narcissism
Man ska vara lite försiktig med att uppmuntra vissa drag hos barn. - Foto: Pexels

Här är barnen som löper större risk att bli narcissister

Narcissistiska drag är inget människor föds med utan är något som utvecklas under barnets uppväxt. Men en del barn kan löpa större risk för att bli narcissister, enligt psykologen Monica Emanell.


Enligt psykologen Monica Emanell har de flesta barn i tvåårsåldern narcissistiska drag och är inget att oroa sig för. Men om beteendet fortsätter, alltså hur barnet ser på andra människor och hur det beter sig, är det dags att börja fundera.

Narcissistiska drag visar sig alltså redan som barn men Emanell förklarar att det i ung ålder är lättare att styra dem i en annan riktning. Vilket kan vara att lära barnet att hantera sina känslor, i kombination med tydlig gränssättning, och att lära barnet att inte håna andra barn. Särskilt viktigt är det som förälder att inte spä på barnets sätt att se på andra.

Tydliga tecknet som kan avslöja en narcissist – beteendet att se upp för

Narcissisters vanliga beteende

Något som är vanligt för narcissister är att de ofta lägger över sina känslor på andra, istället som ovan beskrivet, hantera dem själva.

– I den bästa av världar ska man prata om känslor, och acceptera känslor. I vissa situationer känner man skam till exempel, hur man då hanterar skamkänslan och tar sig ur den och inte trycker ner den. Istället då för att lägga den på någon annan. När man sig att hantera känslan och att den är naturlig har man inte behovet att lägga över den på någon annan, säger Emanell till Nyheter24.

Foto: Pexels

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om narcissister och narcissism.

Barn med dessa drag har större risk att bli narcissister

Narcissism är inte biologiskt och är inget man föds till, utan dragen är något som utvecklas genom åren. Däremot kan barnet ha ett temperament som pekar åt en benägenhet att, under fel omständigheter, utveckla narcissism.

Foto: Pexels

Barn som har lättare till ilska och som har lättare att ta för sig, och som är lite mer framåt, har en större risk för att blir narcissister.

– Om de barnen förstärks åt det här hållet, det vill säga kombinationen av att inte bli bekräftade för sin person och inte få gränser när det gäller vissa saker, är de mer benägna att utvecklas åt det narcissistiska hållet, förklarar Monica Emanell och lägger till:

– Men det är inte omöjligt att behandla.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!