Härskartekniker kan förpesta tillvaron på en arbetsplats.
Härskartekniker kan förpesta tillvaron på en arbetsplats. - Foto: Pexels

Så stoppar du chefens härskartekniker: "Viktigt att göra någonting"

En chef eller kollega som använder härskartekniker kan förpesta tillvaron på en arbetsplats. Men hur kan man som utsatt bemöta en "härskare"? Nyheter24 frågade internetforskaren och föreläsaren Annakarin Nyberg som är medförfattare bakom boken "Härskarteknik".


Internetforskaren, föreläsaren och författaren Annakarin Nyberg har tillsammans med journalisten Erica Dahlgren skrivit boken "Härskarteknik" där man avhandlar det makt- och positioneringsspel som äger rum på bland annat arbetsplatser. 

– Vi använder härskarteknik för att vinna mark – på någon annans bekostnad, förklarar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– I de intervjuer som vi har gjort menar man att det ofta är otrygga chefer och medarbetare som använder härskarteknik och att till exempel, en trygg chef har tillgång till andra verktyg för att leda. 

Narcissistens effektiva teknik – så manipuleras du utan att veta om det

Hur kan man bemöta härskartekniker på en arbetsplats?

Men hur ska man då hantera en situation där man, vid sin arbetsplats, blir utsatt för härskartekniker av en kollega eller chef?

– Det viktiga är att göra någonting, inte alltid vad man gör. Men det är svårt att stå upp för sig själv när man utsätts. Kanske tystnar man och blir rädd och tyvärr hjälper det härskaren. Får härskarens dåliga beteende inga konsekvenser blir det heller aldrig någon förändring, konstaterar Annakarin Nyberg.

– Här spelar omgivningen en viktig roll: kollegorna. Det är viktigt att backa sin kollega. Många gånger kan sveket som upplevs när en kollega inte kliver fram och säger ifrån, upplevas som värre än själva härskartekniken i sig. 

Annakarin Nyberg. Foto: Pressbild/Lisalove Bäckman

Inte nödvändigt att agera i stunden

Vidare menar Annakarin Nyberg att man inte heller behöver agera i stunden.

– När man utsätts för härskarteknik kan man överraskas och man finner sig sällan i stunden. Den där smarta repliken, den kommer senare när oron och obehaget gnager och tankarna maler. 

– Men det går lika bra att komma i efterhand, nästa dag, nästa vecka eller varför inte vid nästa arbetsplatsträff och gärna inför publik. "Det du sa kändes inte okej, vad menade du egentligen?". 

Eperten: "I bästa fall sätts härskarens spelregler ur spel"

Det är inte ovanligt att som utsatt vilja svara med samma mynt och själv använda härskarteknik mot härskaren. Men det är inget som Annakarin Nyberg rekommenderar.

– I stundens hetta får man försöka hålla huvudet kallt och inte sänka sig till härskarens låga nivå. Man riskerar då även att maktspelet eskalerar i stället för att dämpas. I stället kan det vara bättre att med en kort och rak fråga ifrågasätta härskarens agerande: "Vad menar du? Det där var inte okej."

– På så vis synliggör man också det som pågår och i bästa fall sätts härskarens spelregler ur spel.

Här är tecknen som tyder på att någon är psykopat

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!