psykopat
Har du stött på en psykopat någon gång? - Foto: Pexels

Här är tecknen som tyder på att någon är psykopat

Någon gång i livet kanske du har oturen att stöta på en psykopat, och oftast är det ingen trevlig upplevelse. För Nyheter24 reder psykologen Monica Emanell ut psykopaternas tankesätt och beteende.
– De kör över som en ångvält, säger hon.


Till skillnad från narcissism, både narcissistisk personlighetsstörning och narcissistiska drag, som är något som utvecklas under uppväxten så föds man faktiskt som psykopat. Psykopati är något som syns i personens hjärna, och är alltså ett medfött fel.

Alla psykopater är även narcissister, förklarar psykologen Monica Emanell. Men långt ifrån alla narcissister är psykopater.

– Däremot finns det något som heter antisocial personlighetsstörning, men det är beteendedelen av psykopatin. Den personlighetsstörningen kan man ha, det har jättemånga kriminella, men de är inte psykopater för det, säger Emanell, som arbetat mycket inom Kriminalvården, till Nyheter24 och fortsätter:

– För att vara psykopat måste man också ha den känslomässiga biten med sig, det är den som är biologisk. Den biten handlar om att man helt enkelt föds med en mindre benägenhet till att känna empati eller skuldkänslor.

Foto: Pexels

Tecken som tyder på att någon är psykopat

Emanell beskriver att psykopater ofta vill hämnas de människor som går emot dem, då med en stark överdrift. De bryr sig inte heller om konsekvenserna av sitt beteende, om de exempelvis sprider lögner som en hämnd, som sedan förstör den andra personens liv. Psykopater är även väldigt orädda, förklarar psykolgen.

– Vi människor har fått känslan rädsla för att den ska ge vägledning, hur arg man än blir så gör man inte vissa saker, för man vill inte möta konsekvenserna av det. Plus att man inte vill att någon plågas ihjäl för att man är arg.

– De här människorna har inte den här rädslan, inte empatin, då försvinner bromsarna och de kan göra vad som helst. De beter sig värre än andra när de är hämndlystna.

Kan psykopater blir kära?

Psykopater blir även väldigt lätt uttråkade, just för att de känner inte så mycket. Då har de ofta benägenhet till exempelvis drogmissbruk, spelmissbruk och sexmissbruk – just för att de söker kortvariga toppar i sitt annars bristfälliga känsloliv.

Om man är tillsammans med en psykopat kan man ofta förvänta sig otrohet, eller kortvariga relationer, då de inte kan bli kära på det sättet. I så fall är kärleken begränsad till ett sexuellt plan. De kan inte heller vara lojala i några som helst relationer.

– De har inga skrupler mot kollegor till exempel. De ska ha en tjänst och går över lik för att få den, de struntar fullständigt i om de krossar någon på vägen. De ska tävla och vinna, och det är det som gör att de får någon mening med livet.

Foto: Pexels

Så ska man hantera en psykopat

Psykopater, till skillnad från narcissister, går inte att förändra. En del kanske ändå tycker att det är värt att stanna i en relation med en psykopat, enligt Emanell, för andra anledningar som sex eller att personen är rik.

– Det blir den typen av belöningar. Det blir inga känslomässiga belöningar överhuvudtaget. Antingen får man acceptera att det inte blir det, så får man försöka fylla det behovet någonstans. Antingen acceptera eller göra slut, där finns det inga förändringar.

– Man ska inte leka med de här personerna eller tro att man kan ge sig i kast med dem och vinna, man ska aldrig undervärdera dem. De kör över som en ångvält.

Psykologen Monica Emanell. Foto: Privat.

Är det många som söker behandling för att vara narcissist eller psykopat?

– De gör bara saker som är leder till vinning för dem själva, därför det väldigt svårjobbade, och vill man få dem att göra som man vill måste man hittat en morot, avslutar Monica Emanell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Kristersson: "Det här är inte mitt Sverige"

Statsminister Ulf Kristersson (M) inleder sitt tal på Moderaternas Sverigemöte med att prata om mordet på pappan i Skärholmen.

Telia backar efter hårda kritiken: "Stor oro"

Telia drar tillbaka ett förslag efter att ha mött kritik. Ett avslöjande från Aftonbladet visade att telekombolaget planerade att övervaka sina anställdas datorer.

Viaplay byter ut delar av styrelsen

Den förlusttyngda strömningstjänsten Viaplay byter ut delar av sin styrelse.

Polischef efter mordet: Fortsätt visa kurage

En pappa sköts till döds i en gångtunnel, enligt medier efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng. Polismästare Carin Götblad hoppas att privatpersoner kommer fortsätta våga visa civilkurage ändå. Annars riskerar vi att få ett totalt laglöst samhälle, säger hon.

Inget människorov i Mellerudsfallet

De tre flickorna uppges själva ha sagt att de hållits inlåsta. Brottsrubriceringen som är aktuell är dock enbart misshandel, rapporterar Göteborgs-Posten.