Virala kattknepet kan göra din katt ledsen.
Virala kattknepet kan göra din katt ledsen. - Foto: Pexels

Kattexperten varnar – testa ALDRIG detta: "Skadar relationen till din katt"

Just nu cirkulerar det en trend hur man får katten att lämna julgranen ifred. Men sättet folk gör detta på kan göra katten både rädd och nedstämd och skada din relation till katten, menar kattexperten.


Just nu cirkulerar det en trend på sociala medier hur man får katten att lämna julgranen ifred i jul. På Tiktok är det flera som filmar när de gör det virala knepet och berättar hur det sedan gått.

Många menar att det funkar jättebra och om man följer knepet kommer katten aldrig leka med julgranen igen.

Därför älskar katter kartonger – enligt experten: "Uppsyn och kontroll"

Skrämmer sin katt med julgranen

Knepet går ut på att skrämma upp sin katt så mycket att den blir rädd för julgranen. Bland annat visar personerna som testat detta hur de jagar sin katt med delar av granen eller sprutar vatten på katten när den kommer nära.

Nyheter24 har pratat med Agrias kattbeteendevetare Anna Jönsson Bergstedt om trenden. Hon menar att det inte alls är snällt att skrämma upp sin katt och att det kan förstöra relationen man har till den.

– Jag skulle inte rekommendera att skrämma katten på det viset då det orsakar katten ett obehag. Ett obehag som dessutom kanske inte ens kommer att förknippas med julgranen i första hand, säger Anna Jönsson Bergstedt till Nyheter24 och fortsätter:

– Det riskerar att bli den som skrämmer katten med julgranen och vattensprutan som förknippas med rädslan, och att kattägaren alltså skadar relationen till sin katt.

Gör ALDRIG det här mot din katt – kan göra den sjuk

Att skrämma sin katt kan göra den rädd och nedstämd 

Hon menar även att det virala knepet skulle kunna orsaka allmän rädsla i vardagen för katten.

– Om katten känner sig rädd, nedstämd eller osäker kan den dessutom få symtom på detta i form av att katten kan börja kissa på fel plats för att trygga sig själv, klösa för att markera revir, försvara sig då den känner sig utsatt, säger hon till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det ska du ALDRIG göra när du städar

8 Apr, 23:08

Så lyckas du flippa bostäder för miljoner: "Du behöver en av tre saker..."

7 Apr, 14:31
Maria Friström, 43, har flippat bostäder för drygt 50 miljoner kronor. I en intervju med Nyheter24 ger hon sina bästa tips till den som vill börja ägna sig åt flipping. – Fastighetsinvestering är simple, but not easy, säger hon.

Här är raserna som hundtränaren aldrig skulle köpa: "De är elaka"

31 Mar, 13:33
Att välja hundras bör göras med omsorg, det tycker i alla fall hundtränaren Jess. I ett klipp på Tiktok med över 8 miljoner visningar listar hon tre hundraser hon själv aldrig skulle köpa. – Det säger nästan sig självt, men det här är inte en hund, det är en maskin.

Ge ALDRIG detta till din hund – enligt veterinären: “Dödlig förgiftning”

21 Mar, 23:15
Catarina Eliasson, som är legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du aldrig ska mata din hund med om den svalt något olämpligt.

Det ska du alltid göra om din hund ätit något konstigt – enligt veterinären

19 Mar, 21:59
Hundar kan vara väldigt snabba med äta upp saker, även sånt som inte är bra för dem. Catarina Eliasson, legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du alltid ska göra om din hund ätit något konstigt.

Det ska du ALDRIG ge din katt – enligt veterinären

19 Mar, 17:08
I dagarna gick veterinären Sara Molin ut på sin Instagram och uppmanade alla kattägare att sluta mata sina katter med torrfoder. Här får du veta anledningen!