En person med en narcissistisk personlighetsstörning kan använda triangulering för att manipulera dig.
En person med en narcissistisk personlighetsstörning kan använda triangulering för att manipulera dig. - Foto: Pexels

Narcissistens effektiva teknik – så manipuleras du utan att veta om det

Personer med en narcissistisk personlighetsstörning kan ta till manipulationstekniken "triangulering" för att gå igenom sin vilja.
– Det innebär att narcissisten blandar in en tredje person för att på det sättet få mer makt och kontroll, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, till Nyheter24.


Vad som i vardagligt tal kallas "narcissist" är en individ med en narcissistisk personlighetsstörning, vilket kan ta sig uttryck på flera sätt.

Ett av flera beteenden som kännetecknar en narcissist är att de alltid känner sig berättigade att få som de vill, när de vill. För att åstadkomma detta kan de använda sig av den manipulationsteknik som kommit att kallas "triangulering".

Narcissist? 12 beteenden och symptom att hålla utkik efter

Så använder narcissisten triangulering

Vad innebär då den här tekniken i praktiken? Nyheter24 frågade Monica Emanell som är legitimerad psykolog psykoterapeut. 

– Triangulering innebär att narcissisten blandar in en tredje person för att på det sättet få mer makt och kontroll. Narcissisten kan tillämpa detta för att till exempel distrahera från det aktuella ämnet, förstärka sitt övertag eller kontroll, försöka lösa en konflikt med hjälp av en tredje person eller ösa över stress och jobbiga känslor på den tredje personen, förklarar hon och fortsätter:

– Ett exempel är när en förälder försöker vinna över barnet och få den andra föräldern att verka dålig. Eller upphöja det ena syskonet och svartmåla det andra så att syskonen tävlar om förälderns bekräftelse. Eller att man pratar om sitt ex som vill ha tillbaka narcissisten och på det sättet gör sin partner osäker och mer anpasslig.

Så känner du igen en dold narcissist: "Svårare att upptäcka"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!