Kattägare har större risk att drabbas av schizofreni än de som inte har katt, visar en ny studie.
Kattägare har större risk att drabbas av schizofreni än de som inte har katt, visar en ny studie. - Foto: Damian Dovarganes & Martina Holmberg / TT

Katten kan göra att du utvecklar allvarlig sjukdom: "Hög risk"

Att skaffa katt är populärt hos många. Men faktum är att katten kan bära på en parasit som gör att du utvecklar schizofreni eller psykiska störningar.


Att ha ett husdjur är inte ovanligt i svenska hushåll och ett av de mer populära djuren är katt. Att införskaffa en pälsbeklädd familjemedlem är ett kärleksfullt och poulärt inslag i många familjer.

Nu visar en ny studie, som genomförts av University of Queensland, att katter kan medföra hälsorisker för dig som människa.

Kattsköterskan svarar: Därför spyr din katt på mattor

Katten kan göra att du utvecklar schizofreni

Parasiten Toxoplasma gondii är för de allra flesta relativt harmlös och ger inte några direkta symtom. Men hos sin huvudvärd, katten, kan den ta sig in i ditt nervsystem och skada signalsubstanserna i hjärnan, vilket kan resultera i att du drabbas av schizofreni eller andra psykiska störningar, rapporterar SVT.

Studien har pågått sedan 1980 och resultatet visar nu att man funnit att individer som exponerats för katter hade omkring två gånger så hög risk att utveckla schizofreni jämfört med de som inte exponeras för katter. 

"Vi fann att individer som exponerats för katter hade cirka två gånger så hög risk att utveckla schizofreni", skriver forskningsteamet enligt SVT.

Här är den nya kattlagen - stenhårda kraven gäller i hela Europa

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!