av och associeras med människor med hög status
  • Ett behov av överdriven beundran
  • En känsla av berättigande
  • Utnyttjar andra
  • Brist på empati
  • Är avundsjuk på andra och tror att andra är avundsjuka
  • Har arrogant beteende och attityd

Här är barnen som löper större risk att bli narcissister

Dold narcissist – vad är covert narcissism?

Har du kanske hört talas om "dold narcissist" eller "covert narcissism"? Det är en viss typ av narcissist som till viss del särskiljer sig från det man kanske vanligtvis förknippar med den klassiska benämningen.

– En covert narcissist är lite svårare att upptäcka. De har samma höga tankar om sig själva men döljer detta. De visar mindre ofta sin ilska öppet utan kan istället prata skit bakom ryggen, pika, vara sur, ignorera, nonchalera, förminska, säger Monica Emanell och fortsätter:

– Tendensen till ilska är dock hög som hos de overta narcissisterna, men den är mer dold. De coverta narcissisterna har ofta mer ångest. De kan ha social ångest, undvika sociala sammanhang, vara mer känsliga för kritik, och är oftare svartsjuka.

Narcissist-test – hur ställs en diagnos?

På nätet florerar många så kallade "narcissist-test", men om man ska få diagnosen narcissistisk personlighetsstörning görs detta genom intervjuer och observationer, enligt Psykologiguiden

Läs flera artiklar om narcissism här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!