En narcissist uppvisar ofta en viss typ av beteende.
En narcissist uppvisar ofta en viss typ av beteende. - Foto: Pexels

12 beteenden som kännetecknar en narcissist: "Lätt till ilska"

En narcissistisk personlighetsstörning kan visa sig genom flera symptom och tecken. Men en narcissist agerar också på ett visst sätt. För Nyheter24 berättar Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, om 12 beteenden som är vanliga bland narcissister.


Den som i vardagligt tal kallas "narcissist" har i själva verket en narcissistisk personlighetsstörning, vilket är en relativt ovanlig diagnos. 

En förklaring kan ligga i att narcissister, enligt den legitimerade psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell, inte inte inser att de är narcissister. 

– Eftersom de inte tar till sig kritik kommer de sannolikt att attackera tillbaka och ibland säga att du är narcissist istället, förklarar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– Narcissister kan framgångsrikt jobba med sitt problem om de vill, men problemet är att de sällan vill. De anser att det är du som har problem, är överkänslig, med mera.

Här är tecknen som tyder på att någon är psykopat

Narcissist? Tecken och symptom 

Det finns flera tecken som kan indikera att någon är narcissist och symptom som kan vara värda att hålla utkik efter, däribland att man är upptagen av fantasier om framgång och makt, enligt Monica Emanell. 

Vad är en narcissist? Tecken och symptom som kan tyda på narcissism

Beteenden som kan känneteckna en narcissist

Men det finns också vissa beteenden som en narcissist tenderar att uppvisa. Nedan har Monica Emanell listat några av dem: 

  • Tar inte till sig kritik förutom när de säger att de till exempel har varit för snälla och inte satt gränser, vilket lett till att de blivit utnyttjade och därför tappat kontroll över sin ilska och betett sig illa.
  • Är oftast kritiska.
  • Tar ut sitt dåliga humör på andra, till exempel om de känt sig kritiserade eller stressade eller att något inte gått bra så kan de ta ut det på en partner. De är ofta fenor på att känna sig missnöjda och kan kritisera dig så att du börjar försvara dig eller kritisera tillbaka, varpå de säger att du alltid är arg och förstör middagen, helgen, semestern, med mera.
  • Blir avundsjuka om du blir extra bekräftad, samtidigt som de vill ha dig som en fjäder i hatten, så att andra ska beundra dem för att de "fångat" dig.
  • Har en uppsättning regler för sig själva och andra regler för andra. De kan bli arga för att du gör något fel, trots att de inte klarar av det själva. Du förväntas göra saker de inte tycker att de behöver göra.
  • Är oerhört bekräftande när de vill ha något, men kan behandla dig illa när de inte behöver dig längre eller har blivit uttråkade.
  • Känner sig alltid berättigade att ta för sig, få mer än andra, göra som de vill och när de vill, och berättigade att bli omhändertagna av dig. Dina behov finns inte på kartan.
  • Har ofta lätt till ilska.
  • Är tävlingsinriktade och vill vinna – även i konflikter.
  • Ord som "medel" eller "vanlig" tolkas ofta som en stor kränkning eftersom de anser att de är speciella och ska ha behandlas på ett speciellt sätt.
  • Får energi av konflikter när du som exempelvis partner blir dränerad. Därför ska man undvika att hamna i en ordväxling med dem, annars riskerar man att bli söndersmulad känslomässigt.
  • Ljuger ofta.

Läs fler artiklar om narcissism här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!