Virala kattknepet kan göra din katt ledsen.
Virala kattknepet kan göra din katt ledsen. - Foto: Pexels

Kattexperten varnar – testa ALDRIG detta: "Skadar relationen till din katt"

Just nu cirkulerar det en trend hur man får katten att lämna julgranen ifred. Men sättet folk gör detta på kan göra katten både rädd och nedstämd och skada din relation till katten, menar kattexperten.


Just nu cirkulerar det en trend på sociala medier hur man får katten att lämna julgranen ifred i jul. På Tiktok är det flera som filmar när de gör det virala knepet och berättar hur det sedan gått.

Många menar att det funkar jättebra och om man följer knepet kommer katten aldrig leka med julgranen igen.

Därför älskar katter kartonger – enligt experten: "Uppsyn och kontroll"

Skrämmer sin katt med julgranen

Knepet går ut på att skrämma upp sin katt så mycket att den blir rädd för julgranen. Bland annat visar personerna som testat detta hur de jagar sin katt med delar av granen eller sprutar vatten på katten när den kommer nära.

Nyheter24 har pratat med Agrias kattbeteendevetare Anna Jönsson Bergstedt om trenden. Hon menar att det inte alls är snällt att skrämma upp sin katt och att det kan förstöra relationen man har till den.

– Jag skulle inte rekommendera att skrämma katten på det viset då det orsakar katten ett obehag. Ett obehag som dessutom kanske inte ens kommer att förknippas med julgranen i första hand, säger Anna Jönsson Bergstedt till Nyheter24 och fortsätter:

– Det riskerar att bli den som skrämmer katten med julgranen och vattensprutan som förknippas med rädslan, och att kattägaren alltså skadar relationen till sin katt.

Gör ALDRIG det här mot din katt – kan göra den sjuk

Att skrämma sin katt kan göra den rädd och nedstämd 

Hon menar även att det virala knepet skulle kunna orsaka allmän rädsla i vardagen för katten.

– Om katten känner sig rädd, nedstämd eller osäker kan den dessutom få symtom på detta i form av att katten kan börja kissa på fel plats för att trygga sig själv, klösa för att markera revir, försvara sig då den känner sig utsatt, säger hon till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!